Gelinen aşamada, bir yerel mahkeme kararının Danıştay’ın 11.Dairesi 17.02.2016 tarihli kararı ile “Anayasanın Üstünlüğü” ve “Hukuk Devleti” gerekçesine dayanarak onanmasıyla, uyuşmazlık çözülmüş hale geldi. Danıştay anılan kararında, “Anayasa Mahkemesince verilen iptal kararlarının geriye yürümeyeceği kuralı, iptal edilen hükümlere göre kazanılmış olan, doğumu anında hukuka uygun olarak tamamlanmış haklar için geçerlidir” diyerek aslında bir kazai içtihat oluşturma yoluna da girmiş oldu. Dolayısıyla Danıştay, emeklilerin eski kurala –anayasa mahkemesince iptal edilen kurala – göre 30 yılı aşkın çalışma süresinin ikramiye hesabında dikkate alınmamasını “doğum anında hukuka aykırı” bulmuş oldu. Böylece Anayasa Mahkemesinin bu hukuka aykırı kuralı iptal etmesi hali, iptalden önce emekli olanlar için de sonuç doğurarak, fiilen geriye yürümüş de oldu.
Böylece, Anayasa Mahkemesi kararından önce emekli olmuş olan kamu görevlileri de 30 yılı aşan çalışmalarına karşılık gelen emekli ikramiye ve maaş farklarını alabilecekler.
SGK Genel Müdürlüğü, Danıştay’ın bu kararı üzerine re’sen hareket etmeli ve emeklilerin hak kayıplarını gidermelidir. Ancak SGK’nın dava açmayan emekliler için bu süreci işletmediğini üzülerek görüyoruz.
Yüksek yargı kararlarına rağmen hak kayıplarını gideremeyen ve ikramiye farklarını alamayan kamu emeklilerimizin hukuki hakları için konfederasyonumuza başvurarak hukuk dairemizin yardımından faydalanabileceklerini duyururuz.
İnsanca Yaşanacak Bir Ücret,
İnsanca Yaşanacak Bir Emeklilik Düzeni İstiyoruz!
Birleşik Kamu İş
Merkez Yönetim Kurulu
Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli