loading
close
SON DAKİKALAR

'Defne, define gibi' oldu

'Defne, define gibi' oldu
Tarih: 11.02.2012 - 22:54
Kategori: Çevre

Adana Orman Bölge Müdürü Ata Kahya, odun dışı orman ürünlerinde Türkiye'nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Adana Orman Bölge Müdürü Ata Kahya, odun dışı orman ürünlerinde Türkiye'nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Kahya, odun dışı orman ürünlerinin, reçine ve sığla yağı başta olmak üzere yaprak, çiçek, meyve, kozalak, tohum, kabuk ve binlerce odunsu ve otsu bitkilerden elde edilen ürünler olduğunu belirterek, bunlardan birçok çeşidin ise ilaç, gıda, boya, kozmetik ver deri sanayisi gibi sektörlerde kullanıldığını hatırlattı.

Kahya, bölgede, doğal ortamda yetişen biberiye, defne, kekik, ada çayı, kestane, fıstık çamı, kuşburnu ve keçiboynuzunun orman köylüsüne ekonomik katkı sağladığını belirterek, ülke genelinde başlatılan defne rehabilitasyonunun, orman köylülerinin geçim kaynağı olduğunu ifade etti. Toplandıktan sonra İzmir'e gönderilen ve buradan da Avrupa ve ABD'ye ihraç edilen defne yaprağının üretiminde Türkiye'nin dünyada ilk sırada yer aldığını anlatan Kahya, defnenin başta ilaç sanayi olmak üzere gıda, kimya, boya ve kozmetik gibi birçok alanda hammadde olarak değerlendirildiğini kaydetti.

10 bin ton olan Türkiye defne üretiminin yüzde 40'ının Adana Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında üretildiği anlatan Kahya, şöyle devam etti: ''Müdürlüğümüze bağlı Kadirli, Karaisalı ve Pos (Aladağ) işletme müdürlüklerinde bugüne kadar 3 bin hektar alanda yapılan defne rehabilitasyonu çalışmaları sonucunda orman köylülerimize önemli bir gelir kaynağı oluşturuldu. Bu yıl sorumluluk alanlarımızda bin 905 ton defne hasadı yapıldı. Bu hasat sonucu orman köylülerimiz 1 milyon TL civarında gelir elde etti. Orman köylülerimizin bu işten geçimlerini sağlaması bizleri de mutlu ediyor.''

'Defne sahalarını kendi bahçeleri gibi koruyorlar'

Kahya, orman köylülerinin ekonomik kazanç sağladığı defneye yoğun ilgi gösterdiğini anlatarak, ''Bu nedenle Orman köylülerimiz defne sahalarını kendi bahçeleri gibi koruyor'' dedi. Kadirli Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk sahasında yer alan Koçlu, Tahta, Yoğunoluk ve Kösepınarı köylerinde yapılan defne hasadının geçen ay tamamlandığını anlatan Kahya, ''Türkiye'deki defne üretiminin yüzde 40'ını karşılayan bölgemizde yaklaşık 450 aile bu işten geçimini sağlıyor'' diye konuştu. Kahya, hasat döneminde günde 350 kilogram defne toplayan bir ailenin bundan yaklaşık 80-100 lira civarında gelir elde ettiğini de sözlerine ekledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları