CHP'li İBB meclis üyesi Serdar Bayraktar'ın Kadir Topbaş'a 5 ay önce sormuş olduğu soru tekrar gündeme getirildi...
Sular Vadisi'nde dere yatağına yapılacak plazanın 5 ay önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a sorulması ve cevap alınamaması üzerine, konu yeniden gündeme getirildi.
CHP'li Serdar Bayraktar'ın 5 ay önce vermiş olduğu ve Başkanlık makamına havale edilen önergesinde,
Başakşehir 4. Etap 2. Kısımda bulunan Kiler Market'in bulunduğu yerde bir inşaat faaliyetinin başlanacağı, genel şehircilik ilkeleri ve haklar gözetilmeden bir yapının yapılması durumunda çevre yaşayanları açısından son derece rahatsız edici bir yapı ortaya çıkabileceği uyarısında bulunulmuştu. Verilen soru önergesinde söz konusu yere bir ruhsatın verilip verilmediği, nasıl bir yapı yapılacağı, planlarda donatı alanlarını azaltıcı bir karar olup olmadığı, daha önce sel felaketinin yaşandığı bu alan ile ilgili İBB'nin ne yapmayı düşündüğü soruları sorulmuştu.
Söylenti çok, cevap yok Hazırladığı önerge hakkında, CHP'li Bayraktar şunları söyledi; "Başakşehir'de bir uygulama yapılırken Başakşehir'i
Başakşehir yapan özelliklere karşı saygılı davranılmalıdır. Burada yaşayanlar, devasa beton yapıları seyretmek için değil yeşili bol bir alanda yaşamak için, sessiz sakin bir semtte yaşamak için burayı seçmişlerdir. İstanbul'da çoğu kez olgunlaşmış yerleşim alanlarında kamu mülkiyetindeki parseller, kamuya gelir getireceği gerekçesi ile serbest rekabet koşulları yeterince oluşturulmadan, bazen içeriden bilgi verilerek, bazen de satış sonrası plan tadilatı yapılarak satılmaktadır. Bu işlemlerde sözde kamu çıkarları gözetilmektedir ancak asıl kazananlar bu imkanı verenler ile yararlananlar olmaktadır.
Belediyeler faaliyetlerini yürütürken gelir elde etmeliler ancak mal varlıklarını ve ortak alanları, en fazla geliri elde etmek için değil, toplum yaşamına katkı sağlamak, daha yüksek artı değer sağlayacak projeleri uygulamak için kullanmalılar. O bölgede emekli ikramiyesiyle veya yıllarca borçlanarak ev almış maliklerin haklarına saygı göstermeliler"
"Bahçeli evlerin arasına sonradan gökdelen yapmak bu evlerin hakkının yenmesidir. Planları parsel bazında yapmak bölge yaşayanlarının hakkının yenmesidir. Konut alanlarının içerisine sonradan ticaret fonksiyonu vermek, kültürel tesis yapılacak yere benzin istasyonu yapmak o bölge yaşayanlarının hakkının yenilmesidir. Bu nedenlerle Sular Vadisi'ne yapılması düşünülen yapı ile ilgili karar, vadinin asli fonksiyonuna zarar vereceğinden, taşkın riski yaşanmış bir yerde olmasından, derin alüvyon zemininden, yoğunluğu kabul edilebilir sınırların üzerinde artıracağından ve bölge yaşayanlarının istememesinden dolayı tekrar gözden geçirilmeli ve bu yapıdan vazgeçilmelidir"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2012 yılı Ağustos ayı Meclis toplantılarında
CHP İBB Meclis Üyeleri
Serdar Bayraktar ve Av. Dr. Tuncer Özyavuz'un imzaları ile verilen ve Başkan Kadir Topbaş'ın yazılı cevaplanması için Başkanlık Makamına oybirliği ile havale edilen soru önergesinde şunlara değinildi; "15 Mart 2012 günü İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanlık Makamına vermiş olduğumuz
Başakşehir 4. Etap'ta Kiler Marketin yerinde yapılması olası inşaat ile ilgili soru önergemize bu güne kadar herhangi bir cevap alamadığımızdan önergemizin tekrarı gerekmiştir. İçinde bulunduğumuz günlerde
Başakşehir 4. Etap 2. Kısımda bulunan Kiler Market'in gerek taşınma faaliyetlerinden gerekse konu hakkındaki diğer haberlerden, Kiler Market'in bulunduğu yerde bir inşaat faaliyetinin başlayacağını anlıyoruz. Genel şehircilik ilkeleri ve haklar gözetilmeden bir yapının yapılması durumunda çevre yaşayanları açısından son derece rahatsız edici bir yapı ortaya çıkabilir. Bu kapsamda;
1. Söz konusu parsel için verilmiş bir inşaat ruhsatı var mıdır? (Varsa bir örneğinin tarafımıza verilmesi)
2. Söz konusu parsel için yapılanma hakları nedir? Emsal değeri kaç kabul edilmektedir?
3. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ilgili 14.10.2005 tarih ve 2600 numaralı Esenler İlçesi İkitelli Toplu Konut alanında bulunan 1262 ada 1 parsel 1266 ada 1-2 parseller 1286 ada 8 parseller hk kararında karar ilgili kurum görüşleri alınmadan düzenlendiğinden alınacak tedbirler yönünden uygulamada sakıncalar olabileceğinden söz edilmektedir? Geçen süre içerisinde olası sakıncaları gidermek amaçlı ne önlemler alınmıştır? Karar da mülkiyet KİPTAŞ'a ait görünmektedir? Şu anda mülkiyet sahibi kimdir? Ne zaman değişmiştir?
4. Yine aynı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararında birçok parsel üzerinde fonksiyon değişikliklerine gidilmiş, emsal değerleri parseller arasında aktarılmıştır. Bu durum bölge bazında toplam donatı alanlarının oranlarını nasıl değiştirmiştir?
5. Daha önce sel felaketinde sular altında kalan bu alanda yapılacak yapılaşma konusunda İSKİ'nin görüşü nedir? İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak nasıl önlem almayı düşünüyorsunuz?
6. Plan notlarında çatı şekli serbesttir şeklinde belirtilmektedir. Yapılmış ise planlarda çatı ne şekilde belirlenmiştir? Çekme mesafeleri ne şekilde alınmıştır? Plan notları 10. Maddede belirtilen sığınak konusu bu bina ve parsel için nasıl hesaplanmıştır? Nereye ve hangi özelliklerde yapılacaktır?
7. Yapılacak yapı arkada kalan Cami ve konutların görüş alanını ve ferahlığını nasıl etkileyecektir?''