İşten çıkarılan İstanbul Dişhekimleri Odası çalışanları dün iş bıraktı.
İşten çıkarılan üç çalışan ve arkadaşları da İstanbul Dişhekimleri Odası önünde çadır kurdu. Dişhekimleri Odası yönetimi, işlerine geri dönmek isteyen arkadaşları için iş bırakan çalışanları tehdit etti
İşten çıkarılan arkadaşlarının işe geri alınması talebiyle
İstanbul Dişhekimleri Odası çalışanları Harbiye’de bulunana odanın önünde çadır kurdu. Çadırda işten çıkarılan çalışanlar işlerine geri dönmek için bir imza masası da açtı. İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Eczacı Odası çalışanları da Dişhekimleri Odası çalışanlarını ziyaret etti.
Oda yönetiminden çalışanlara tehdit
İş bırakma eylemi sürerken gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısı sonucunda yönetim kurulu eylem yapan çalışanları ‘Noter getirip “çalışmıyorlar tutanağı” tutturmakla’ tehdit etti. Diş Hekimleri Odası çalışanları, işten çıkarılan arkadaşlarının işe geri alınması için eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.
İşten çıkarmanın ardından sendikalaştılar
İstanbul Dişhekimleri Odası çalışanları işten çıkarma olayından hemen sonra Sosyal-İş’e üye oldu. Üç çalışanın işten çıkarılmasından önce 2 çalışan
sendika üyesiydi. İşten çıkarılanlar ise
sendika üyesi değil.
Oda çalışanları sabah 9.00 akşam 17.00 arası çalışıyor, ancak birçok çalışan bu süreleri aşarak çalışıyor.
Çok çalışan verimliliği azaltıyormuş
Diş Hekimleri Odası çalışanı Özgü Bircan, işten çıkarma sürecini Sendika.Org’a anlattı. Odanın iş üretme süreciyle ilgili sıkıntıları var. İş tanımları çok net değildi. Hangi işi kimin nasıl yapacağı belli değildi. Bu durum hekimler tarafından problem olarak görülüyordu. Bu durumda çalışanlarla diş hekimleri karşı karşıya geliyordu. Bu problemleri oda çalışanları daha çok dile getirdi. Bu süreç 25 yıldır sürüyordu ancak son zamanlarda iyice tıkandı ve bununla ilgili bir çalışma yapıldı. Dışarıdan bir danışmanlık firmasından hizmet alındı. Biz bu sürecin bize karşı döneceğini hiç düşünmemiştik. Bu konuda tecrübeli bir firma bulundu. Biz çalışanlar da problemlerin çözüleceğini düşünerek destek verdik. Gelen firma, odada iş gücü fazlası olduğuna kanaat getirdi. Kaliteli iş üretilmesi için daha az sayıda çalışanın olması gerektiğini iddia ettiler. Ama çok sayıda çalışanın olmasının iş verimliliğini düşürdüğünü söylediler. Böylece üç arkadaşımızı işten çıkardılar. İhbarı ve kıdemi ödediler ama mesele bundan ibaret değil. Biz bu anlayışa karşı çıkıyoruz. Çalışanları sistemin dışında tutuyorlar. Söz ve karar hakkımız yok ediliyor. Fatura da çalışanlara kesiliyor.
Söz ve karar hakkı istiyoruz
İş ortaya çıktığında şimdiye kadar hep çıkan işe göre biri işe alındı. Yeni gelenler de sürekli bu durum için “Geçmişte hata yapılmış, fazla eleman alınmış” diyorlar. Dolayısıyla şimdi de hiçbir planlama yapılmadan işten çıkarma yapılıyor. Eğer burada ciddi bir yeniden yapılanma düşünülüyorsa biz de burada çalışan bütün arkadaşlarımızla bu sisteme dahil olalım istiyoruz ve kendi iç denetimimizi yapalım istiyoruz.
Kar değil insan
Biz, dışarıda bir şirkete çalışmaktansa kamu kurumu niteliğindeki bir meslek örgütü olan odada çalışmayı tercih ediyoruz. Bunun gereklerinin yerine getirilmesini istiyoruz. Kar değil insanın öncelikli olması gerektiğini söylüyoruz. Biz bunları sürekli dile getirdik ama hep olumsuz karşılandık.