DİSK-AR'ın İstihdam Raporu'nda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan 2017 yılı istihdam verilerine göre "kayıtdışı istihdamın yüzde 32 düzeyine" ulaştığına dikkat çekildi.
DİSK-AR raporunda, “TÜİK tarafından açıklanan 2017 verileri işsizlik ve istihdamda hedeflerin çok gerisinde kalındığını işsizliğin düşmediğini istihdamda ise hedeflenen artışının çok altında kalındığını görüldü” denildi ve şu değerlendirmeler yapıldı:
TÜİK verilerine göre dar tanımlı işsizlik oranı 2016 yılında olduğu gibi 2017'de de yıllık bazda yüzde 10,9 olarak gerçekleşmişti.
Tarım dışı işsizlik ise 2016 yılında olduğu gibi yüzde 13 olarak açıklandı. Genç işsizliği yaklaşık yüzde 21'di.
Dar tanımlı işsiz sayısı bir önceki yıla göre 120 bin artış göstererek 3,5 milyona ulaştı. Özetle işsizlik 2011 yılından bu yana yıllık bazda yükseliş eğiliminde. Kentsel işsizlik ise 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Özet olarak işverenlere kaynak aktarmaya dayalı "seferberlik” başarısız oldu.
2. GENİŞ TANIMLI İŞSİZ SAYISI 6,2 MİLYON!
TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı işsizlik oranları işsizliğin gerçek boyutlarını ortaya koyamamakta. DİSK-AR'ın geniş tanımlı işsizlik hesaplamalarına göre işsizlik oranı yüzde 18,3. 2017 yılında toplam işsiz sayısı 6 milyon 203 bin. 2014 yılında 5 milyon 900 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı 271 bin artarak 2017 yılında 6 milyon 200 bini bulmuştu.
3. EĞİTİMLİLER, GENÇLER, KADINLAR İŞSİZLİK KISKACINDA
İşsizliğe eğitim ve cinsiyet açısında bakıldığında oldukça çarpıcı sonuçlar çıkmaktadır. 2014 yılında yüzde 16,6 olan eğitimli genç erkek işsizliği yüzde 17,8'e ulaştı. Eğitimli genç kadınlarda ise işsizlik daha büyük bir tehdittir. 2014 yılında yüzde 20,4 olan yüksek öğrenimli genç kadın işsizliği 2017 yılında yüzde 26,1'e yükseldi.
"Geçinemiyoruz” diyerek kendini yakan, işsiz kaldığı için intihar eden vatandaşlarımızın sayısı gün geçtikçe arttı. İş cinayetlerinde ilk sıralarda yer alan Türkiye'de ekonomik sıkıntılar ve işsizlik nedeniyle intihar eden işçi sayısı ürkütücü boyutlara ulaşmakta.
4. KADINLAR KAYIT DIŞILIK SARMALINDA!
İstihdamda güvencenin en önemli göstergesi kayıtlı istihdamdır. Genel olarak kayıtdışı çalıştırma oranı yüzde 32,5 iken kadınlarda bu oran yüzde 41,3 olarak gerçekleşti. Kayıtdışı istihdama ilişkin verilerin neredeyse tamamı kadınların daha sigortasız ve güvencesiz çalıştıklarını ortaya koyuyor. Diğer bir ifadeyle kadınlar daha güvencesiz, daha belirsiz, daha esnek işlerde çalışıyor.
5. İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ İŞE YARAMADI!
Mızrak çuvala sığmamaktadır. İstihdam seferberliğinde hedeflenen 1,5 milyon istihdam yaratıldı. Geçen yıldan bu yıla toplam istihdam 984 bin arttı. Bunun ise sadece 584 bini kayıtlı istihdamdı. 464 bin kişi ise kayıt dışı. 2016 yılında 174 bin kişi olan yeni kayıt dışı istihdam; 2017 yılında yüzde 47 artarak 464 bin kişiye ulaştı. İstihdam seferberliğinin sonucu kayıt dışı istihdamı arttırmak oldu.
2017'de büyük kaynaklar ayrılan ve büyük iddialarla sürdürülen istihdam seferberliği sonucunda sağlanan kayıtlı ücretli istihdam artışı 2016'nın bile gerisinde kaldı.
Ülkede rekor büyüme yaşandığı iddia edilirken, bu sözde büyüme, işsizliğe, "geçinemiyoruz” çığlıklarına ve iş cinayetlerine çözüm olmuyor. 19'uncu yüzyılın işçi cehennemleri, 21'inci yüzyılın Türkiye'sinde sürmekte. İstihdamda kuralsızlık yükselmektedir. Stajyer, çırak gibi adlar altında ucuz genç işgücü deposu yaratılmaktadır. Kadın işsizliği yükselmekte. Kayıtdışı kadın çalışan sayısı artmaktadır. Çalışan kadınlar ise düşük ücrete razı ediliyor.
DİSK-AR’ın işsizliğin azaltılması ve istihdamda kalıcı ve güvenceli artış sağlanması için önerileri ise şöyle:
-
Çırak, stajyer, kursiyerlerin ve bursiyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılmasına son verilmelidir.
-
Haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate düşürülmelidir.
-
Kamuda personel açığı derhal kapatılmalı, kadrolu güvenceli istihdam artırılmalıdır.
-
Ayrımsız, kayıtsız şartsız, tüm taşeron işçilere kadro verilmelidir.
-
İşsizler açlıkla boğuşurken, İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmelidir.
-
Kadın istihdamının artırılması için devlet nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetleri sağlamalıdır.
Kaynak : Vişne Haber Ajansı