Diyabet hastalığında kulak ağrısına dikkat!
Diyabetlilerin bağışıklığının güçsüz olması dış kulak yolundaki koruyucu faktörlerin ortadan kalkmasına neden oluyor.
Diyabet hastalarının bağışıklık sistemleri sağlıklı insanlara göre çok daha güçsüzdür. Bağışıklık sistemi için çok önemli olan kan şekerinde yaşanan yükselmeler diyabet hastalarının enfeksiyonlara çok daha kolay yakalanmalarına neden olur. Kulak enfeksiyonları da bunlardan biridir. Bağışıklıklarının güçsüz olması dış kulak yolundaki koruyucu faktörlerin ortadan kalkmasına ve birçok mikroorganizma için uygun üreme ortamı oluşmasına zemin hazırlar. Doğru enfeksiyon tedavisi yapılmadığında ise yüz felci, menenjit ve hatta ölüme bile neden olabilen durumlar ortaya çıkabilir.
İlk belirtisi kulakta ağrı
Kan şekeri düzeylerini kontrol altına alamayan diyabet hastalarının bağışıklık sistemlerinde günden güne zayıflama görülür. Bu zayıflamadan faydalanarak dış kulağa yerleşen mikroplar ilk başta rahatsız edici bir ağrı oluşturur. Gerekli tedavi yapılmadığında ise enfeksiyon kronikleşip kötü huylu dış kulak yolu enfeksiyonu, yüz felci, menenjit ve baş dönmesi gibi sorunlar yaşanabilir.
Diyabetli kişide kulak enfeksiyonu tadavisi
Diyabet hastalarında kulak enfeksiyonu tedavisinde en önemli nokta kan şekeri düzeyini normal seviyeye getirmekdir. Bu nedenle de tedavide diyabeti olan kişinin diyet yapması ve diyeti devam ettirmesi önem taşır. Daha sonra dış kulak yolu aspiratör ile temizlenip, lokal damlalar ve gerektiğinde antibiyotik kullanımı ile kişi tedavi edilir. Bazı komplike vakalarda ise hastaneye yatış gerekebilir. Sağlıklı insanlarda iyileşme daha kolay olurken, diyabet hastalarında iyileşme bir iki ay sürebilir.
Kulak enfeksiyonu yaşamamak için...
Diyabet hastalarının bağışıklık sistemleri sağlıklı insanlara göre daha güçsüzdür. Bağışıklık sistemi için çok önemli olan kan şekerinde yaşanan yükselmeler diyabet hastalarının enfeksiyonlara çok kolay yakalanmalarına neden olur. Kulak enfeksiyonları da bunlardan biridir. Diyabeti olan kişilerde kulak enfeksiyonları menenjit, yüz felci ve baş dönmesine neden olabilir.
Diyabet hastalarının kulak enfeksiyonu yaşamamaları için dikkat etmeleri gerekenler;
Beslenmenize dikkat edin: Bağışıklık sisteminizin kuvvetli olması için kan şekerinizin dengeli olması gerekir. Bu nedenle öncelikle beslenmenize dikkat etmeniz gerekir.
İlaçlarınızı düzenli olarak kullanın: Şeker düzeylerinizin normal seviyede olması için ilaçlarınızı mutlaka düzenli olarak kullanın. Düzeylerin normal olması bağışıklık sisteminiz için çok önemli.
Kulaklarınızı kuru olmasına dikkat edin: Kulaklarınızı mümkün olduğu kadar sudan koruyun ve kuru tutun. Nemli kalan kulakta enfeksiyon oluşma riski artar.
Kış aylarında kulaklarınızı soğuktan koruyun: Soğukla birlikte kulakta enfeksiyon oluşma ihtimali doğar.
Kulağınızı çubukla temizlemeyin: Kulak pamuklarını kulağınızın içine sokmayın ve kaşıyıp kurcalamayın. Bu durum kulaklarda yara oluşumuna neden olur.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları