loading
close
SON DAKİKALAR

Diyarbakır ve Mardin'deki yangında ölü sayısı 15 oldu! Savcılık ön raporu hazırladı:yangın elektrik kaynaklı!

Diyarbakır ve Mardin'deki yangında ölü sayısı 15 oldu! Savcılık ön raporu hazırladı:yangın elektrik kaynaklı!
Tarih: 23.06.2024 - 08:08
Kategori: Gündem

Üç gün etkisi devam eden yangında 15 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi ise yangından etkilendi. DEDAŞ, yangının elektrik hattından kaynaklandığı iddia eden köylü hakkında önceki gün suç duyurusunda bulunmuştu.

Diyarbakır ve Mardin arasında 15 bin dönüm arazide çıkan yangının çıkış nedenine ilişkin tartışmalar sürerken, savcılığın soruşturması kapsamında ön rapor hazırlandı. Buna göre, yangının elektrikten çıktığı tespit edildi. Raporda, köylülerin ve görgü tanıklarının ifadesi ile elde edilen delillere yer verildi.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Köksalan köyünde, 20 Haziran saat 22.15'te anız ile örtü yangını olarak başlayan ve rüzgârın şiddetiyle Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever köylerini etkileyen yangın, Mardin'in Mazıdağı ilçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler köyleri istikametine doğru ilerlemiş, ekiplerin ve vatandaşların yoğun çalışması sonucu söndürüldü.

Üç gün etkisi devam eden yangında 15 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi ise yangından etkilendi.

Üç kişinin entübe edildiği ve iki kişinin ise yoğun bakım servisinde tedavisi sürerken, yangın felaketiyle ilgili Diyarbakır ve Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı.

iyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki kırsal alanda anız yangını çıktı. Hızla büyüyen yangın civardaki köyleri sardı, yaralananlar çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Köksalan'dan Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever mahallelerini etkileyen yangın, Mardin'in Mazıdağı ilçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler mahalleleri istikametine doğru ilerledi.

Yangın rüzgarın etkisiyle büyüdü. Yangına müdahale için Diyarbakır ve Mardin'den AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü, itfaiye ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.

Rüzgarın da etkisiyle Mardin’in Mazıdağı ilçesi kırsal Yücebağ ile Yetkinler mahallelerine doğru ilerleyen ve yerleşim yerlerine de sıçrayan yangında; Şehmus Demir, Mazhar Demir, Taliha Demir, Nuri Demir, Rezan Yılmaz, Azad Yılmaz, Resul Yılmaz, Remzi Yılmaz, Abdurrahman Bugdaycı, Ubeydullah Buğdaycı, İsmail Yardımcı, Sinan Deviren, Kerime Erdenli, Fadıl Demir ve Zekiye Erdenli hayatını kaybetti.

Yangından etkilenen 78 kişi de hastanelere kaldırıldı. Hastanelerde tedavileri süren 5 kişiden 3'ü entübe edilirken, hayatını kaybedenler de otopsi işlemlerinin ardından toprağa verildi. Yangında ayrıca 556 küçükbaş öldü, 250 yaralı hayvan da sahiplerinin rızasıyla Et ve Süt Kurumu’na kesime gönderildi. 120 hayvanın ise bölgedeki veterinerler tarafından tedavileri yapıldı.

Bakan Koca açıklama yapmıştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangında hayatını kaybedenlerin sayısını şu paylaşımla duyurmuştu:

"Diyarbakır ve Mardin’de, iki ilimizin yakın köy ve mahallelerinde meydana gelen yangın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 12’ye yükseldi. Olaydan 78 kişi etkilendi. Hastalarımızdan 5’inin tedavi ve takiplerine devam ediyoruz. 5’i de Diyarbakır’da tedavi gören hastalarımızdan 3’ü entübe durumda. Bu vesile ile bir kez daha, olayda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hastalarımıza acil şifalar diliyorum."

"Diyarbakır’dan 24 Ambulans ve 3 UMKE Timi ile Mardin’den 15 Ambulans ve 4 UMKE Timi görevlendirildi"
Koca, bugün yaptığı yangına dair diğer bilgilendirmemede de şunları söylemişti:

"Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan mahallesi ve Yazçiçeği köyü ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler köyünde dün akşam meydana gelen yangın sebebi ile 11 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi yangından etkilendi. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Diyarbakır ve Mardin sınırındaki köylerde yaşanan bu yangınlar nedeniyle şu anda Diyarbakır’da 5 hasta yoğun bakımda, 4’ü entübe durumda. Şanlıurfa’da 1 hasta entübe olarak tedavi görüyor. Hastanelerimizde tedavisi süren toplam hasta sayısı 6. Yangınlar sebebi ile olay yerlerine Diyarbakır’dan 24 Ambulans ve 3 UMKE Timi ile Mardin’den 15 Ambulans ve 4 UMKE Timi görevlendirilmiştir. Bilindiği gibi, yangınlar ilgili birimlerce söndürülmüş olup, soğutma çalışmaları devam ediyor."

DEM Parti Eş Genel Başkanları'ndan acil çağrı

Yangınının ilk saatlerinde büyümesi üzerine DEM Parti başta olmak üzere çok sayıda kurum ve belediyeden havadan müdahale çağrısı yapıldı. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan  devlet kurumlarına ve uluslararası kamuoyuna acil çağrı yaparak, havadan müdahale talep etti.

Sosyal medya platformu X'te #YangınBölgesineAcilHelikopter tag'i TT oldu.

Yangın yayılırken, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan, devlet kurumlarına, ulusal ve uluslararası kamuoyuna acil çağrı yaparak, şunları kaydetti: "Ne yazık ki ilk bilgilere göre yangından ötürü çok sayıda insanımız yaşamını yitirmiş ve yaralanmıştır. Son yılların en büyük yangınından ötürü binlerce insanımız tehdit altındadır. Yüzlerce kilometrelik alanda yangın devam etmektedir. Acil çağrı yapıyoruz! Saatlerdir süren yangına karadan müdahaleler yetersiz kalmaktadır. Çok acil olarak havadan müdahale gerçekleştirilmelidir. Gerekirse uluslararası destek alınarak yangının yayılmasının önüne bir an önce geçilmelidir. İlgili kurumlar Diyarbakır ve Mardin il sınırları içerisindeki hastanelere hızlıca sağlık ekibi ve ekipman desteği yapmalıdır. Yangının bir an önce önüne geçilerek canlıların ve doğanın korunması idari, siyasi ve vicdani bir görevdir."

DEM Partili vekiller: Acil helikopter temin edilmeli

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla bölge için helikopter temin edilmesi çağrısında bulunarak,"Çınar ve Mazıdağı'nda hastanelere yüzlerce yaralı getiriliyor. Can kayıplarının artmaması için valilikler ve bakanlık yüzünü başka tarafa çevirmeyi bırakmalı #YangınBölgesineAcilHelikopter temin edilmeli!" yazdı. DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu da, "Mardin'in Mazıdağı ile Diyarbakır'ın Çınar ilçeleri arasındaki bölgede çıkan yangın geniş bir alana yayılarak büyüyor. Bölgeden aldığımız bilgilere göre, can kayıpların da olduğu yangına daha ağır sonuçlara yol açmadan, havadan müdahale gerekiyor. Yetkilileri derhal havadan müdahale etmeye çağırıyoruz. #YangınBölgesineAcilHelikopter" diye yazdı.

Diyarbakır Valisi'nden açıklama

Ajansların aktardığına göre Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, anızdan kaynaklı bir yangın çıktığını belirtti. Vali Su, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, yangından kırsal Köksalan, Yazçiçeği ve Bağacık mahallelerinin etkilendiğini dile getirdi. Su, aşırı sıcağın yanı sıra bahar döneminde alınan aşırı yağış nedeniyle çok fazla ot yetişmesinin yangını körüklediğini ifade etti. Yangının örtü ve anız yangını şeklinde devam ettiğini belirten Su, şunları kaydetti:

"Tüm ekiplerimiz sahada. İnşallah kısa sürede tamamen kontrol altına almış oluruz diye değerlendiriyorum. Tekrar yaralı kardeşlerimize geçmiş olsun diliyorum. Acil şifalar diliyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Köksalan, Bağacık ve Yazçiçeği mahallelerimizde yangını kontrol altına almış durumdayız. Şu anda tabi bir taraftan da yayılma durumu vardı, onları da takip ediyoruz. Ağaçsever mahallemizde inşallah orayı da tamamen kontrol altına almış olacağız ve tabii sabaha kadar da yine soğutma çalışmalarımız aynı koordinasyon içinde devam edecek. Maalesef hastaneye kaldırdığımız 6 yaralımız vardı, o yaralılarımızdan biri hayatını kaybetti. Yangında 3 vatandaşımız hayatını kaybetti. Diğer yaralılarımızın tedavisi devam ediyor."

Mardin Valisi'nden açıklama

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun da AKP Mardin Milletvekili Faruk Kılıç ve İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu ile Mazıdağı Kaymakamlığı önünde yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın Çınar ilçesinin Köksalan Mahallesi'nde başlayan, Mazıdağı ilçesinin Şenyuva, Yücedağ ve Yetkinler mahallelerine doğru ilerleyen yangının itfaiye, Orman Bölge Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındığını belirtti.

Yangına 41 araç ve 150 personelle müdahale edildiğini belirten Akkoyun, "Soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangın dolayısıyla maalesef 1 vatandaşımız hastanede yapılan bütün müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. 19 vatandaşımız yaralıdır. Bu 19 vatandaşımızın 5'i Diyarbakır'a, 2'si ise Şanlıurfa'daki hastanelere sevk edilmiştir. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Vefat eden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Şehrimize ve ülkemize geçmiş olsun" dedi.

Bakanlardan sabaha karşı son açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sabaha karşı 4.00'te sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Köksalan Mahallesi'nde saat 22.15'te anız ile örtü yangını olarak başlayan ve rüzgarın şiddetiyle Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever mahallelerini etkileyen yangının Mardin'in Mazıdağı ilçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler mahalleleri istikametine doğru ilerlediğini belirtti.

Yangının ekiplerin ve vatandaşların yoğun çalışması sonucu tamamen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Yerlikaya, yangında Diyarbakır'da 3, Mardin'de 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya, "Yaralılarımızın tedavileri devam etmektedir. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." ifadesini kullandı.

Soğutma çalışmaları sona erdi, yangın bölgesi dronla görüntülendi

Ekiplerin, geniş bir alanda yürüttükleri soğutma çalışması sabah saatlerinde sona erdi. Bu arada, yangının etkili olduğu alan dronla görüntülendi. Görüntüde, soğutma çalışmalarına katılan helikopterin Göksu Barajı'ndan aldığı suyu yangının etkili olduğu bölgeye taşıması, Diyarbakır ve Mardin'de yangından etkilenen alanlar görülüyor.

Dicle Elektrik'ten açıklama: Yangının, elektrik hatlarından çıkmadığını tespit ettik

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 6 ilinde elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik tarafından, Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Köksalan ve kırsal Yazçiçeği mahalleleri ile Mardin Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler kırsal mahallelerinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangınla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki ekili alanlarda çıkan yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Olayın meydana geldiği ilk andan itibaren Dicle Elektrik olarak ekiplerimizle sahada incelemelere başladık. Bazı medya kanallarında yangının elektrik kaynaklı olduğu belirtilmiş olsa da, yaptığımız incelemelerde yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik. Hatta belirtilen bazı bölgelerde elektrik iletim hatlarının dahi yangının meydana geldiği bölgelerden geçmediğini gördük. Tespit çalışmalarımıza ilgili kamu birimleriyle devam ediyoruz. Herhangi bir farklı bulgu edindiğimizde yetkili birimlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.”

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com-Ajanslar

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları