Bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde 200 bin, sadece Sur ilçesinde ise 20 bin insanın göç ettiğini belirterek, yeni bir göç dalgasının yaşandığını vurguladı.
Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma Ve Kültür Derneği (Göç-Der) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Yılmaz Kan, bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde 200 bin, sadece Sur ilçesinde ise 20 bin insanın göç ettiğini belirterek, yeni bir göç dalgasının yaşandığını vurguladı.
Güneydoğu’da 7 Haziran seçimlerinin ardından hortlayan terör olayları yüzünden sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelerde yaşanan şiddetli çatışmalar, onbinlerce insanı yerinden etti. Diyarbakır’ın merkez Sur, Silvan ve Bismil, Mardin’in Derik, Şırnak’ın ise Cizre ilçesinde yaşayan çok sayıda vatandaş, terör olayları yüzünden evlerini terk etmek durumunda kaldı. Göç-Der’in, söz konusu ilçelerde yaptığı saha araştırması göçün boyutunu gözler önüne serdi.
Göç-Der Diyarbakır Şube Eş Başkanı Yılmaz Kan, sadece Nusaybin Silvan, Bismil, Derik ve Cizre’de yaptıkları saha çalışmasında şuana kadar 200 bin insan zorunlu olarak göç ettiğini tespit ettiklerini kaydetti. Olayların devam etmesi durumunda bu sayının artacağından endişe ettiklerini anlatan Kan, “Şuanda sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde 2’nci hatta 3’üncü bir göç dalgası yaşanıyor. Sadece Sur ilçesinde 20 bine yakın insan göç etti” dedi.
Göçlerin artmaması için çatışmaların sona ermesi, bunun için de iki tarafın da silah bırakması gerektiğini anlatan Kan, şu ifadelerde bulundu:
“90’lı yıllarda yaşanan büyük göçün üzerinden 25 yıl geçti. Halen bile o insanların yaraları sarılmış değil. Şimdi yeni bir göç yaşanıyor. 90’lardaki göç ile ilgili 368 bin aile 5233 sayılı yasaya başvurarak, mağdur olduğunu belirtti. Ama 145 bini para alabildi. Diğerlerinin başvuruları ise çeşitli nedenlerden dolayı reddedildi. Yani insanların yarası sarılamadı. Şimdi de yeni yaralar açılmasın. Eller tetiklerden çekilsin” diye konuştu.
İHA