Doç Dr. Emrah Altındiş'ten Çin aşısıyla ilgili açıklama: Türkiye'de olsam, aşı hakkım geldiğinde kullanırdım
Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş, koronavirüs (Covid-19) aşısıyla dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Doktorasını aşılar üzerine İtalya'da Bologna Üniversitesi'nde yapan, Fransa'da Pasteur Enstitüsü'nde eğitimini alan Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş Çin'in geliştirdiği Covid-19 aşısına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalar yaptı.
Geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Çin'den gelecek aşının koruyuculuğunun ispatlanmadığını vurgulayan Dr. Altındiş, aşının faz III aşamasında 18-59 yaşları arasında denendiğini belirterek, "Biz ise öncelikle 65 yaş üstü bireyleri aşılamak zorundayız, dolayısı ile Faz III çalışmasının sonuçları ve 65 yaş üstü bireylerde koruyuculuk ispatlanmadan bu aşılama başlamamalı" demişti.
Çin aşısının etkinlik oranının yüzde 91,25 olduğunun açıklanmasının ardından Doç Dr. Emrah Altındiş "Türkiye'de olsam, hele bir de risk gruplarında olsam, Sinovac aşısı hakkım geldiğinde hiç düşünmeden olurdum" ifadelerini kullandı.
Doç Dr. Emrah Altındiş'in açıklamaları şöyle:
"Dün açıklanan Sinovac aşısı faz III ilk sonuçları olumlu ve umut verici. Öncelikle ağır bir yan etki yok. Henüz örneklem sayısı düşük, dolayısıyla TR'de ileri aşamaları, diğer ülkelerin sonuçlarını görmemiz gerekiyor. Ancak yine de sonuçlar temkinli bir iyimserlik için yeterli.
Sinovac aşısına dair açıklanan ilk sonuçlara göre 2 doz aşı olmus 1322 kişiden, 570 kişilik aşılanmamış kontrol-plasebo grubunda 26 kişi-6'sı ağır-hasta olurken, aşılanan 752 kişide sadece 3 kişi-semptomsuz-hasta olmuş. Sayılar çok düşük olsa da oldukça umut verici sonuçlar.
Bu faz III ilk ara sonuçlarının hasta sayısı 40'a ulaşıldığında açıklanması düşünülüyordu, neden 29 hastada erken açıklandı bilmiyorum. Ancak her halükarda faz III içinde enfeksiyon sayıları arttıkca toplum şeffaf bir şekilde bilgilendirilmeli, henüz örneklem oldukça küçük.
Faz III calışmasına TR'de 7371 kişi katılmış, bunlardan 3457 kişi iki doz aşıyı (veya plasebo kontrolü) olmuş, açıklanan sonuçlar bu kişilerin sadece 1322'sinden geliyor. Tam kutlama icin hem TR'de ileri aşama analizlerini, hem de Brezilya, Endonezya sonuçlarını beklemek lazım.
Ben bu şartlarda Türkiye'de olsam, hele bir de risk gruplarında (sağlık çlışanı, kronik hastalıklı vd.) olsam, Sinovac aşısı hakkım geldiğinde hiç düşünmeden olurdum. Hem Lancet'de yayınlanan faz I/II çalışmaları, hem dünkü açıklama bir ağır yan etkisi olmadiğını gösteriyor.
Öyle anlaşılıyor ki Turkiye'ye başka bir aşıi uzun süre gelmeyecek. 50 M Sinovac aşısının 25 M kişiye ilk aşamada yapılması düşünülüyor, ben kesinlikle bir yan etki sorunu görmüyorum. İlk açıklanan sonuçlar da koruyuculuk konusunda oldukça umut verici. Aşı olmaktan korkmayalim.
Tabii ki TR'de faz III çalışmasının ileri aşamalarda etkinliğini takip etmeye, Brezilya ve Endonezya'dan gelecek sonuçları dikkatle beklemeye devam edeceğiz ancak ağır bir yan etkisi olmayan bu aşının zararı olmaz, ilk sonuçlara göre ise koruyucu olma olasılığı oldukça fazla!
Eger Sinovac aşısı çalışırsa bu dünya için de çok değerli bir haber olacak, zira Pfizer, Moderna aşısının aksine bu inaktive aşı normal soğuk zincirde (4C) taşınabiliyor, diğer aşıların ise aşırı soguklarda -20C/-80C taşınması gerekiyor ki bu pek çok yoksul ülke için imkansız.
Sinovac çalışsa dahi TR'yi rahatlatmaya Çin'den gelecek 50 M doz aşı yetmez, bu ancak 25M kişiye yeter. 18 yaş alti aşılanmayacağına göre, yetişkinlerin tümünü (60M) aşılamak gerekecek, 120M doz asıya ihtiyacımız var! Aşı opsiyonları hızla arttırılmalı. iTurkiye'de faz III çalışmasına 60 yaş üstü bireylerin katılmadığını ve örneklemin çok küçük bir örneklemle- biraz da alelacele- açıklandığını da hatırlayarak, 60 yaş üstü bireylerin de katıldığı Brezilya çalışmasının sonuçlarını temkinli bir iyimserlikle görmekte yarar var."
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları