Terörle mücadele kapsamında parası gidenler, restoran açma vaadiyle dolandırılanlar, aldıkları çekler karşılıksız çıkanlar...
Dün çıkan bir haberde, Enerji Bakanı Taner Yıldız’a İspanya’dan avukat olduğunu iddia ederek mektup gönderen bir kişinin, bakana 15.7 milyon Euro miras kaldığını ileri sürdüğü anlatılıyordu. Bakanlık avukatları ‘etik değil’ diyerek reddettikleri teklifi araştırmış, olayın ardında dolandırıcılık olduğunu tespit etmişti.
Yıldız'ın dolandırılmaktan kıl payı kurtulması, akıllara başka dolandırıcılık hikayelerini getirdi. İşte dolandırıcıların kıskacından kurtulamayan bazı ünlüler ve yaşadıkları…
1. Canan Karatay
Ünlü beslenme uzmanı Prof.Dr. Canan Karatay, geçtiğimiz yıl Ekim ayında dolandırılmış, bu olay uzun süre konuşulmuştu. Karatay’a olayın nasıl geliştiği sorulduğunda "Nasıl dolandırıldım anlayamadım. İnsanı telefonda adeta hipnotize ediyorlar. Ne derlerse yapıyorsunuz. Devletle birlikte gizli bir operasyonun içinde olmakta beni heyecanlandırdı," demişti.
Canan Karatay'ı da dolandırdılar
2. Ebru Gündeş
Ünlü sanatçı geçtiğimiz yıl Mayıs ayında, yaklaşık 7 milyon TL harcayarak satın aldığı 12 tablonun sahte olduğunu öğrendi. Yalısını dekore etmek için resim ve tombaklar alan Ebru Gündeş, bunların sahte olduğunu, evine gelen bir antikacı dostu sayesinde fark etti.
3. Ferdi Tayfur
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında yaşanan olayda, Yalova'da natamam bir siteden 16 villa ve 6 villa arazisi alan Ferdi Tayfur, çağdaş Sülün Osman tarafından dolandırılmıştı. Tayfur, emlakçı vasıtasıyla kendisini özel hastane sahibi olarak tanıtan Ç.Ö adlı birisine villalarını ve villa arazilerini, 14 eşit senet karşılığında 800 bin liraya satmıştı. Ancak Ferdi Tayfur, senetlerin karşılığını alamadı. Yaşadığı sıkıntılar yüzünden ünlü sanatçının önce şekeri çıktı, ardından siroz başlangıcı teşhisi konuldu.
Ferdi Tayfur'a Siroz teşhisi koydular!
4. Demet Akalın-Okan Kurt
Bu yıl Ocak ayında, Demet Akalın ve eşi Okan Kurt, lüks cip satın almak isterken dolandırıldı. Demet Akalın'a sahte vekaletnameyle lüks cip sattığı öne sürülen Osman Görgülü'ye 12 yıl hapis istendi. Zanlı ile kardeşi hakkında ayrıca Akalın'ın eşi Okan Kurt'u 12 milyon 650 bin TL dolandırdığı iddiasıyla dava açıldı.
5. Adalet Ağaoğlu’nun eşi Halim Ağaoğlu
Ünlü yazar Adalet Ağaoğlu’nun eşi Yüksek Mühendis Halim Ağaoğlu, geçtiğimiz yıl Aralık ayında, telefonda kendilerini polis ve savcı olarak tanıtan kişilerce dolandırıldı. Dolandırıcılar cep telefonuyla ulaştıkları Halim Ağaoğlu’na, banka hesabının terör örgütü yandaşlarının eline geçtiğini söyleyerek, verdikleri banka hesap numarasına 50 bin lira yatırmasını istedi. Halim Ağaoğlu söz konusu hesaba 50 bin lira yatırdı. Teknik takibe takılan şüphelilerin banka hesabı bloke edilerek Ağaoğlu’nun parası kurtarıldı.
Yazar Ağaoğlu'nun eşini de dolandırdılar
6. Ümit Sayın
Şarkıcı ve besteci Ümit Sayın, geçtiğimiz yıl ocak ayında telefon dolandırıcıları tarafından kandırıldı. Terör örgütünü ortadan kaldırmak için bir operasyon yaptıklarını söyleyen dolandırıcılar, Ümit Sayın’ı tam 5 saat boyunca telefonda tuttu ve ona çeşitli talimatlar verdi. Daha sonradan örtülü ödenekten kendisine geri verilmek üzere, bazı hesaplara para havalesi yapması istendi. Sanatçı parçalar halinde 30 bin TL’lik parayı havale etti. Bu havalelerden 11 bin TL'si, bankayı arayan polis tarafından bloke edilirken, 19 bin TL’si ise çekildi.
Telefon dolandırıcılarının son kurbanı Ümit Sayın oldu
7. Burak Yılmaz
Galatasaraylı Burak Yılmaz, geçen yıl Ekim ayında 10 bin TL dolandırıldı. Telefondaki dolandırıcı kendisini Trabzon Valisi olarak tanıttı ve bir okula yardım edileceğini söyledi. Trabzon Valisi’ni Trabzon'da oynadığı dönemlerden tanıdığını belirten milli futbolcu, dolandırıcıların çok inandırıcı olduğunu belirtti. Yılmaz konuyla ilgili bir açıklamasında "Paranın gittiğini anlayınca bana verdikleri numarayı aradım. Sahte valiye küfür ettim. Ancak pişkinler ‘O kadar paran var 10 bin TL’nin mi lafını ediyorsun?’ diyerek işi pişkinliğe vurdular” dedi.
Burak'ı şoke eden pişkinlik: O kadar paran var!
8. Asuman Dabak
Oyuncu Asuman Dabak, beraber tavuk restoranı açmak istediği İ.D. isimli bir erkek tarafından dolandırıldı. Geçtiğimiz yıl kasım ayında yaşanan olayda Dabak, tavuk yemekleri yapan bir restoran zinciri açmak için ortak olduğu İ.D.’ye sürekli çek yazdı. Yaklaşık 2.5 milyon TL’lik çek kesen Dabak, restoranla ilgili hiçbir şey yapılmadığını fark edince soluğu savcılıkta aldı. İ.D. ise bir ay sonra yakalandı.
Asuman Dabak 2.5 milyon lirasını kaptırdı!
9. Oya Başar
2012’de yaşanan olayda, tiyatro oyuncusu Oya Başar, Sarıyer'de iki villa yaptırmak için anlaştığı firma tarafından dolandırıldı. Savcılığa başvuran Başar, 1 milyon 680 bin dolar değerindeki villalar karşılığında vekaletle Bebek'teki 2.2 milyon dolarlık evini satan firmadan ne parasını, ne de villaların tapusunu alamadı. Firma sahibinin de aralarında bulunduğu 3 kişi için soruşturma başlatıldı.
Villa hayaline 2.2 milyon doları gitti!
Bonus: 'Namuslu dolandırıcı' Selçuk Parsadan
Dolandırılan ünlüler ve politikacılardan bahsederken, bu işin piri olan Selçuk Parsadan’dan bahsetmemek olmaz. 90’lı yılların azılı dolandırıcısı, Eski Başbakan Tansu Çiller ve eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de dahil olmak üzere, birçok kişiyi dolandırdı. Kendisini “namuslu dolandırıcı” olarak nitelendiren Parsadan, ölmeden önce oğluna “Ben hiçbir zaman garibana ilişmedim. Hep haksız kazananları çarptım, fakirlere pay ettim" demiştir.
'Örtülü ödenek dolandırıcısı' olarak tanınan Selçuk Parsadan, 1995'teki genel seçimlerden önce, DYP’ye 30 bin üye kazandırmayı teklif etti. Kendisini dönemin Başbakanı Tansu Çiller’e Emekli orgeneral Necdet Öztorun olarak tanıtan Parsadan’a, Çiller'in örtülü ödenekten 5.5 milyar lira verdiği iddia edildi. Tansu Çiller, kamuoyunda “örtülü ödenek davası” olarak bilinen davada yargılanmazken, Parsadan yargılanmaya başlamıştı. İddialara göre Parsadan’ın yargısı sürerken, dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan kendisine ‘olayı kimseye anlatmaması kaydıyla’ 4 milyon Mark teklif etmişti.
Parsadan'ın sanatçı Perihan Savaş'ın da adını kullanarak aralarında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve bazı işadamlarının da bulunduğu 25 kişiyi de dolandırdığı ortaya çıktı. Bu nedenle de İstanbul 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 3 yıl bir ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Parsadan'ın cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Duruşmalarda "Ben şerefli bir dolandırıcıyım" demişti.