Başbakan Erdoğan'ın Mısır ziyareti, dünya basınında büyük yankı uyandırdı.
The Guardian gazetesinde yer alan bir analizde "Türkiye çağının başladığı" belirtilirken, Wall Street Journal, on binlerce Mısırlının Başbakan Erdoğan'ı heyecanla karşıladığına dikkat çekti.
İtalyan La Stampa ga- zetesi "Erdoğan, Arap Baharı'nı fethetmeye gidiyor." değerlendirmesinde bulundu. New York Times ise "Erdoğan, Tür- kiye'yi, demokrasiye geçmek için çabalayan Arap ülkelerine örnek olarak sunuyor." ifadesini kullandı.
Ortadoğu'da dengelerin yerinden sarsıldığı bir dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır ziyareti dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Guardian gazetesinde yer alan bir analizde "Türkiye çağının başladığı" kaydedilirken, İngiliz Times gazetesi, Erdoğan'ın Atatürk'ten bu yana Türkiye'nin en güçlü lideri olduğu yorumunu yaptı. Wall Street Journal, onbinlerce Mısırlının Erdoğan'ı heyecanla karşıladığına dikkat çekerken, birçok Arap'ın Türkiye'yi model olarak gördüğünü belirtti. Rusya'nın Sesi, ziyaretin İsrail'in hem Türkiye hem de Mısır ile diplomatik gerginlik yaşanan bir dönemde yapılmasına işaret etti. İtalyan La Stampa gazetesi ise "Erdoğan Arap Baharı'nı fethetmeye gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.
New York Tımes: Mısır, Tunus ve Libya ziyaretleriyle ülkesinin bölgedeki etkisini artırmayı amaçlayan Erdoğan, Türkiye'yi demokrasiye geçmek için çabalayan Arap ülkelerine örnek olarak sunuyor. 30 yıldan beri devam eden düzenin bozulduğu bir döneme gelen ziyaretin özellikle Mısır'ın İsrail ile gerginlik yaşadığı bir zaman diliminde gerçekleşmesi dikkat çekiyor.
Tımes: Erdoğan, Mısır ve ardından yapacağı Tunus ile Libya ziyaretleriyle, Türkiye'nin bölgedeki etkisini artırmayı amaçlıyor. İsrail ziyareti yakından takip ediyor. Erdoğan, Gazze'ye yapacağı muhtemel ziyareti Mısır'ın askerî hükümetini rahatsız etmemek için iptal etti. Erdoğan, tartışmasız Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana Türkiye'nin en güçlü lideri.
Guardıan: Türkiye'nin bölgesinde artan gücünü ABD'nin anlaması gerek. Ortadoğu eskisi gibi olmayacak. Türk demokrasisi güçlenmeseydi, Türkiye şimdiki pozisyonuna gelemezdi. Şimdi hükümet askerin müdahale korkusu olmadan politika yürütebiliyor. Birkaç yıl önce İsrail'e karşı sert tavır alınması düşünülemezdi bile. Şu anda bölgede tanık olduklarımız, Ortadoğu'yu Avrupa'ya bağlayan stratejik bir güç olarak Türkiye çağının geldiğine işaret ediyor. Bu, Ankara'nın dış politikada bağımsızlık ilanıdır. Ortadoğu bundan böyle asla aynı olmayacak.
Independent: Erdoğan, Arap dünyasının lideri olmayı hedefliyor. Türkiye, Erdoğan'ın ziyaret programında bulunan Mısır, Tunus ve Libya için model teşkil ediyor. Erdoğan'ın İsrail'e negatif yaklaşımı, Arapların gözündeki cazibesini artırıyor. Sonuç olarak İsrail'in yalnızlığı, Arap dünyasındaki ayaklanmalar, Arap ülkelerinin zayıflığı ve ABD'nin gücünün azalması Türkiye'ye yaradı. Türkiye'nin bölgede ağırlığı artıyor, ama bölgeye yön vermesi için önünde uzun bir yol var.
La Stampa: Erdoğan Arap Baharı'nı fethetmeye gidiyor. Bu gezi rutin bir gezi değil, ekonomik kalkınma ve politik istikrar gibi konular gündeme gelecek. Son 8 ayda yaşanan karışıklıktan sonra Türkiye bölgedeki yeni düzene yapacağı katkılarla başrolde yer almak istiyor. Türkiye, bölgede ticari nüfuzunu da genişletme arzusunda.
Daıly Telegraph: Türkiye, İsrail'e karşı diplomatik ittifak kurmaya çalıyor. Erdoğan, Avrupa Birliği üyeliği girişimlerinden sonuç alamayınca, Araplar arasındaki en duygusal konu olan Filistin davasının savunuculuğuna soyunarak bölgede gücünü artırmak istiyor. Erdoğan, İsrail karşıtlığında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a rakip. Ankara, en kırılgan döneminde İsrail'i Ortadoğu'da yalnızlığa itmek istiyor.
Wall Street Journal: On binlerce Mısırlının Başbakan Erdoğan'ı heyecanla karşılamasına dikkat çeken gazete, "Birçok Arap'ın, Türkiye'yi, özellikle İsrail'e karşı sert tavrı nedeniyle ülkeleri için bir model olarak gördükleri" bir dönemde yapıldığını kaydetti.
Los Angeles Tımes: Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin yıllarca 'soğuk' olduğunu belirten gazete, Erdoğan'ın, iki ülke arasındaki 'stratejik bağları' güçlendirmek için Mısırlı liderlerle görüşeceğine değindi.
El Pais: "Türkiye, İslami demokrasiyi ihraç ediyor." başlığıyla Erdoğan'ın gezisini yorumlayan İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais, "Başbakan Erdoğan, Ankara'yı bölgenin siyasi ve ekonomik referansına dönüştürmeyi amaçladığı, Arap Baharı turuna Mısır'dan başladı" diye değerlendirdi.
El Cezire: Ankara'nın, Arap baharıyla sarsılmış bir bölgede büyüyen etkisini sağlamlaştırma arayışında olduğunu belirten El Cezire, Mısır'ın kendisini uzun bir süre Arap dünyasının lider sesi olarak gördüğüne, özellikle İsrail'e karşı bölgedeki iddialı politikasının birçok Arap'tan övgü aldığına yer verdi.
Rheinische Post: Gazete, "Erdoğan ateşle oynuyor" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın kendine Arap kitlelerinin kahramanlığı rolünü biçtiğini iddia etti. "İsrail büyükelçisini kapı dışarı ettiği ve Gazze ablukasının kaldırılmasını istediği için kitleler onu bağrına basacaktır." diyen Rheinische Post, Erdoğan'ın hesabının basit olduğunu, Arap ülkelerinde ve Türkiye'de popüler olan İsrail karşıtlığını Türkiye'yi bölgesel güce dönüştürerek kullanacağını ileri sürdü.
Rusya'nın Sesi: Erdoğan'ın Arap Baharı turunun amacının, bölgede demokrasinin kurulmasını desteklemek ve Ortadoğu'da stratejik ortaklığı görüşmek olduğunu ifade etti. Gazete, Erdoğan'ın ziyaretinin Mısır ve Türkiye'nin İsrail'le ilişkilerinde ortaya çıkan gerginlik ortamında gerçekleşeceğini vurguladı.