Dünya kız çocukları günü ilk kez kutlandı
2011’in aralık ayında Türkiye’nin de girişimleri sayesinde B.M tarafından kabul edilen ‘11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’, ilk kez dün kutlandı...
Kız çocuklarına yönelik ayrımcılık ve şiddetin önüne geçmek, haklardan eşit olarak yararlanmasını sağlamak amacıyla ilan edilen ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ bu yıl ilk defa tüm dünyada ‘farkındalık’ yarattı.
Dünyada her yıl binlerce kız çocuğu küçük yaşta evlilik, eğitim hakkının engellenmesi, aile içi şiddet ve cinsel istismar gibi sorunlarla boğuşurken Dünya Kız Çocukları Günü’nde bu sorunlara dikkat çekildi.
Kız çocuklarının desteklenmesi, güçlendirilmesi ve onlara yatırım yapılmasının önemine uluslararası düzeyde dikkat çekildi.
Genç Hayat Vakfı
Türkiye’de de kız çocuklarının önündeki engellerin kaldırılması için çalışmalar var. Dört yıldır 11-18 yaş arası gençlere yönelik kişisel eğitim odaklı sosyal sorumululuk projeleri yürüten Genç Hayat Vakfı (GHV) Başkanı Beyza Zapsu, geçen yıl Türkiye’den gelen talep üzerine BM’de yapılan oylama sonucunda 193 ülkenin oyuyla 11 Ekim’in Dünya Kız Çocukları Günü’ ilan edildiğini hatırlattı. Zapsu çalışmaları şöyle anlattı:
“Geçen yıl, kadın statüsüyle ilgili olan bir Birleşmiş Milletler toplantısına katıldık. Bu oturumda Türkiye çok güçlüydü ve Dünya Kız Çocukları Günü’nü kabul ettirdi. Dünyanın dört bir yanında ilk kez çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturmak, kız çocuklarının maruz kaldığı olumsuz durumların düzeltilmesine katkı sağlamak için bir vesile olacak. Türkiye bu konuda hem öncülük ve hem de takipçilik yaptı. GHV olarak özellikle kız çocuklarıyla ilgili çalışmaların içindeyiz. Çok yakında da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadınlarla ilgili çalışmalarının içinde olacağız.”
‘Yurttan sesler’
Beyza Zapsu, Genç Hayat Vakfı’nın bir süre önce kız yurtlarında kalan öğrencilere yönelik gerçekleştirdiği ‘Yurttan Sesler’ adlı projeyi de hatırlatan Zapsu, “Proje Nisan 2011-Nisan 2012 tarihleri arasında 11-18 yaş grubu 310 genç kızla gerçekleştirildi. Kız öğrenciler, aldıkları kişisel gelişim eğitimi ve yarattıkları sosyal sorumluk projeleriyle bir yandan kendileri ve toplumun sorunlarına dikkat çekmek için kolları sıvadı, bir yandan da özgüven ve güçlerini keşfetmek yönünde önemli adımlar attı”dedi. Proje, Genç Hayat Vakfı dışında Sabancı Vakfıdesteği ve Hüsnü Özyeğin Vakfı ortaklığında, Konya ve Nevşehir’deki iki ortaöğrenim kız yurdunda kalan genç kızlarla uygulandı. Zapsu’nun verdiği bilgiye göre projede genç kızlar, toplumsal cinsiyet eşitliği temelli farkındalık kazandırılarak güçlendirildi. Bunun yanında potansiyellerini fark etme ve mesleki bilgilendirme eğitimleri aldılar. Yaşadıkları ilde kariyer sahibi rol model kadınların iş ortamlarında bir araya getirildiler. Bir yandan da yurt idarecileri ve çalışanları da genç kızların sorunları ve ihtiyaçlarıyla ilgili bilgilendirme eğitimleri aldı.
Erkekleri de kapsayacak
Bu arada genç kızlara yapılan ankette kız öğrenciler erkek öğrencilere de toplumsal cinsiyet eğitimi verilmesni istedi. Genç Hayat Vakfı eşitlik ve hak temelli bir yaklaşımla benzer çalışmayı erkek yurtlarında da gerçekleştirecek.
75 milyonu okulsuz
Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla ABD’de “Ben bir kız çocuğuyum” isimli rapor yayımlayan ‘International Plan’ adlı kuruluşun Başkanı Nigel Chapman, dünya genelinde 75 milyon kız çocuğunun okuldan yoksun bırakıldığını belirtti. Chapman, üç kız çocuğundan birinin eğitim hakkının, şiddet, yoksulluk ve ırkçılık nedeniyle engellendiğini söyledi.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları