Trakya'nın ziyarete açılan tek mağarası olan Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı Sarpdere köyü yakınlarındaki Dupnisa Mağarası'nı 6 ayda yaklaşık 80 bin kişi ziyaret etti.
Kırklareli Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fikret Macit, Dupnisa Mağarası'nın Trakya'da var olan 17 mağaradan ziyarete açık tek mağra olduğunu belirtti.
Mağaranın 15 Mayıs'ta ziyarete açıldığını ve o tarihten bu yana ziyaretçi akınına uğradığını ifade eden Macit,''Ziyaretçi sayısı her yıl artarak devem diyor. Geçen yıl burasını 75-80 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl 100 bini aşacağını tahmin ediyorum. Mağara özellikle öğrenciler tarafından yoğun olarak ziyaret ediliyor'' dedi.
Dupnisa Mağarası için yaptıkları çevre düzeni projesini Kültür ve Turizm Bakanlığın sunduklarını hatırlatan Macit, şöyle devam etti:
''Hazırladığımız projede dere üzerine köprü yapılması, yürüyüş yollarının belirlenmesi ve çevre düzenlemesi yer alıyor. Projede yapılmasını istediğimiz keşif özetlerinin yar aldığı dosyayı Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderdik. Bu projemizin bakanlığımızın 2012 yatırım bütçesine gireceğini tahmin ediyoruz. Bir yandan da
mağara için ekolojik dengesinin korunması ve yöre ekonomisine katkı yapabilecek yöntemleri planlıyoruz. Sürdürülebilir bir plan yapıyoruz. Ziyaretten çok mağaranın ekolojik dengesinin korunmasını göz önünde bulunduruyoruz. Buradaki sulu mağaramızda çok sayıda yarasa var. Bu mağaramızda 15 Mayıs'ta başlayan ziyaretler, 15 Kasım'da sona erecek.''
Dupnisa Mağarası
Kırklareli'ne 60 kilometre uzaklıktaki Istranca Dağları'nın derin vadilerle yarıldığı Demirköy ilçesine bağlı Sarpdere köyü yakınlarındaki 2. jeolojik zamana ait Mermerler içerisinde oluşan mağaralar, birbirine bağlı iki kat ve üç bölümden oluşuyor.
Mağaranın kuru ve sulu bölümleriyle birlikte toplam uzunluğu 2 bin 720 metre olan sistemin üst katını kuru ve kız mağaraları oluşturuyor. Gelişimini tamamlamış bu mağaralardan 50-60 metre aşağıda sulu
mağara yer alır. İçinden devamlı yer altı nehri akan ve deniz seviyesinden 345 metre yukarıda giriş ağzı bulunan mağaranın toplam uzunluğu 1977 metre. Son noktası ise girişten 61 metre daha yukarıda bulunuyor.
Kız mağarası, içinde yaşayan yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme kapalı tutuluyor. 2003'de ziyarete açılan, Türkiye
mağara literatüründe en bilinen mağaralar arasında yer alan Dupnisa mağaralarının içinde, sürekli akışa sahip yer altı nehri ve bu nehrin oluşturduğu, derinliği yer yer 2 metreye ulaşan göletler bulunuyor. Kuru ve sulu mağaralarda süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonunda renge sahip dev sarkıtlar, dikit ve sütunlar ile perde bayrak taşları ve damla taş havuzları yer alıyor.
Türkiye
mağara literatüründe en bilinen mağaralar arasında yer alan Dupnisa Mağarası, 2003 yılında içerisinde yapılan ışıklandırma, yürüyüş yolları, iki
mağara arasında geçişi sağlayan merdivenlerin inşasıyla ziyarete açılmıştı. Her geçen yıl mağarayı ziyaret edenlerin sayısı artarak devam ediyor.