Economist dergisinde Türkiye'de basın özgürlüğü konusuna yer verilen bir yazıda, cezaevindeki gazetecilere gönderme yaptı...
Economist dergisinde Türkiye 'de basın özgürlüğü konusuna yer verilen bir yazıda hükümetin basına yönelik baskı konusunda farklı yollar bulduğu belirtiliyor.
BBC Türkçe servisinin Economist dergisinden alıntılayarak aktardığı makalede, bazı gazetecilerin işten çıkarılma süreci şöyle özetleniyor:
"Önce, genellikle bir başbakanlık danışmanından olmak üzere, telefon gelir. Bir köşe yazarının eleştirel yazılarından duyulan memnuniyetsizlik aktarılır. Yazar uyarılır. Patronlar 'içeriğini biraz yumuşat' der. Yazar pozisyonunu korur ve sonra işten atılır."
Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi'nin sözlerine de yer verilen yazıda, "işten çıkarılanların şanslı olduğu", Türkiye'nin dünyada en çok gazeteciyi hapiste tutan devlet olduğu da belirtiliyor.
Makalede Türkiye'nin Suriye'deki silahlı muhalefete verdiği desteğin de medya tarafından görmezden gelindiği belirtiliyor ve New York Times'ta geçen hafta çıkan ve " Ankara 'daki Esenboğa havalimanının Katar ve Suudi silahlarının isyancılara aktığı büyük bir odak haline geldiği" iddialarının Türk basınında kendine yer bulamadığı aktarılıyor.
Economist dergisindeki makalelerde imza bulunmuyor. Ancak bu makalenin yazarı, kendisinin de "kısa süre önce benzer nedenlerle işine son verildiğini" yazıyor. Bu, yazıyı kaleme alanın, geçen hafta Habertürk'teki yazılarına son verilen Economist Türkiye temsilcisi Amberin Zaman olduğunu gösteriyor.
Economist, Ak Parti 'yi savunanların, hükümetin ülkeyi daha demokratik bir yer yaptığını vurguladıklarını belirtip, bunun doğru olduğunun ve partinin laik rakiplerine oranla generallerin sınırlanması ve Kürtlere verilen haklar konusunda gelişmeler kaydettiğinin de altını çiziyor.