Eğitim-İş, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle öğretmenlerin ekonomik durumlarını ortaya koyan bir araştırma yaptı.
Eğitim-İş, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle öğretmenlerin ekonomik durumlarını ortaya koyan bir araştırma yaptı. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin yüzde 89’u mesleğinden elde ettiği geliri yetersiz buluyor.
Eğitim-İş’in 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle, 24 ilde 833 öğretmenle görüşerek yaptığı “Öğretmenlerin ekonomik durumlarına ilişkin öğretmen görüşleri” adlı araştırma sonuçları öğretmenlerin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunları ortaya koydu.
Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 79’u gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleğine motive olamadığını, yüzde 62’si gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını, yüzde 61’i ise daha çok para kazanacağı bir iş imkanı olursa öğretmenliği bırakacağını belirtti. Yine katılımcıların yüzde 83’ü gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle öğretmenlik mesleğinin saygınlığının azaldığını düşünürken, yüzde 85’i son 10 yılda alım gücünün düştüğünü ifade etti.
Araştırmanın dikkat çeken sonuçları şöyle:
1. Öğretmenlerin % 89’u mesleğinden elde ettiği gelirleri yetersiz bulmuşlardır.
2. Öğretmenlerin % 86’sı yılda bir kez verilen eğitim öğretime hazırlık ödeneğini yetersiz bulmuşlardır.
3. Öğretmenlerin % 83’ü maaşının düşük olması nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını belirtmiştir.
4. Öğretmenlerin % 79’u gelirlerindeki yetersizliğin mesleki verimini düşürdüğünü belirtmiştir.
5. Öğretmenlerin % 89’u öğretmenlere verilen 20,77 TL çocuk yardımının yetersiz olduğunu belirtmiştir.
6. Öğretmenlerin % 89’u 9.21 TL olan ek ders ücretinin yetersiz olduğunu belirtmiştir.
7. Öğretmenlerin % 86’sı gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerle benzer çalışma koşullarına sahip olmadıklarını belirtmiştir.
8. Öğretmenlerin % 82’si kazandığı para ile çocuklarının gıda ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını belirtmiştir.
9. Öğretmenlerin % 84’ü çocuklarının kılık kıyafet ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını belirtmiştir.
10. Öğretmenlerin % 88’i çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını belirtmiştir.
11. Öğretmenlerin % 79’u çocuklarının tam olarak dengeli beslenemediğini belirtmiştir.
12. Öğretmenlerin % 73’ü gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleğine tam olarak motive olamadığını belirtmiştir.
13. Öğretmenlerin % 62’si gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını, %18’i ise az da olsa psikolojik sorunlar yaşadığını belirtmiştir.
14. Öğretmenlerin % 61’i daha çok para kazanacağı bir iş bulması halinde mesleğini bırakabileceğini belirtmiştir.
15. Öğretmenlerin % 75’i öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediğini belirtmiştir.
16. Öğretmenlerin % 85’i son on yılda alım gücünün düştüğünü belirtmiştir.
17. Öğretmenlerin % 89’u son on yılda okullardaki eğitimin niteliğinin düştüğünü belirtmiştir.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir’in açıklaması şöyle:
Öğretmenler, maaşlarının, eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, aldığı 20.77 TL çocuk yardımının, 9.21 TL ek ders ücretinin yetersiz olduğunu, bu nedenle derslere motive olamadığını, toplumdaki saygınlığının azaldığını, mesleki veriminin düştüğünü, çalışma koşullarının gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerle benzer olmadığını, kazandığı para ile çocuklarının gıda, kılık kıyafet, eğitim gibi temel ihtiyaçlarını bile tam olarak karşılayamadığını, çocuklarının dengeli beslenemediğini, psikolojik sorunlar yaşadığını, daha çok para kazanacağı bir iş bulması halinde öğretmenliği bırakacağını, öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediğini, son on yılda alım gücünün ve okullardaki eğitimin niteliğinin düştüğünü belirtmişlerdir.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.379,09 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.492,15 TL’dir. Öğretmenler yoksulluk sınırının neredeyse yarısı kadar maaş almaktadırlar. Öğretmenlerin bu maaşla ailelerinin ve kendilerinin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak yoktur.
15 yıl deneyimli bir öğretmen yoksulluk sınırının neredeyse yarısı kadar olan 2.478 TL maaş almaktadır. 15 yıl deneyimli bir öğretmen OECD ülkelerinde ortalama 39.000 dolar kazanırken, ülkemizde yıllık maaşı net 10.326 dolardır.
Eğitim-İş olarak yaptığımız araştırma öğretmenlerin ekonomik gelirlerinin yetersizliğinin eğitimin niteliğini düşürdüğünü ortaya çıkarmıştır. Eğitimin nitelik sorununun çözülebilmesi için öncelikli olarak öğretmenlerin insanca yaşayabileceği bir gelire sahip olmaları gerekmektedir.
2014 Kasım ayından 2015 Kasım ayına kadar, dolar %29.14 oranında artmıştır. Doların artmasına bağlı olarak ülkemizdeki sosyal ve ekonomik yaşam aynı oranda zamlanmıştır. Öğretmenlerin son bir yıldaki reel kaybı %30 dolaylarındadır.
AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana öğretmenlerin alım gücü büyük oranda düşmüştür. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde hükümet yetkilileri televizyonlara çıkıp, 2002 yılından bu yana öğretmenlere ne kadar zam yaptıkları hususunda nutuklar atacaklardır. Rakamlarla oynayıp öğretmenleri ve halkı kandırmanın zamanı geçmiştir. Tüm gerçekler EĞİTİM-İŞ’in yaptığı araştırma ile ortaya çıkmıştır.
AKP HÜKÜMETİNE ÖNERİLERİMİZ
1. Öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.
2. Öğretmenlerin ek ders ücretleri en az 25 TL olmalıdır.
3. Öğretmenlere yılda bir kez ödenen eğitim öğretime hazırlık ödeneği, tüm eğitim çalışanlarına ödenmeli ve en az bir maaş tutarında olmalıdır.
4. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmelidir.
5. İnternet hizmeti öğretmenlere ücretsiz olmalıdır.
6. Öğretmenlere toplu taşıma araçları ücretsiz olmalıdır.
7. Öğretmenlerin sınav görev ücretleri en az iki katına çıkarılmalıdır.
8. Öğretmenlere temsil tazminatı ödenmelidir.
9. Öğretmenlere kira yardımı verilmelidir.
10. Öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olmalıdır.
11. Çocuk yardımları artırılmalıdır.
Vişne Haber Ajansı -Çiçek Güçlü