Eğitim-İş Sendikası genel başkanı Veli Demir zorunlu rotasyon uygulaması ile ilgili basın açıklaması yaptı ve uygulamanın durdurulması için çağrı yaptı
ZORUNLU ROTASYON UYGULAMASI DURDURULMALIDIR
"Bilindiği üzere, MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, 17 Nisan 2015 Cuma günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğe göre, öğretmenler çalışma sürelerine bağlı olarak zorunlu olarak rotasyona tabi tutulacaktır. Aldığı her kararla eğitim sistemimizi geriye götüren, eğitim çalışanlarının yılların birikimiyle elde ettiği özlük haklarını gasp eden Bakanlık, zorunlu rotasyon uygulaması ile tüm öğretmen camiasına bir saldırı girişime daha imza atmıştır."
YETKİ VALİLİKLERDE OLACAK
"Yetkinin valiliklerde olacağı uygulamada, 30 Eylül 2015’ten itibaren aynı görev yerinde 12 yılını dolduran öğretmenler rotasyona tabi tutulacak. Daha sonraki yıllarda birer yıl indirilecek ve 8 yılda sabitlenecektir.
Öğretmenlerimizin isteği dışında rotasyona tabi tutulması sürgün anlamına gelmektedir ve Bakanlığın bu tür bir dayatma içine girmesi kabul edilemez. Bu uygulama ile yüz binlerce öğretmenimiz ailelerinden ayrılacak, aile bütünlükleri bozulacak buna bağlı olarak da iş verimleri düşecektir. Böyle bir rotasyon öğretmenlerimizi emekliliğe ve istifaya zorlamak demektir."
"18 MİLYON ÖĞRENCİ VE VELİLERİNİ DE KARGAŞAYA SÜRÜKLER"
Açıklamasında, yalnızca öğretmenler ve ailelerinden bahsetmeyen Veli Demir, aynı zamanda bu uygulamanın öğrencileri ve velilerini de kargaşaya sürükleyeceğine değindi. Hiçbir öğretmenin kendi isteği dışında okulundan, çalışma arkadaşları, öğrencilerinden ve ailesinden ayrılmaya zorlanamayacağının altını çizen Demir, bu uygulamanın kavimler göçünden sonra yaşanacak en büyük göç dalgası olarak değerlendiriyor. Eğitim-İş olarak, daha önce 2011 yılının Ekim ayında 652 sayılı KHK’nin ucu açık maddelerine dayanarak zorunlu rotasyonun öğretmenlere karşı tehdit unsuru olarak kullanılmasına karşı ilk tavrı net olarak ortaya koyduklarına da değinen genel başkan, sözlerine şöyle devam etti:
"Yönetmeliğin yayınlanmasının hemen ardından 27 Nisan 2015 tarihinde Eğitim-İş olarak, söz konusu yönetmeliğin, başta zorunlu rotasyon olmak üzere, aday öğretmenlere performans ve sözlü sınav getiren hükümleri ile hukuka aykırı hükümlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla Danıştay nezdinde dava açtık. Bundan sonra da öğretmenleri ve öğrencileri mağdur edecek bu uygulamaya karşı gereken her türlü adımı atacağız. 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından kurulacak olan yeni hükümet, eğitim çalışanlarının talepleri doğrultusunda acil olarak zorunlu rotasyon uygulamasını durdurmalıdır." diyor.