Eğitim - İş Genel Başkanı Veli Demir bir basın açıklaması yaptı; Milli Eğitim Bakanlığı 2014-2015 eğitim-öğretime hazırlık ödeneğini 850 TL olarak belirlemiştir fakat ücret ve gelirindeki küçülmeyi dikkate almadığı görülmektedir.
Eğitim - İş Genel Başkanı Veli Demir bir basın açıklaması yaptı; 'Milli Eğitim Bakanlığı 2014-2015 eğitim-öğretime hazırlık ödeneğini 850 TL olarak belirlemiştir fakat ücret ve gelirindeki küçülmeyi dikkate almadığı görülmektedir' dedi...
Milli Eğitim Bakanlığı 2014-2015 eğitim-öğretime hazırlık ödeneğini 850 TL olarak belirlemiştir. Ancak ülkemizin bugünkü ekonomik koşullarında Bakanlığın bu miktarı belirlerken, eğitim ve bilim emekçisinin ücret ve gelirindeki küçülmeyi dikkate almadığı görülmektedir.
Bugünkü enflasyon oranındaki artışa paralel olarak emekçinin reel ücretine, gelirine ve satın alma gücüne ilişkin yapılması gereken iyileştirmenin, bir önceki yıl 700 TL olan hazırlık ödeneğindeki 150 TL’lik artışa karşılık gelmediği gün gibi ortadadır. Hükümet ile yetkili ama etkisiz sendika Memur Sen arasında imzalanan sözleşmeyle birlikte 2014 yılı için verilen zamlar, yüksek enflasyon nedeniyle şimdiden buharlaşmış, bu yıl enflasyon farkının ödenmeyecek olması yaşanan mağduriyeti daha da arttırmıştır.
Öte yandan, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 32’nci maddesinde eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil olan öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup, fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleriyle yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil), hazırlık ödeneğinin verileceği belirtilmiştir.
Yıllardır yalnızca öğretmenlerin yararlanmasına yönelik bir formül olarak uygulanan hazırlık ödeneği sistemi, eğitim sisteminin tüm eksiklerine rağmen yoğun emek harcayan ancak ödenek almayan eğitim çalışanlarına mağduriyet yaşatmakta, harcadıkları emeğin göz ardı edilmesine neden olmaktadır. Bu da hem çalışma ortamlarında huzursuzluk yaratmakta, hem de eğitim ve öğretim hizmetlerinde yetersizliklere yol açmaktadır.
Sadece öğretmenlere ödenmesi nedeniyle eğitim ve bilim çalışanları arasında ayrılık yaratan bu uygulamanın düzeltilerek, hazırlık ödeneğinin akademisyeninden idari personeline, hizmetlisinden memuruna kadar eğitim ve öğretim alanında çalışan herkese ödenmesi sağlanmalıdır. Unvan sınıflamasına giderek, emek ve fırsat eşitliğini ortadan kaldıran bu uygulama, iktidar eliyle yaratılan bir ayrımcılıktan başka bir şey değildir.
Bugün iyi bir eğitim düzeyinin, işgücüne ve topluma katkısını yeterince anlayamamış olan AKP iktidarı ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim planlamasında fırsat eşitliğini, mali ve teknik yapılanmayı sağlamalı, verimlilik ve üretkenliğe yansıyacak ekonomik sorunlara ilişkin çözüm üretmelidir.
Biz Eğitim-İş olarak ısrarla hükümetten ve bakanlıktan eğitime hazırlık ödeneğinin bir maaş tutarında ve bütün eğitim çalışanlarına ayrım yapılmaksızın ödenmesini defalarca talep ettik. Bugün de aynı talebimizi yineliyor ve bugüne kadar salt öğretmenlere sağlanan bu ödeneğin, tüm eğitim çalışanlarına ödenmesini kapsayacak şekilde düzenlenmesi konusunda bakanlığı, sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz.
Veli Demir
Eğitim - İş Genel Başkanı
Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli