EFJ Başkanı Arne König önceki gün sonuçlanan Hrant Dink davasında adaletin tecelli etmediğini ve davanın gerçek sorumluların gizlenmeye çalışıldığını söyledi.
Evrensel’e Dink davası ile ilgili açıklamalarda bulunan König şunları söyledi: “Mahkemenin verdiği karar çelişkilerle dolu. Birçok gazeteci terör örgütü üyesi olduğu suçlamasıyla cezaevinde. Ama Dink’i öldürenler ve öldürülmesine karışanlar örgüt üyesi değilller. Bu bizler açısından anlaşılması imkansız bir durum.
Mahkemenin değerlendirmelerine güven duymuyor ve gerçeklerin gün ışığına çıkarılmadığına inanıyoruz. Biz Dink cinayetinin ardında bir örgütün olduğuna ve cinayetin planlı bir şekilde gerçekleştirildiğine inanıyoruz. Gazetecilerin yargılandıkları duruşmalara katıldım. Son olarak da Cuma günü Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’ın duruşmalarını izledim. Türkiye’de muhalifler adil bir yargılanmaya tabi tutulmuyorlar. Dink davasında da adalet tecelli etmemiştir.”
PEN Kulübü ile Türkiye’de İnsan Haklarını Destekleme Komitesi Dink’in ölümünün 5. yıl dönümü dolayısıyla İşçi Eğitim Merkezinde bir anma toplantısı düzenledi. 120 kişinin katıldığı toplantıda konuşma yapan EJF Başkanı Arne König, Gazeteci-Yazar Arne Ruth, İsveç’in en büyük gazetelerinden Svenska Dagbladet’in Kültür Şefi Kaj Schueler, PEN Uluslararası Sekreteri Ola Wallin, Gazeteci Yazar Kurdo Baksi Dink’in barışcı kimliğinden söz ettiler ve mahkeme kararının adalete gölge düşürdüğünü vurguladı.
Ruth,
Hrant Dink davasında verilen kararın demokrasi ve insan haklarına vurulan bir darbe olarak değerlendirdi. Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen Türkiye’nin, Dink davası ile milliyetçiliğe ve şovenizme karşı tutum alma şansını elde ettiği halde bunu değerlendiremediğini söyledi. Dink’in Ermenilerin ve azınlıkların haklarını savunan bir milliyetçi değil gerçek anlamda insan haklarını savunan bir demokrat olduğunu söyleyen Ruth, Dink’in örnek bir kahraman olarak yerini alacağına inancını dile getirdi.