İstanbul seçiminin iptalinin ardından yükselişe geçen dolar/TL 6.25’e dayandı, Avro 7 liraya aştı. Borsa yüzde 1.5 değer kaybetti.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama 2 bin 47 TL oldu. Yoksulluk sınırı da 7 bin 80 TL oldu. 16 yılda açlık sınırındaki artış yaklaşık 4.4 kat oldu.
Dolar fiyatları şu dakikalarda 6.16 TL seviyesinde hareket ederken, Euro fiyatları ise 6.91 TL seviyesinde bulunuyor.
Uluslararası Bloomberg sitesi Bloomberg.com'da dün yayınlanan bir haberde Türk kamu bankalarının doların yükselişini önlemek için son 24 saatte 1 milyar dolar civarında döviz sattığı iddia edildi.
İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararının ardından sert yükselen dolar/TL yeni güne de artışla başladı.
Artan fiyatlarla alışveriş sepetini değiştiren tüketici, dışarda yemeyi kesti, evde daha fazla vakit geçirmeye başladı. Giyim harcamasından vazgeçti.
Bloomberght'de Açıl Sezen'in sunduğu programa Marmara Kapital'den Haydar Acun'un konuşması damga vurdu.
YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal etme kararından sonra Türk Lirası döviz karşısında değer kaybetti. Borsada büyük düşüş yaşandı. Bloomberg yatırımcıların kararı değerlendiğdiği haberine 'Yatırımcılar Türkiye'den tüyüyor' başlığını kullandı.
TÜSİAD'dan, YSK'nın İstanbul'da seçimlerin tekrarlanmasına yönelik kararına ilişkin yapılan açıklamada, "Kapsamlı bir ekonomik ve demokratik reform gündemine odaklanmamız gereken bu dönemde, seçim ortamına geri dönmek kaygı vericidir" denildi.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimlerinin iptal edilmesine ilişkin verdiği karar sonrası 6.15'i gören dolar/TL kuru, yeni güne de hareketli başladı.
Trump, bu hafta Washington'da yapılması beklenen ticaret görüşmeleri öncesinde bir kez daha Çin'i hedef aldı. Trump'ın yeni tweeti piyasaları hareketlendirdi. Öte yandan YSK 'İstanbul' kararı için toplandı.
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, açıklanan buğday ve arpa alım fiyatlarına ilişkin, "Bu veriler gerek buğday gerekse arpa ekim alanlarının gelecekte de küçüleceğini, ithalata bağımlılığın artarak devam edeceğini göstermektedir" dedi.
TCMB, nisan ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda, enflasyonun çekirdek ana eğiliminin düşük seviyelerini koruduğu belirtilirken yıllık enflasyonun da baz etkileriyle gerilediği ve yavaşlamanın temel mal grubu kaynaklı olarak devam ettiği kaydedildi.
Ekonomik krize rağmen hesabında 1 milyon lira veya üzeri parası olan mudi sayısı, mart sonu itibarıyla 192 bin 903'e ulaştı.
Dolar kuru, geçen hafta yoğun veri gündemine rağmen 5.95 üzerinde sınırlı dalgalanmanın ardından haftaya Trump'ın Çin'e getirdiği ek gümrük vergilerinin şokuyla başladı. Dolar/TL gece 5.9950 üzerine çıktı. 6 Mayıs sabahı dolar kuru 5.99 dolaylarında.
Kocaeli’de 1998 yılında kurulan ve İSO En Büyük 500 Şirket listesinde Türkiye’nin 253’üncü büyük firması olan Yıldız Sunta, üretimi bitirdi. 645 işçi içeride kalan paralarını alamadan işsiz kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisan ayında gıda fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artış kaydetti. Böylelikle gıda fiyatlarında son 15 yılın en hızlı artışı görüldü.
TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme ve işçi eylemlerinde kritik viraja girildi. Petrol-İş, yarın başlayacak arabulucu sürecinden uzlaşma çıkmaması halinde rafinerilerde üretiminin durabileceği uyarısında bulundu.
Küresel Varlık Göçü Araştırması'na göre, en çok zengin göçü veren ülkeler sıralamasında Türkiye dördüncü oldu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, maliyetler yüzde 100 arttığı halde buğday alım fiyatının yüzde 29 artırılmasını eleştirerek, “TMO hepsini almadığı için çiftçi buğdayını daha düşük fiyata satacak” dedi.
Tarım ve gıdada uygulanan yanlış, şirket yanlısı politikalar sonucunda kendine yetemez hale gelen ülkede, buğday üreticisi bir kez daha açlığa mahkûm edildi. Desteklenmediği gibi maliyetleri karşılamayan fiyatlar nedeniyle hububat üreticisi 1.7 milyon hektar araziye ekmekten vazgeçti.