TCMB, nisan ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda, enflasyonun çekirdek ana eğiliminin düşük seviyelerini koruduğu belirtilirken yıllık enflasyonun da baz etkileriyle gerilediği ve yavaşlamanın temel mal grubu kaynaklı olarak devam ettiği kaydedildi.
TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme ve işçi eylemlerinde kritik viraja girildi. Petrol-İş, yarın başlayacak arabulucu sürecinden uzlaşma çıkmaması halinde rafinerilerde üretiminin durabileceği uyarısında bulundu.
Küresel Varlık Göçü Araştırması'na göre, en çok zengin göçü veren ülkeler sıralamasında Türkiye dördüncü oldu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, maliyetler yüzde 100 arttığı halde buğday alım fiyatının yüzde 29 artırılmasını eleştirerek, “TMO hepsini almadığı için çiftçi buğdayını daha düşük fiyata satacak” dedi.
Tarım ve gıdada uygulanan yanlış, şirket yanlısı politikalar sonucunda kendine yetemez hale gelen ülkede, buğday üreticisi bir kez daha açlığa mahkûm edildi. Desteklenmediği gibi maliyetleri karşılamayan fiyatlar nedeniyle hububat üreticisi 1.7 milyon hektar araziye ekmekten vazgeçti.
TÜİK’in enflasyon hesaplamasında yüzde 1,4 olmasına rağmen Nisan ayında gıda fiyatlarına gelen yüksek oranlı zamlar 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını yüzde 4 oranında artırarak 2 bin 650 liranın üzerine çıkardı. Yoksulluk sınırı da yüzde 2,44 oranında artarak ilk kez 9 bin lirayı geçti.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), yılın ilk 3 ayıyla ilgili öncü göstergelerin, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 4 küçüleceğini gösterdiğini açıkladı. İhracatta ise düşüş devam edecek.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski, seçimsiz dönemin başlamasıyla olumsuz durumun olumluya döneceğini söyledi ve uzun vadeli tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.
Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu "BB" olarak, not görünümünü ise "negatif" olarak teyit etti
Merkez Bankası toplam rezervleri geçen hafta 2.23 milyar dolar azalışla 93.72 milyar dolara geriledi.
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türk bankalarının piyasa türbülansına ve kurda değer kaybına karşı oldukça kırılgan oldukları değerlendirmesini yaptı.
TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.50 arttı. Nisan ayı enflasyon mart ayına göre yüzde 1.69 artış gösterdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, gıda enflasyonunun yıllık yüzde 33,23’le tüm serinin rekorunu kırdığını belirterek, “TÜİK’in yöntem değişikliğine rağmen mızrak artık çuvala sığmıyor. Krizin yükü giderek artan şekilde vatandaşın sırtına yükleniyor” dedi.
Enflasyon Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.50 arttı. Nisan ayı enflasyon mart ayına göre yüzde 1.69 artış gösterdi.
Maktu vergide yapılan düzenleme zam getirdi. Bazı sigaralarda fiyatlar 2 TL arttırıldı.
30 Haziran'a kadar 100 bin ton gümrük vergisiz yağlık ayçiçeği tohumu ithal edilebilecek.
ABD Merkez Bankası Fed, faizi yüzde 2.50 seviyesinde sabit tuttu.
İTO verilerine göre, İstanbul'da nisanda bir önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 2.81, toptan fiyatlar ise yüzde 2.53 arttı.
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Aktaş, akaryakıt dağıtım şirketleri, bayiler, inşaat şirketleri ve nakliyecilerin 22 milyar liralık vergi vurgununu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de bazı vergilere ilişkin değişiklik yapıldı.
Tasarrufta TL'nin cazibesini artırmak amacıyla, enflasyona bağlı değişken faizli 1 yıldan uzun vadeli mevduatta gelir vergisi stopajı yüzde 10'dan sıfıra indirildi.