21 Aralık grevi öncesinde KESK yöneticileri, il gezileri yapılarak kamu emekçilerini greve hazırlıyor.
21 Aralık grevi öncesinde KESK yöneticileri, il gezileri yapılarak kamu emekçilerini greve hazırlıyor.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve beraberindeki heyet Eğitim Sen Bolu Şubesinde bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri ile toplantı yaptı. Toplantıya katılanları bilgilendiren yöneticiler, üyelerinde düşüncelerini dinlediler.
KESK MYK Üyesi Ali Berberoğlu ve Tarım Orkam-Sen MYK Üyesi Şükrü Korkmaz’ın katılımıyla Çaycuma’da da toplantı yapıldı.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği binasında yapılan toplantıda konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, grevi örgütlemek için yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirterek işyerlerini gezdiklerini, siyasi partiler ile sendikaları ziyaret ederek 21 Aralık greve katılım çağrısı yaptıklarını söyledi.
KESK MYK Üyesi Ali Berberoğlu, AKP’nin “Kamu emekçileriyle toplusözleşme yapacağız” söyleminin kocaman bir yalan olduğunu söyleyerek, “AKP iktidarının aslında
kamu emekçileri ile toplusözleşme yapmak değil, sadece yapıyor görünmek istediği yaklaşık bir aydır Bakanlar Kurulunda bekletilen yasa taslağının içeriği ile net olarak ortaya çıkmıştır. Devletin yurttaşlarına karşı anayasal sorumlulukları olan yeni istihdam alanları yaratma, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik olanakları yaratma görevlerini yapmayanlar, yurttaşı müşteriye, kamu hizmeti vermesi gereken kurumları ticarethaneye dönüştürmüştür. Kamu emekçilerini esnek, güvencesiz, performansa dayalı çalışan işletme görevlilerine çevirmeye çalışanların kimlerin çıkarları için ‘Devrim, reform ve yeniden yapılanma’ hedefledikleri bellidir. Çalışma Bakanı, 657 sayılı Kanun’u kaldırarak kamu emekçilerinin iş güvencesini yok etmeyi hedeflediklerini şimdiden ilan etmiştir” diye konuştu.
Sorumlusu olmadıkları bu çarpık düzenin bedelini ödememek için, temel hakları için 21 Aralıkta “En uzun gecede, en kısa günde, karanlığın en koyu, ışığın en az olduğu günde aydınlığı arttırmak için grev yapacakları” söyleyen Berberoğlu, işyeri temsilcileri ve üyelerin 21 Aralık grevine ilişkin sorularını da yanıtladı.
ESM Genel Başkanı Mustafa Şenoğlu, BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, Tüm Bel-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Satı Burunucu Çalı Antalya’da Antalya Eğitim Sen şubesinde düzenledikleri basın toplantısı ile grev kararını basına duyurdu.
ESM Genel Başkanı Mustafa Şenoğlu, hükümetin emekçi düşmanı politikalarını eleştirilirken, tüm kamu emekçilerine birlik ve mücadele çağrısında bulundu. Tüm Bel-Sen Örgütlenme Sekreteri Satı Burunucu Çalı, “Yapacağımız bu grevle en geniş emekçi birliğini sağlamayı hedefe aldık. Diğer konfederasyonlara da çağrılar var. Özellikle belediyelere grev kararını asacağız. Her yerde taleplerimizle alanlarda olacağız ve iş başı yapmayacağız” dedi.
21 Aralıkta iş yerlerinde başlayan grevin ardından kent pastanesinde toplanılıp, Yavuz Özcan parkına yapılacak olan kitlesel yürüyüşle bitirileceği duyuruldu.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TTB ve KESK’in 21 Aralıkta yapacağı bir günlük iş bırakma eylemine destek vereceklerini açıkladı.
Soğancı, yaptığı yazılı açıklamada, “en uzun gün en kısa gece” olan 21 Aralıkta yapılacak olan grev için “TTB’nin ve KESK’in talepleri bizim taleplerimizdir” dedi. Soğancı, AKP’nin neoliberal politikalarına karşı, grevli toplusözleşme için, güvenceli istihdam için, insanca yaşanacak temel ücret için ve sağlığı piyasalaştıran politikalara karşı grev yapacak olan TTB ve KESK’in yanında olacaklarını ifade etti. Soğancı şunları dile getirdi: “Baskı, zulüm, sindirme politikalarıyla öğrencisinden gazetecisine, sendikacısından seçilmiş belediye başkanına kendisine muhalif herkesi ‘ileri demokrasi’yle cezaevlerine gönderen, emperyalizmin yeni sömürü politikalarıyla eğitimden sağlığa, iş güvenliğine her alanı piyasalaştıran, emekçilerin grevli-toplusözleşme hakkını vermeyen, kentlerimizi, suyumuzu, havamızı, ormanlarımızı, toprağımızı ‘kâr, daha fazla kâr’ anlayışıyla sermaye peşkeş çeken, bize yaşam alanı bırakmayan AKP’ye karşı sözümüzü söyleme zamanı.”
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikasının (BTS), 25 Kasım 2009'da gerçekleştirdiği grevin üzerinden 2 yıl geçmesine karşı, aralarında sendika üyeleri de bulunan demiryolculara idari cezalar verildi.
Cezaların hukuksuzluğuna dikkat çeken BTS'den yapılan açıklamada, "Sendikamız bütün bu hukuksuzluklara karşın 21 Aralıkta grev hakkını bir kez daha kullanma konusunda kararlıdır" denildi.
BTS, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından demiryolu çalışanlarına, 25 Kasım 2009'da gerçekleştirilen grevi gerekçe göstererek verilen idari cezalara tepki gösterdi.
KESK'in ve BTS'nin aldığı grev kararlarını uygulamak için iş bırakan demiryolu çalışanlarının grev hakkını kullanmalarının disiplin suçu olarak değerlendirilmesinin hukuki olmadığı ifade edilen açıklamada, bütün bu haksız uygulamalara karşı demiryolu çalışanlarının 21 Aralıkta grevde olacağının altı çizildi.
Daha önce gerçekleştirilen grevler nedeniyle verilen disiplin cezaları için idari yargı yoluna başvurulduğu belirten açıklamada, Danıştay 12. Dairesinin "Davacının sendikal faaliyet kapsamında göreve gelmemesi fiilinin mazeret olarak kabulü gerektiği" kararıyla disiplin cezalarının iptal edildiği hatırlatıldı.
Verilen cezalarla çalışanlara gözdağı verilmek istenildiği kaydedilen açıklamada, "Sendikamız bütün bu hukuksuzluklara karşın 21 Aralıkta grev hakkını bir kez daha kullanma konusunda kararlıdır" görüşü dile getirildi.
BES üyeleri, KESK ve sağlık meslek örgütlerinin 21 Aralık’ta gerçekleştirileceği grev öncesinde taleplerini duyurmak için Unkapanındaki SGM önünde basın açıklaması yaptı.
Burada açıklamayı okuyan BES 2 No’lu Şube Başkanı Nevin Kaplan, siyasi iktidarlar tarafından uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar nedeniyle tüm kamu hizmetlerinin paralı hale getirildiğini, insanca yaşam hakkının gasp edildiğini belirtti. Tüm kurumlarda siyasi kadrolaşmanın yaygınlaştığını belirten Kaplan, müdür ve müdür yardımcılarının sınavsız atama yapılarak “liyakat” ve kariyer ilkesinin çiğnendiğini kaydetti. SGK yönetimi tarafından, güvenlik bahane edilerek iş yerlerine yerleştirilen turnike ve kartlı geçiş sisteminin çalışanları karşı karşıya getirdiğini belirten Kaplan, turnikelerin kaldırılmasını istedi. Kaplan taleplerini şöyle sıraladı: “Kadrolaşma, usulsüz görevlendirmelere son verilmeli, iş yükünün azaltılması için yeni kadrolu personel istihdam edilmeli, 666 sayılı KHK nedeniyle oluşan ücret kayıpları telafi edilmeli, her işyerine uygun kreş açılmalı, ek ücretler arttırılarak, temel ücret dahil edilmeli ve emekli maaşlarına yansıtılmalı.”