loading
close
SON DAKİKALAR

Enerji Bakanı Albayrak: Eğer bitiremezlerse külahları değişeceğiz

Enerji Bakanı Albayrak: Eğer bitiremezlerse külahları değişeceğiz
Tarih: 12.08.2017 - 16:04
Kategori: Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ''2019 yılına kadar bu eski santrallerin de tamamının en son çevre kriterlerine dayalı filtreleme sistemlerinin tamamını bitireceğiz. Eğer bitiremezlerse külahları değişeceğiz'' dedi.

Çanakkale'nin Çan ilçesinde bulunan 18 Mart Çan Termik Santrali İşletme Müdürlüğünü ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, burada televizyon kanallarının ekonomi editörleriyle toplantı düzenledi. Burada konuşan Albayrak, yerli kömür ve yerli santral konseptinin Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 15 milyar ton kömür rezervine sahip olduğunu aktaran Albayrak, "Arama sondajlarıyla birlikte önümüzdeki 5 ile 10 yıl içinde bu rakam çok büyük oranda artacak çünkü yeni arama sonuçlarımız, yeni stratejik manada bölgesel anlamda jeofizik, jeokimya haritasında çıkan bulgularla önümüzdeki dönemde çok daha somut, büyük kaynaklara erişeceğiz. Bundan hiçbir şüphemiz yok" diye konuştu.

Enerjinin bir portföy olduğuna ve güneş, rüzgar, HES ve kömür santrallerinden maksimum düzeyde faydalanılması gerektiğine dikkati çeken Albayrak, şöyle devam etti:

"Bir kaynaktan tamamını yapmak hem verimlilik hem de bölgesel enerji arz talebinin dengesi açısından doğru değil. Dolayısıyla 'Hepsini yapacağız' derken stratejimizin altında olan güneş, hidroelektrik, rüzgar, yerli kömür ve nükleer de olacak. Tabii ki gaz santrali de olacak. Yenilenebilir enerjilerin hepsi çevresel açıdan çok iyi. Nükleer çevresel açıdan hakeza. HES'lerimiz de hakeza. ithal kömüre kıyasla yerli kömürün öne çıkarılmasıyla bu dediğimiz yeni teknolojilerle birlikte çok ciddi bir hamle yapacağız çünkü teknolojide daha az su kullanımı var. Kapalı devre olması itibarıyla çok olumlu. Kül taşıma sistemleri kapalı devre. Bu adımları bu çerçevede atacağız."

Türkiye'de eski nesil santrallerin de olduğunu hatırlatan Albayrak, şunları kaydetti:

"Bugün buradan şunu açıklayabilirim: 2019 yılına kadar bu eski santrallerin de tamamının en son çevre kriterlerine dayalı filtreleme sistemlerinin tamamını bitireceğiz. Bununla ilgili bütün firmalarla birebir konuştuk. Eğer bitiremezlerse külahları değişeceğiz. O santrallerle yolumuzu ayıracağız artık. Koyduğumuz kriterler yeni santrallerin hepsinde böyle ama Türkiye'de eskiden kalan santrallerimiz de var. Devlet kısmıyla ilgili hiçbir şüphemiz yok, onları bitireceğiz. Özel sektöre de bu noktada çok net mesajları verdik. 2019'a kadar tamamını en son teknolojik filtreleme ve çevresel kriterlere göre bacalama, filtreleme sistemlerini yenileyecekler.

Çevreye herkesten çok duyarlı şekilde yaklaşmak zorundayız. Bu nesille birlikle başlayan ve yapılacak olanların tamamı asgari AB kriterleri ve üzerinde olacak. Eskileriyle ilgili de son limiti koyduk. Firmaların hepsiyle görüşerek '2019 artık son yıl' dedik. 2019 yılında eskiler de yeni kriterlere uyumlu olmak zorunda. Uyumlu olmayanlarla külahları değişeceğiz dedik. Bunların yazılarını yazdık, takiplerini yapıyoruz. Saha denetimleri sıkı bir şekilde yapılıyor. Bu noktada inşallah çok daha güzel adımlar atacağız."

Albayrak, bu yılın sonuna kadar 78 ilin, 2018'de de 81 ilin tamamının doğalgaza kavuşacağını vurgulayarak, "Önümüzdeki iki yıl 200'den fazla ilçeye de doğalgaz bağlayarak çok büyük nüfusa yani doğalgaz konforundan faydalanan insan sayımızı 40 milyonlardan 50 milyonlara çıkaracağız. Türkiye'de doğalgazın ulaştığı ve bunun konforundan faydalananların sayısı inşallah 50 milyon olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, BOTAŞ ve TPAO olarak çok önemli adımlar attıklarını ve ilerleyen dönemde atmaya devam edeceklerini dile getirdi. Bu adımların oturarak olmayacağına dikkati çeken Albayrak, şunları söyledi:

"Sahaya çıkacağız, denize, denizin üstüne çıkacağız, arayacağız, bakacağız, sondaj yapacağız, sismik yapacağız, 2 boyutlu, 3 boyutlu yapacağız, şansımızı deneyeceğiz. Bir tane kazacağız, bulamadık bir daha deneyeceğiz, sonra bir daha deneyeceğiz. Geçen örneği verdim Baltık ülkelerinde 300'den fazla kuyudan sonra keşif var petrolde. Her bir kuyunun maliyeti var, bütçelerimizi ona göre planlayacağız. Çok yük olmadan ki Enerji Bakanlığı olarak biz bütçe disiplini olarak buna çok riayet etmeye çalışıyoruz. Hakikaten verimlilikler ve bunun ile ilgili süreçleri çok ciddi yönetmeye çalışıyoruz ve kendi yağımızda kavrulup, kendi içimizde hem yatırımları hem verimliliği hem de Türkiye ile ilgili bu dönüşüm açısından adımları... Yatırım maliyetlerinde ise... Ben dışarıya taşere ettiğim uluslararası firmalar açısından baktığımda, dünyada ve bölgede birçok firma var. Türkiye kendi mühendisleri ile bunun eğitimlerini hızlı bir şekilde uygulamalı, saha kontratları ile birlikte kademeli bir şekilde iz süreçlerini devredip, tamamen önümüzdeki dönemde kendi gemimizin, mühendisimizin, jeofizik, jeokimya mühendislerimizin dışında tüm bu çerçevede kendi yerli personellerimiz ve mühendislerimizle daha aktif rol üstleneceğiz."

AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları