Estonya başbakanı Kaja Kallas: Önemli olan kadın bakanların cinsiyeti değil işinin ehli olmaları
Estonya'nın ilk kadın başbakanı Kaja Kallas, politika değişikliklerinden koronavirüsle mücadeleye, eşcinsel evliliklerden kabinedeki kadın bakanlara kadar birçok konuda değerlendirmeler yaptı.
Kallas, kendisine kadın bakanlar hakkında cinsiyetleri üzerinden sorular sorulduğunu ama bu kişilerin işin ehli oldukları için bu görevlere getirildiğini söyledi.
Baltık üyesi Estonya'nın ilk kadın başbakanı olarak geçen hafta yemin eden 43 yaşındaki Kaja Kallas, "Hükümetim, özellikle hukukun üstünlüğü gibi Avrupa değerlerine destek konusunda, oldukça Avrupa yanlısı olacak. Aynı zamanda iklim politikası gibi meselelerde gözle görülür bir değişiklikler yapacağız" dedi.
Yolsuzluk skandalı sonrası istifa eden Jüri Ratas'ın liderliğindeki Merkez Parti, Kallas'ın merkez sağdaki Reform Partisi ile koalisyon ortağı durumunda.
Merkez Parti, 2019'daki seçimde göçe ve Avrupa değerlerine karşı olan, zaman zaman Nazi politikalarını öven aşırı sağcı EKRE partisi ile koalisyon kurduğu için oldukça eleştirilmişti.
EKRE, evliliğin bir erkek ve bir kadın arasındaki birliktelik olarak net bir şekilde tanımlanıp tanımlanmaması konusunda da referandum yapılması yanlısıydı. Estonya 6 yıl önce eşcinsel çiftler için medeni birlikteliğe onay veren bir yasayı geçirmişti ama yasanın birçok maddesi henüz yürürlüğe konmuş değil.
İngiliz Guardian gazetesinin aktardığı röportajında buna da değinen Kallas, bu konuda gelişme kaydetmek istediklerini ama eşcinsel evlilik için bastırmayacaklarını söyledi. "Toplumda bu konudaki bölünmeyi aşağı seviyede tutmak için evlilik tanımını daha açık hale getirmeyeceğiz" diyen Kallas, "Ama medeni birlikteliklere tam haklar verilmesi konusunda ilerleme kaydetmeye çalışacağız ki nihayetinde aynı hedefe ulaşabilelim: Tüm insanların aynı haklarının olması hedefi" ifadesini kullandı.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları