İstanbul'da başlayan ardından tüm Türkiye'ye yayılan Taksim Gezi Parkı protestolarının dünya medyasında geniş yer bulması, turizmcileri endişelendirdi...
İstanbul'da başlayan ardından tüm Türkiye'ye yayılan Taksim Gezi Parkı protestolarının dünya medyasında geniş yer bulması, turizmcileri endişelendirdi. Geçen yıl 10 Haziran'da, Fethiye İlçesi Ölüdeniz açıklarında meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki deprem nedeniyle sezonu büyük kayıpla kapatan sektör temsilcilerini bu kez Taksim Gezi Parkı protestolarının Avrupa'da yarattığı olumsuz etkinin yansımasıyla karşı karşıya kaldı.
Fethiye'ye gelecek turistlerin e-mail ve telefonla Türkiye'de sokakların durumunu sorduğunu aktaran turizmciler, sürekli güvenlik sorunu olmadığını anlatmak zorunda kaldıklarını belirtti. Gelinen noktanın turizme ve ülke gelirine ciddi anlamda sekte vuracağını dile getiren turizmciler, rezervasyonların yüzde 30 ile 40 oranında düştüğünü söyledi.
Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları, İngiltere ve Almanya'da Türkiye'ye yönelik risk haritaları oluşturularak, vatandaşlarına, 'Eylemlerin sürdüğü bölgelere gitmeyin' yönünde uyarılar yapıldığını aktardı. Turizmcilerin yeni rezervasyon akışında büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu kaydeden Torunoğulları, "Geçmiş yıllara ve beklentilere kıyasla temmuz, ağustos ve eylül ayını kapsayan dönem için günlük rezervasyon akışında yüzde 30 ila 40 arasında düşüş var. Düşüşü, Avrupa'daki yazılı ve görsel basının etkisi olarak görüyoruz. Turizmciler bunun yansımasını önümüzdeki aylarda net bir şekilde hissedecektir. Sezon başında geçen yıla göre yüzde 15 artış beklerken şimdi bu kayıplardan konuşmak çok üzücü" dedi.
'ELİMİZİ ZAYIFLATTI'
Turizmcileri düşündüren bir başka konunun tur operatörleriyle yapılacak kontratlar olduğuna dikkat çeken Torunoğulları, "Protestolar yurtdışında faaliyet gösteren tur operatörleriyle 2014 yılı yaz sezonu için kontrat yaptığımız döneme de rastladı. Tur operatörleriyle bir masaya oturduğumuzda Türkiye'nin içinde bulunduğu durum, haklarımızı ve menfaatlerimizi gözetmemiz konusunda elini zayıflattı. Buradan da bir kayıp olacağı kesin" diye konuştu.
'TURİSTLER KORKUYOR'
Türkiye'de yaşanan şiddet görüntülerinin sosyal medya aracılığıyla Avrupa'da hızla yayıldığını söyleyen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Fethiye Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Salih Taşçı ise geçen yıl 10 Haziran'da yaşanan deprem sonrası kötü geçen sezonun ardından bu yıl aynı durumla karşılaşmaktan büyük endişe duyduklarını anlattı. Endişeli olduklarını kaydeden Taşçı, "Doğaya saygılıyız, doğayı seviyoruz ama şiddet istemiyoruz. Yabancıları, yakıp yıkma, sivil insanlara ve araçlara zarar verme çok endişelendiriyor ve korkutuyor. Fethiye Kordon Boyu'nda, mavi yolculuğa çıkan teknelerin olduğu bölgede, küçük çaplı gösterilerin olması bile turistler üzerinde olumsuz etki yarattı. Bunlar dahi Fethiye'deki yabancıların tura çıkmasını engellediyse yurtdışından gelecek misafirleri tedirgin etmesi kaçınılmaz" dedi.
'EYLEMLER SON BULSUN'
Fethiye'nin Ölüdeniz Beldesi'ndeki tur şirketinde çalışan Emrullah Ustaoğlu, eylemlerin bir an önce son bulmasını beklediklerini belirterek, "Eylemler turizmi etkiledi. Mayıs ayında durumumuz daha iyiydi. Eşimle birlikte sürekli yabancılarla konuşuyoruz. Yurtdışından tatile gelecek turistler yönlendiriyor. İstanbul ile Fethiye arasındaki kilometre farkı bilinmiyor" ifadelerini kullandı.
'HAYATIMIZ GARANTİDE OLUR MU?'
Fethiye'de 15 yıldır turistlere gezi turu sattığını aktaran Tarkan Sapmaz ise şöyle dedi:
"İngiltere'deki tüm arkadaşlarımdan e-mailler geliyor. Avrupa medyasında Türkiye'deki olaylar sanki iç savaş çıkmış gibi yansıtılıyor. Suriye'ye benzeyen görüntüler yayınlanıyor. Yurtdışındaki arkadaşlarım bana, 'Orada hayatımız garantide olur mu?' diye soruyor."
(DHA/Ergün Tos)