12 Eylül döneminde kaleme alınan "Aydınlar Dilekçesi"nin yazılma sürecini ve sonrasında yaşananları anlatan Fikret Hakan, Yalçın Küçük yüzünden çok canının yandığını söyledi...
Hakan, "Şimdi o hapishanede, eden buluyor. Bu konuda hala hıncımı, kincimi taşıyorum. Hayatım boyunca herkesi affettim, ama o adamı asla affetmem" dedi.
İşte oyuncu-yönetmen Fikret Hakan'ın o açıklamaları....
"AYDINLAR DİLEKÇESİ BİR REZİLLİKTİ"Aydınlar Dilekçesi ile ilgili anlatılanların doğru olmadığını söyleyen Fikret Hakan, sözlerine şöyle devam etti: Aziz Nesin bizi çağırdı. Toplandık ve şuna karar verildi: Yazarlar adına Yalçın Küçük, sanatçılar adına ben buluşacağız ve yazıyı beraber kaleme alacağız. Ben bu yazı için işlerimi iptal ettim, ama Yalçın Küçük beni ne aradı ne sordu. Günün birinde kahvehanede otururken geldiler, "Sonra okursunuz" diyerek aceleyle imzalattılar. Bu kadar kötü dille yazılmış bir protesto olamaz. Ben olsaydım böyle bir rezillik olmazdı.
"YALÇIN KÜÇÜK ŞİMDİ HAPİSTE, EDEN BULUYOR"Ben davayı filan satmadım. Ben karşı olsam zaten bu işin içinde bulunmazdım. Yalçın Küçük şimdi hapishanede, eden buluyor. Ben çok karalandım, onun yüzünden çok canım yandı. Çıktığı zaman gelsin, canlı yayında o geceyi konuşalım. Acaba yüzüme bakabilecek mi? Hapishanede olsun, dışarıda olsun. Yalçın Küçük bütün gerçekleri ortaya koyarak yazmalıdır. Beni hayatımda en çok yaralayan olayların başında bu geliyor.
"1980 DARBESİNİN BÜYÜK İYİLİĞİ OLDU"Seks filmleri furyası döneminde sinemadan uzaklaştığını ve geçimini turizmle sağladığını söyleyen Fikret Hakan "Dünyada hiçbir darbe güle oynaya karşılanmaz, ama 1980 darbesinin büyük bir iyiliği oldu. Seks filmleri furyası bitti. Resmen kepazelikti. Bir yandan darbe olduğu için üzülüyorsun, bir yandan da o furya bittiği için seviyorsun. Ben de bir süre ne olacak diye bekledim, sonra da İstanbul'a döndüm." dedi.
Not: Aydınlar dilekçesi, Cumburbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na ayrı ayrı sunulmak üzere yazılan altı sayfalık "Türkiye'de Demokratik Düzene İlişkin Gözlem ve İstemler" bölümlerinden oluşuyor. Mayıs 1984'te yazılan 1300 imzalı dilekçe ile aydınlar insan hakları için demokratik taleplerini sıraladı.