loading
close
SON DAKİKALAR

Gamze Taşcıer: "Yapılması gereken asgari ücretin enflasyona endekslemesi değil emekçilerin yaşam kalitesini yükseltecek politikalar üretmektir"

Gamze Taşcıer: "Yapılması gereken asgari ücretin enflasyona endekslemesi değil emekçilerin yaşam kalitesini yükseltecek politikalar üretmektir"
Tarih: 12.10.2024 - 13:20
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, bir televizyon programında asgari ücretliye zam için asgari ücret tespit komisyonunun kararını beklediklerini ve maksimum fayda sağlamayı hedeflediklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi....

Yoksulluk sınırının 71 bin liraya yaklaştığı bir ortamda 17 bin liralık asgari ücretle yaşamanın imkânsız hale geldiğini belirten Taşcıer, "Bakan, ‘maksimum fayda sağlayacağız’ diyerek halkla alenen alay ediyor. Saray rejiminin ekonomi politikaları iflas etti. Emekçiler, emekliler, ücretliler yoksulluğun pençesinde ezilirken sosyal adalet kavramı lime lime ettiler. Bu Hükümetin emekçilerin yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik sürdürülebilir ve radikal politikalar üretmesi mümkün değil. Sandık gelmediği sürece bu sefalet düzeni devam edecek" ifadelerini kullandı.

Taşcıer'in açıklaması şöyle: "Çalışma Bakanlığı'nın yapması gereken asgari ücretin sadece enflasyona endekslemesi değil, emekçilerin yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen sürdürülebilir politikalar üretmektir. Oysa iktidar, açlık sınırının dahi altına düşen asgari ücretle yaşamaya mahkûm ettiği milyonlarca emekçiyi görmezden gelerek, yoksulluğu derinleştiren bir düzeni meşrulaştırmaktadır. Bunun adı ekonomik soykırımdır. Bile isteye ülkenin geleceğine ihanet ediyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, tek adam rejimiyle birlikte hiçbir işlevi kalmayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu işaret etmiş. Biz biliyoruz ki, sembolik olmanın ötesinde bir anlamı kalmayan bu Komisyon usulen toplanıyor. İşlevi yok. Enflasyonu hokus pokusla düşük gösteren TÜİK temsilcisinin emeği savunmasını beklemiyoruz. Asgari ücrete yapılacak azami zam belli. Sağır sultan bile biliyor. Bilinmeyen tek şey AKP’li cumhurbaşkanının gönlünden ne kopacağı. Buradan emek lehine bir karar çıkmaz. Umut tacirliği yapmasınlar. Türkiye’de dört kişilik ailenin asgari yaşam maliyeti 71 bin liraya ulaştı. Asgari ücretle çalışan iki ebeveyn, maaşlarıyla yoksulluk sınırının ancak yüzde 48’ini karşılayabiliyor. Bu ekonomik gerçeklik karşısında Bakan Işıkhan’ın ‘maksimum fayda’ iddiasının somut bir karşılığı yok. Gıda fiyatlarının kontrol edilemediği, temel ihtiyaç maddelerindeki fahiş artışların önüne geçilemediği ve enflasyonun ateşinin düşmediği göz önüne alındığında Sayın Bakan asgari ücreti yükseltebilecekleri imasıyla övünmek yerine, bu ücretin yetersizliğinin neden olduğu sosyal ve ekonomik tahribatla yüzleşmeli."

Kaynak : istanbulgerceği.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları