loading
close
SON DAKİKALAR

Rakı da içerim ayran da

Bekir Coşkun
Tarih: 23.05.2013

Mehveş Evin, 'Ayran, içkiye karşı bir ‘sembol’ haline getirildi ya, bravo! Bir hükümet, yeme içme kültürüne böyle müdahale ederse'...

Ayran, içkiye karşı bir ‘sembol’ haline getirildi ya, bravo! Bir hükümet, yeme içme kültürüne böyle müdahale ederse...

Doğrusu AKP’nin son içki düzenlemesi hakkında yazarken, taslağın bu kadar az bir değişiklikle kabul edileceğine ihtimal vermemiştim. Sersemlik işte. Bugün olmasa, yarın bu düzenlemelerin yapılacağını tahmin etmiyor muyuz? 

İçkiyi tamamıyla yasaklamaya henüz- cesaret edemeyip, içki içmeyi imkansız, içki içenleri suçlu, içki satanı ayıp iş yapar pozisyonuna düşürmeyi... Bunu alkolün kötülüklerine karşı savaş olarak sunma cinliğini ya da ikiyüzlülüğünü mü desem?- göstereceklerini bilmiyor muyuz?

İtiraf ediyorum: Canımı en çok sıkan, bundan 10 yıl önce, AKP ilk iktidara geldiğinde laik kesimin “Amanın öcüler geliyor!” feryadına karşılık, “Abartmayın” diye savunmaya geçmiş olmam.

“Yarın öbür gün örtünmek zorunda kalacak, içki içemeyecek, dini kurallara göre yaşayacaksın” diyenlere kızdığımı da hatırlıyorum.

Çünkü AKP ve Erdoğan pragmatizmine baktıkça, bu kadar baskıcı bir düzen kurmanın işlerine gelmeyeceğini düşünüyordum. Yanılmışım.

Toplum mühendisliği

Cumhuriyet’in “Tehlikenin farkında mısınız?” reklamlarını hatırlarsınız. AKP’nin her adımını, muhafazakârların her söylemini ‘takiyye’ diye yorumlayanları da... Eee haklılık payı varmış.

O günlerde AB üyeliği için hiçbir siyasi partinin çabalamadığı ölçüde çabalayan, AKP’ydi. Ama AB’yle birlikte demokratikleşme söylemleri de rafa kalktı. Ekonomik büyümeyle birlikte Ortadoğu halifeliği hayalleri canlandı. Yargı reformu gerekliydi, ama yargılamalar hukuk skandalına dönüştü.

Biz de bir toplum mühendisliği projesinden diğerine sürükleniyoruz...

Oya Baydar, T24’teki yazısında ne güzel özetlemiş meseleyi: “Sadece alkol meselesinde değil yaşamı ilgilendiren pek çok konuda atılmaya çalışılan adımlar; Kemalist toplum mühendisliğinden, yaşam tercihlerine karışılmasından, inançlarını özgürce yaşayamamaktan haklı olarak şikâyet eden dünün mağdurlarının, bugün iktidara geldiklerinde toplumu kendi inanç, ideoloji ve yaşam kültürleri çerçevesinde dizayn etme çabasıdır.”

İçki McCarthy’ciliği

AKP’nin kendini muhafazakâr demokrat olarak tanımlamasını oldum olası tuhaf bulmuşumdur. Benim anlayışıma göre, bir siyasetçi hem muhafazakâr hem demokrat olamaz çünkü birbiriyle çelişir. Hele söz konusu olan muhafazakârlık, islami değerlerden referans alıyorsa...

Muhafazakârlar, içki yasasını gençleri alkolden korumak ve alkolizmle mücadele olarak savunuyor. Aksini söyleyenler, bu anlayışa göre alkolik ve günahkâr damgasını yiyor. McCarthy’ciliğin içki versiyonu... Buyurun buradan yakın!

Pek çok iş insanı ve basın mensubu, hükümete hoş görünmek için ortalıkta içki içmiyor ve bu konudaki gerçek düşüncesini saklıyor. Ayranlar tokuşturulup iş bağlanırken kimse bu ikiyüzlülükten rahatsız olmuyor .

Bu mu alkolizmle mücadele? Alkolizmin ne menem bir bela olduğunu birinci derecede yakınlarımdan biliyorum. Bir alkoliği, böyle yasaklarla durdurmazsınız. Aksine, meyili olanı daha da kamçılayacak, kaçak içkiye yol verecek bir ortam hazırlarsınız. İçki, sadece çok parası olanın lüks mekânlarda ulaşabileceği bir ayrıcalık değil .

En acıklısı, yeme içme kültürüne, dolayısıyla kişinin seçim hakkına bu şekilde müdahale etmenin yarattığı despotik ortam. İster ayran içerim, ister rakı... Neyi nerede ve nasıl içeceğimi bana devlet empoze edemez.

Neredeyse ayrandan soğuyacağım yahu!

İÇKİ SORULARI

Yeni düzenlemeye göre alkolün reklamı hiçbir şekilde yapılmayacak. Batı dahil, pek çok ülkede alkolle ilgili reklam kısıtlamaları var. Ama hiçbirinde bu kadar katı değil. Peki neden hâlâ Batı’dan örnekler veriliyor?

Taslak, sunum izni verilen yerlerde içkinin tüketilmesine olanak sağlıyor. Acaba bu işten en çok menfaat sağlayacak kimler?

İçki satan, bunu dışarıdan görülecek şekilde yapamayacak. Anadolu’daki bayii, bakkal ve marketler, içkiye pornografik ürün muamelesi yapmak zorunda kalacak. Tezgah altından satılacak açık içkilere gün doğmayacak mı?

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları