Tarih:
20.05.2015
Seçimde hile korkusu
Mehveş Evin; Oy ve Ötesi, 'herkese eşit ve tarafsız' durarak gönüllü sandık gözlemciliği yapacak.
Yedi haziran yaklaşırken kimsenin artık şaşırmadığı çirkinlikler, gerginlikler arttı. Özellikle HDP’ye yönelik tehdit ve saldırılar görmezden gelinemeyecek, “münferit” olamayacak kadar fazla. Artık insanların hayatıyla oynanıyor...Demokrasinin “d”sini bile mumla arayan, Anayasa’sı her gün ihlal edilen bir ülkede, bunlar olağan tabii!
Seçime 2.5 hafta kala sokaktaki insanın tek temennisi, provokasyonsuz, kazasız belasız sandığa gidebilmek.
Hadi diyelim ki o günü gördük... Oyumuzu kullandık. Peki oylar adil, hilesiz bir şekilde sayılacak mı?
Şu günlerde herkes bunu konuşuyor; çünkü güven sorunu var.
Hiçbir seçimde “hile yapılacak” inanışı bu kadar yaygın değildi.
Zira 30 Mart yerel seçimlerinde, özellikle İstanbul, Ankara, Antalya, Yalova, Ağrı’da yaşananlardan sonra kimsenin “komplo teorisi” diyecek hali yok.
İki kez oy veren imam
Yeri gelmişken hatırlatalım: Mansur Yavaş, Ankara’da oylara gerçekte ne olduğunu ortaya çıkarmak için iç hukuk yollarını tüketti ve AİHM’ye başvurdu...
Kağıthane’de 33 sandıkta şaibe iddiasıyla MHP’nin açtığı davada, sandık görevlisi ve başkanları hakkında “görevi kötüye kullanma, seçim sonucunu değiştirme, seçim tutanaklarını sahte olarak düzenledikleri” kararı çıktı.
CHP, yerel seçimlerden sonra YSK ile ıslak imzalı tutanakları karşılaştırdı ve İstanbul’da toplam 3.500 sandıkta “fark” tespit etti.
Ancak YSK, itirazları reddetti.
Hal böyleyken vatandaş elbette derin bir güvensizlik krizi içinde. Çünkü muktedirlerin nelere kadir olduğunu, çalmanın “bazı amaçlar” uğruna mubah sayıldığı bir ülkede yaşıyoruz.
Genel seçim öncesinde ilk hile haberi yurtdışından geldi:
Frankfurt’ta oyunu kullandıktan sonra, cebine gelen başka bir TC kimlik no.su ile yine oy kullanmaya kalkışan Sandık Kurulu Başkanı Diyanet imamı Hasan Tüfek yakalandı.
Tüfek sandık başında iki kez fotoğraf çektirme aptallığını yapmasaydı, yakalanmayacaktı. Kim bilir bu şekilde kaç kişi yurtdışında “oy” kullandı, bilmiyoruz.
Diyanet İşleri, kendi personelinin oy hırsızlığıyla ilgili ne gibi bir açıklama yapacak dersiniz?
Seçmenin % 4.62’si buharlaştı
CHP, nüfusa kayıtlı olmasına rağmen YSK listelerinde olmayan seçmenleri tespit etti. Seçmenin yüzde 4.62’si, listelerden “düşmüş”!
Çalmak, hile yapmak, insanların hür iradelerini gasp etmek böylesine kolay olduğu müddetçe, paranoya da tavan yapıyor.
Genel seçim hakkındaki bazı iddialar, korkunç:
Pusulalar fazladan basıldı... Boş pusulayı getirene 200 TL verilecek... UYAP’ta ve İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nda sorumlular “güvenilir” isimlerle değiştirildi... Bilgisayar ve seçim sisteminin yer aldığı ağ sistemleri üzerinden müdahale olacak...
Normal bir ülkede bu iddialardan bir tanesi bile ortaya atılsa araştırılır, soruşturulur. Hiçbir iktidar, böylesine ağır ithamları görmezden gelemez.
Bizde maşallah yaprak kımıldamıyor.
Oyunuza sahip çıkın!
- Sandıkta bu kadar yaygın ve karmaşık hile yöntemleri konuşulurken ümitsizliğe kapılmamak lazım.
- Yapılacak tek şey; sandıkta ve sonrasında oylara sahip çıkmak.
- Partilerin sandık gözlemcilerine bırakılmayacak kadar kritik bir iş bu. Oy ve Ötesi, “herkese eşit ve tarafsız” durarak gönüllü sandık gözlemciliği yapacak.
- Yerel seçimlerde 30 bin gönüllüyle çalışan derneğin hedefi, “genel seçimlerde Türkiye’deki oyların % 62’sine dokunmak”. Bunun için 45 il ve 162 ilçede, yaklaşık 40 bin gönüllüyle çalışacaklar. Destek olun.
Mehveş Evin - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları