loading
close
SON DAKİKALAR

Moral kazanan muhalefetin hedefi yerel seçimler

Can Ataklı
Tarih: 05.11.2012
Köşe: Günlük Yazılar

Can Ataklı yazdı, ''AKP'liler bir taraftan özgürlük ve demokrasi söylemleri sürerken konan yasaklara ve engellemelere bir anlam veremedi...''

Sevgili okurlar, geçtiğimiz haftayı öncekilere oranla biraz daha sakin geçirdik. Haftayı damgasını29 Ekim’de yaşananlar vurdu. Başta Ankara olmak üzere neredeyse tüm illerde yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları dikkat çekti.

Umutlandıran gelişme

Şurası açık ki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının çok coşkulu geçmesi, AKP iktidarından hoşlanmayan ve karamsarlık içinde olan kitlelerde bir umut yarattı. Uzun zamandır ilk kez muhalif çevrelerde kıpırdanmalar olduğu görülüyor.

İktidarın hatası

Cumhuriyet kutlamalarına karşı iktidarın gösterdiği aşırı tepki anlaşılır gibi değil. Sanıyorum iktidar Cumhuriyet mitinglerinin AKP’ye yaramış olmasından kaynaklanan bir duyguyla bunun da kendi lehlerine olacağını düşünüyorlar.

Bu kez değil

Cumhuriyet kutlamalarındaki olaylar ve polisin gösterdiği aşırı şiddet AKP tabanını da çok rahatsız etti. AKP’liler bir taraftan özgürlük ve demokrasi söylemleri sürerken konan yasaklara ve engellemelere bir anlam veremedi.

Habur etkisi

AKP, kendi tabanından benzer bir tepkiyi Habur girişinde yaşamıştı. AKP tabanı Habur’da yaşananlara büyük tepki göstermişti. Tepki karşısında ne yapacağını şaşıran yöneticiler ilk önlem olarak Avrupa’dan gelecek grubu durdurmuştu.

Erdoğan’ın ısrarı

Açıkçası Başbakan Erdoğan Habur olayında yapılan yanlışta ısrar etmemiş ve önlemini hemen almıştı. Oysa Başbakan bu kez geri adım atmak istemiyor ve AKP tabanının şaşkınlığına rağmen olayın üstüne gitmeye devam ediyor.

Karizma için

Öyle anlaşılıyor ki Erdoğan kendi önem verdiği konularda geri adım atmayı karizmasına vurulmuş bir darbe olarak görüyor. Bu nedenle hitabet yeteneğini kullanarak AKP tabanındaki olumsuz bakışı tersine çevirmeye çalışıyor.

Kısmi başarı

Erdoğan’ın sert konuşmaları, elbette kendi tabanında etkisini gösteriyor. Cumhuriyet kutlamalarının engellemesine tepki gösteren AKP’lilerin bir bölümü ikna olmuşlardır mutlaka ama, önemli bir tortu kaldığını söylemek yanlış olmaz.

Muhalefete moral

Cumhuriyet kutlamalarında yaşananlar AKP tabanında da rahatsızlık yaratırken, muhalefet için büyük moral kaynağı oldu, bu kesin. Muhalif kesim şimdi bu yükselen heyecan ve morali sürdürmenin ve toparlanmanın yollarını arıyor.

10 Kasım geliyor

Cumhuriyet kutlamalarıyla moral bulanların yakın hedefi 10 Kasım. Atatürk’ü ölüm gününde anmak için Anıtkabir’e gitmek için şimdiden bütün illerde bir seferberlik sürdürülüyor. Hedef Anıtkabir’de milyonlarca kişiyi toplayabilmek.

Yerel seçimler

Cumhuriyet bayramını milyonlarla kutlamak, 10 Kasım’da Ankara’ya akmak muhalefete büyük moral kazandırır elbette ama bu güç kendini seçimlerde gösteremezse işe yaramaz. Muhalefetin ilk hedefi yerel seçimler olacaktır.

İstanbul ve Ankara

Bu açıdan bakınca yerel seçimlerde özellikle İstanbul ve Ankara’nın CHP ve MHP için çok önemli olduğu ortaya çıkıyor. Eğer muhalefet bu iki büyük merkezi AKP’nin elinden alabilirse iktidar hesapları da altüst olacaktır.

Zamanında seçim

Kaderi bu hafta belli olacak tabii de, yerel seçimlerin artık zamanında yani 2014 martında yapılması büyük olasılık. İktidar kış mevsiminden çıkıp seçime gitmek istemiyor, ama Anayasa değişikliğini geçiremedi, çaresiz buna katlanacaktır.

Neden istemiyor?

AKP yerel seçimi erkene aldırma gerekçesi olarak “kış döneminde propaganda yapmanın zorluğunu” gösteriyor. Oysa ilk kez Mart’ta seçim yapılmıyor. AKP, 2013’te ekonomik büyümenin küçük olacağını hesaplıyor, endişe bu nedenle.

Daralan ekonomi

Ali Babacan’ın açıkladığı yeni ekonomik pakette büyüme hedefi yüzde 3,5. Ancak bu hedefin bile tutmasının zor olduğu ortada. AKP yerel seçimi 2013 Ekim ayında yaparak ekonomideki daralmanın etkilerinden kurtulmak istiyor.

Kış üzerine binince

Ekonomi daralsa olsa bile yaz ayları halkı fazla sıkıntıya sokmaz. Vatandaş sıkıntıyı kış aylarında daha çok hisseder. Yaz sonrası bir seçimden iktidar fazla zararlı çıkmaz belki ama kış sonundaki seçimin akıbetini hesaplamak zordur.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

2014 yılının mart ayında yapılacak seçimden hemen sonra, ağustos ayında bu kez Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gidilecek. İşte AKP’yi asıl tedirgin eden bu seçim. Çünkü marttaki bir başarısızlık bu seçimi direk etkiler.

Muhalefetin hesabı

Bu açıdan bakınca muhalefetin yerel seçimleri zamanında yaptırmak için çabalaması onlar adına daha mantıklı geliyor. Muhalefet partileri bu süreçte hem iktidarı yıpratma hem de zaman kazanma şansı yakalayacaktır.

Kazanacak adaylar

İktidara muhalif kesimlerde bir heyecan dalgası yükselmekle birlikte sıra seçimlere gelince yine karamsar bir hava estiğini görmemek mümkün değil. Vatandaş iktidara karşı “kazanabilecek” aday çıkacağından pek emin değil.

Halkın adayı

Elbette bu hava iktidarın aşırı gücünden, yarattığı iklimden ve muhalefetin de pek etkili olamamasından kaynaklanıyor. O halde muhalefet partileri halkın beğeneceği, destekleyeceği, güveneceği adayları mutlaka bulmak zorundadır.

CHP’de durum

Büyük kentleri AKP’nin elinden alma şansına en yakın parti CHP. Kılıçdaroğlu halkın güveneceği adayları saptamak için eğilim araştırmaları yaptırıyor. Anketlerde CHP kendisi bir isim koymadan “halktan isim” önermesini istiyor.

İsimlerarası araştırma

Anketlerin sonunda halkın önereceği isimler belirlendikten sonra öne çıkanlar için bu kez “isimli” anket düzenlenecek ve “Bu isimlerden kimi istersiniz?” sorusu sorulacak. CHP çıkacak sonuç ışığında İstanbul adayını açıklayacak.

Ön seçim talebi

CHP’nin İstanbul dışında da bazı merkezlerde benzer eğilim araştırmaları yaptığını öğrendim. Ancak parti tabanının asıl talebi adayların ön seçimle belirlenmesi. Kılıçdaroğlu’nun tercihinin ön seçimden yana olduğu belirtiliyor.

AKP’de sürprizler

Muhalefet büyük kentleri AKP’den almaya çalışırken AKP’nin hedefi de muhalefetin kalesi olan yerleri devirmek. AKP bu nedenle “üç dönem görev süresi” biten ağır toplarını belediye başkan adaylıklarına yönlendirecek.

Hepinize iyi haftalar dilerim.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları