loading
close
SON DAKİKALAR

Özgür Özel çok asabi

Can Ataklı
Tarih: 24.09.2024
Köşe: Günlük Yazılar
Kaynak: Can Ataklı - Korkusuz

Can Ataklı; Seçildiği günden beri “yumuşama- gerginliği azaltma” çabasında olan Özgür Özel son günlerde biraz asabi görünüyor,

CANIMI SIKAN ŞEYLER

S-400 pazarlığını Yunan’dan öğrendik

Sözleşmesi yapıldığından bu yana tartışmalara neden olan Rus yapımı S-400 savunma füzeleri nedeniyle Türkiye ekonomisinin de ağır hasar gördüğü bilinen bir gerçek.

2015’de yapılan sözleşme ile 2016’da teslim alınan S-400 füzeleri hiç kullanılmadı, gerçi kullanılması için de gerek yoktu, ama bu bataryaların şu anda “atıl” biçimde beklediği de ayrı bir gerçek.

Çünkü başta Amerika olmak üzere NATO üyesi ülkeler sisteme bir Rus füzesinin girmesinden doğal olarak çok rahatsız oldular.

Amerika Erdoğan iktidarına “alma bu füzeleri” baskısı yaptıktan sonra eyleme geçti ve Türkiye 1.5 milyar dolar para yatırdığı F-35 savaş uçağı projesinden çıkarıldı, bitmiş iki uçağın teslimatı da yapılmadı.

Erdoğan iktidarı bu 1.5 milyar dolar karşılığında Amerika’dan 40 F-16 ve elimizdeki F-16’ların modernizasyonunu talep etti.

Birkaç yıl süren görüşme ve tartışmalardan sonra Amerika bu satışa onay verdi.

Böylelikle 1.5 milyar dolar alacağımıza karşı 40 F-16 ve modernizasyon için Amerika’ya yaklaşık 23 milyar dolar ödenecek.

Aslına bakarsanız Erdoğan da S-400 almanın bir hata olduğunu gördü.

Ama 2.5 milyar dolar ödendi  bu sistem için ve iade edilmesi de pek mümkün değil.

İktidar bu füzelerden kurtulmak istiyorsa da makul bir çare bulunamıyor.

Bir ara bu füzelerin başka bir ülkeye satışı gündeme gelmişti, gerisini öğrenemedik.

Hani “çocuktan al haberi” deyimimiz vardır, işte kamuoyunun nasıl pazarlıklar yapıldığından haberi olmamasına rağmen S-400’ler için Türkiye’nin çok ciddi tavizler vermeye hazır olduğunu bir Yunan gazetesinden öğreniverdik.

Yunan Kathimerini gazetesinin haberine göre, Amerika, Rusya’dan alınan S-400 füze sisteminin ‘yumuşak’ bir şekilde devre dışı bırakılması karşılığında, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının yeniden satılabileceğini önermiş.

Haberdeki bir ayrıntı çok dikkat çekici.

İddia şöyle; Amerika, S-400’lerin İncirlik Üssü’ne taşınmasını önerdi. Bu teklif ile S-400’ler Türkiye’de kalmaya devam ederken, Rusya ile yapılan anlaşmanın şartları da bozulmamış olacak.

Kathimerini haberinde Türkiye’nin şu anda İncirlik konusuna sıcak bakmadığı buna karşı halen Amerika’da olan Erdoğan ile bu konuda görüşmelerin yapılacağını ileri sürülüyor.

Bu arada Yunan gazetesinin haberine en ilginç tepki Ekrem İmamoğlu’nun gizli danışmanı olduğu ileri sürülen Aslı Aydıntaşbaş’tan geldi.

Aslı Aydıntaşbaş, “Türkiye ve ABD, aylardır S-400 meselesine 2 tarafın da çıkarlarına uygun bir çözüm bulmak için çabalıyor. Gizli görüşmeler, Türkiye’nin stratejik duruşu için önemli. Kathimerini’ye sızdırılan bu haber ise, bu süreci sabote etmeye yönelik” diyen bir twit attı.

Amerika ile ilişkileri çok yoğun olan bu eski gazetecinin itiraf niteliğindeki açıklaması bana göre olaya yeni bir boyut kazandırdı.

Türkiye’nin S-400 sorunundan kurtulmak istediğini biliyorduk ama bu amaçla Amerika ile gizli görüşmeler yapıldığını bilmiyorduk.

DİKKATİMİ ÇEKEN ŞEYLER

Eylem tamam, şimdi iş sonuç almada

Pazar günkü yazımda binlerce yıllık tarihi olan İasos’un eşsiz güzellikteki koyuna yapılmak istenen “maden limanı” için bölge halkının ayakta olduğunu anlatmıştım.

Koyun ve tarihi doğanın yok olacağını bilen bölge halkı ve doğa dostları bu liman inşaatına karşı bugüne kadar sayısız dava açtı ancak sonuç alınamadı.

Dün bu nedenle İasos’ta yüzlerce kişi bir araya gelerek durumu protesto etti.

Çevre köylüleri ve doğa dostları protesto eyleminde “Her koyu ayrı güzel Güllük Körfezi’mizin, tarihi 5000 yıl öncesine dayanan antik kentimizde, bu cennet vatanın cennet köşesini savunmak, korumak için ne gerekiyorsa yapacağız. Belediyenin iptal ettiği ruhsatlar tekrar verildi” bilgisi tekrarlandı.

Kıyıkışlacık köylülerinden 70 yaşındaki Hasan Yılmaz “Burada doğdum büyüdüm kendimi bildiğimden beri balıkçı ve zeytinciyim. Buradaki köylünün başka geçim kaynağı yok, Güllük Körfezi’ni cehenneme çeviren zaten bir liman varken ikincisini köyün ortasına antik kentin içine yapmanın burada yaşayan insanlara, tarihe, kültüre ve  turizme zarar vermenin ne anlamı var? Bir kişi zengin olacak diye binlerce kişi mağdur olacak. Köylüler olarak maden limanı istemiyoruz” diye konuştu.

Eylem sırasında Ayten Alpman’ın ünlü şarkısı “Bir Başkadır Benim Memleketim” defalarca hep bir ağızdan söylendi.

MERAK ETTİĞİM ŞEYLER

Arnavutluk Başbakanı Erdoğan’a “Bektaşi devletinden” söz etti mi?

Avrupa’nın küçük ülkelerinden Arnavutluk çok ilginç bir karara imza attı.

Buna göre Arnavutluk içinde Vatikan benzeri bir “Bektaşi devleti” kurulacak.

109 dönümlük bir arazide kurulacak bu devlet dünyadaki bütün Bektaşi inancına sahip insanların temsilcisi olmak iddiasında.

Kararı Birleşmiş Milletler toplantısı için Amerika’da olan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, New York Times gazetesine verdiği bir demeçle açıkladı.

Haberin yayınlandığı gün Erdoğan, Edi Rama ile görüştü.

Görüşmeden sonra yapılan açıklamalarda iki devlet adamının başta Gazze sorunu olmak üzere dünya sorunlarını ele aldığı kaydedildi.

Ancak “Bektaşi devleti” ile ilgili bir konuşmanın olup olmadığı belirtilmedi.

Merakım şu; Türkiye’de Bektaşi ve Alevi inancına sahip milyonlarca insan var. Arnavutluk Başbakanı bu kadar önemli bir karar alırken aynı gün konuştuğu Türkiye Cumhurbaşkanı’na bu konuyu hiç mi açmadı, hiç mi bilgi vermedi?

Ya da verdi de Erdoğan mı soğuk karşıladı?

Bunları da önümüzdeki günlerde “belki” öğreniriz.

ŞAŞIRDIM

Özgür Özel çok asabi

Seçildiği günden beri “yumuşama- gerginliği azaltma” çabasında olan Özgür Özel son günlerde biraz asabi görünüyor,

Neden acaba?

Örneğin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye bağıran bir yurttaşı azarlayıp “Alın şunu kenara” demesi hiç olmadı.

Sanki henüz bilmediğimiz bazı şeyler Özgür Özel’in sinirini bozuyor ve öfkelendiriyor.

Biraz dikkat etmeli derim.

BUNU YAZMAK GEREK

RTÜK Başkanı’nı rahatsız eden gündüz programları

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin son günlerde sıklıkla gündeme geliyor.

Halk TV’de sunucu “müsteh­zi” biçimde güldü diye ceza veren Şahin, bir gün sonra Zafer Şahin adındaki medya mensubunun gazete­ci Fatih Altaylı’ya attığı hakaret twitini alkışlarla destekledi.

RTÜK başkanı bir televizyonda yapılan röportajda gündüz kuşa­ğından yakınırken daha sonra bir yazılı açıklama yapa­rak bu konuda sert önlemler alınacağı­nı bildirdi.

Ebubekir Şahin’in günüz kuşaklarından şikâyeti bu programlarda “ahlaka aykırı konuşmaların” yapılması.

Özellikle realite programlarında suç işleyenlerle şikayetçiler ara­sındaki diyalogların rahatsız edici boyutta olduğu herkesin dikkatini çekiyor. Ancak gözlediğim kadarıyla Ebubekir Şahin’in asıl derdi bu programda konuşulanlar değil, konuşanlar.

Bu tür programlarda bazı ke­simlerde aile ilişkilerinin nasıl deforme olduğu, ilişki ağlarının çoğu kez sapıkça ve ahlaka çok aykırı biçimde geliştiği gözler önüne seriliyor.

Konuşmacıların tipleri, eğitim düzeyleri, yaşam biçimleri, kılık kıyafetleri birbirine çok benziyor.

Sanıyorum Ebubekir Şahin bu tür insanların iktidar ile bağdaştı­rılabileceğinden endişe ediyor.

Bİ SORALIM BAKALIM

Abdülkadir Selvi’ye bir haller oldu

Sarayın en önemli gazetecilerinden biri olan Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’ye son bir haftadır bir şeyler oldu.

Genellikle saraydan aldığı siyasi bilgileri köşesine taşıyan Selvi, tam bir haftadır aralıksız Narin olayını yazıyor.

Üstelik bu yazılarda tüm medyada yer alan ve çoğu birbirini tutmayan şüpheli ifadelerinden ve bunların değerlendirilmesinden başka bir şey yok.

RTÜK başkanı ısrarla Narin olayının medyada yer almamasını isterken, Hürriyet yazarının siyasi ve ekonomik yazıları bir kenara bırakıp polis hafiyesi gibi sürekli Narin’i yazması bana çok şaşırtıcı geldi.

Selvi’nin yazılarında, tıpkı yandaş medyanın tamamında olduğu gibi Narin olayı HÜDA PAR, tarikat, Kuran kursu konularından arındırılmaya ve olaya sadece “ahlaksız ilişki” açısından bakılmaya çalışılıyor, hatta bu nokta kesinleştirilmek isteniyor.

Galiba saray bu olaydan çok rahatsız ve etkili bütün kalemlerine konuyu sadece bu açıdan ele almaları için talimat vermiş.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları