loading
close
SON DAKİKALAR

Sonunda muhalefet ayağa kalktı ama yanlış yerde kalktı

Can Ataklı
Tarih: 06.10.2024
Köşe: Günlük Yazılar
Kaynak: istanbulgercegi.com

Can Ataklı; Tuzun bile koktuğu AKP iktidarı devrinde, dinî ve millî duyguları istismar eden bir grup madrabaz, “şehit kokusu” ismini koydukları bir parfüm satmaya başlamış.

ACAİP YAZILAR

Üstümüzdeki şaşırtıcı bilgiler

 Vücudumuz, kaş göz, ağız burun, ayak bacak, kalp damar, parmak tırnak saç hepsi bize ait, doğduğumuz andan itibaren birlikteyiz.

Ama bunları ne kadar tanıyor, şaşırtıcı özelliklerini ne kadar biliyoruz.

Howstuffworks adlı internet sitesinde tıbbi bilgilerden derleyerek vücudumuzun şaşırtıcı özelliklerini bir araya getirmiş.

Çoğunu bildiğimizi zannediyoruz belki de toplu olarak bakınca hayrete düşmemek de elde değil.

  1. DİL İZİ: Eğer kimliğinizi saklamak isterseniz, dilinizi çıkarmayın. Parmak izine benzer şekilde, herkes tek ve benzersiz bir dil izine sahip.
  2. DÖKÜNTÜ: Evde tüy dökme derdinden şikayetçi olan sadece evcil hayvanınız değil. İnsanlar her saat yaklaşık 600 bin deri partikülü döküyor. Bu her yıl yaklaşık 680 gram tutuyor, bu nedenle ortalama bir insan 70 yaşına kadar yaklaşık 48 kg deri dökmüş oluyor.
  3. KEMİK SAYISI: Yetişkinlerde bir bebekten daha az kemik bulunuyor. Doğduğumuzda 350 kemiğe sahip oluyoruz, ancak gelişim süreci boyunca kemikler eriyip birbiriyle kaynaşıyor ve yetişkin olduğumuzda sadece 206 kemiğimiz kalıyor.
  4. YENİ MİDE: Mide mukozasının dış tabakası ömrü çok kısa olduğu için 3-4 günde yenilendiğini biliyor muydunuz? Eğer yenilenmeseydi, midenizdeki yiyecekleri hazmetmek için kullanılan güçlü asitler, aynı zamanda midene de zarar verecektir.
  5. KOKU HATIRLAMA: Burnumuz köpekler kadar hassas değil, ancak 50 bin farklı kokuyu hatırlayabilir.
  6. UZUN BAĞIRSAKLAR: İnce bağırsağın uzunluğu yetişkin bir insanın boyunun yaklaşık 4 katı uzunluğundadır. Eğer geriye doğru katlanmasaydı, 5-6 metrelik uzunluğu karın boşluğuna sığmazdı.
  7. BAKTERİ: Bu cilt için gereklidir. İnsan vücudunda cildin her santimetre karesinde yaklaşık 32 milyon bakteri yaşıyor. Bunların büyük bir çoğunluğu zararsız.
  8. VÜCUT KOKUSUNUN KAYNAĞI: Koltuk altı gibi kokan ayakların kaynağı terdir. İnsanlar ayaklarından da terler. Bir çift ayak 500 bin ter bezine sahiptir ve günde yarım litre ter oluşturabiliyor.
  9. HAPŞIRMA HIZI: Hapşırık havada saatte 161 km hızla gidebiliyor. Bu nedenle hapşırınca burnunuz ve ağzınızı mutlaka bir mendille kapatmalısınız.
  10. KAN ARALIĞI: Eritrosit olarak bilinen kan hücreleri bikonkav (iki yanı çukur) diskler şeklindedir. Kan uzun bir yolda seyahat eder. İnsan vücudunda yaklaşık 96 bin 560 km kan damarı bulunuyor. Çok çalışkan olan kalp her gün damarların içine 7 bin 571 litre kan pompalıyor.
  11. TÜKÜRÜK MİKTARI: Tükürüğünüzün içinde yüzmek istemeyebilirsiniz, fakat biriktirseydiniz bunu yapabilirdiniz. Çünkü, bir ömür boyunca insan 25 bin litre tükürük üretiyor. Bu miktar 2 yüzme havuzunu doldurmaya yeter.
  12. HORLAMA SESİ: 60’lı yaşlarda, erkeklerin yüzde 60’ı ve kadınların yüzde 40’ı horluyor. Horlama ortalama 60 desibelken, horlama seviyesi bazı kişilerde 80 desibelin üzerine çıkabiliyor. 80 desibel seviyesindeki ses havalı matkabın çıkardığı ses kadar yüksektir. 85 desibelin üzerindeki sesler insan kulağına zarar verdiği saptanmıştır.
  13. SAÇ RENGİ VE SAYISI: Sarışınlar daha eğlenceli olabilir ya da olmayabilir, ancak sarışınlar kesinlikle daha fazla saça sahipler. Saç rengi saçımızın ne kadar sık olduğunu belirlememize yardımcı oluyor. Buna göre sarışınlar en üst sırada yer alıyor. Bir insanda ortalama 100 bin saç kılı bulunurken, sarışınlarda bu sayı ortalama 146 bin. Siyah saçlı insanlar yaklaşık 110 bin saç kılına sahip, kahverengi saçlı insanlarda ise 100 bin saç kılı bulunuyor. Kızıl saçlı insanların ise saç kılı daha az yaklaşık 86 bin kadar.
  14. TIRNAK GELİŞİMİ: Eğer el tırnaklarınızı ayak tırnaklarınızdan daha sık kesiyorsanız, bu doğaldır. El tırnaklarımız daha çok kullanıldığı için daha hızlı uzuyorlar. Elimizin tırnakları 0,5 - 0,6 mm hızla uzar. Yani kesilmezlerse yılda 2,5 - 3,0 santimetre uzunluğa ulaşabilirler. Ayak tırnaklarının uzama hızı bunun dörtte biri kadardır. En hızlı uzayan tırnak orta parmağın tırnağıdır.
  15. BAŞ AĞIRLIĞI: Bebekler doğduklarında başlarını tutamazlar. İnsan başı doğduğunda vücudumuzun toplam uzunluğunun dörtte biri kadardır. Fakat, yetişkin olduğumuzda bu oran toplam uzunluğumuzun 8’de birine ulaşır.
  16. UYKU İHTİYACI: Haftalarca bir şey yemezseniz ölmezsiniz, fakat 11 günden sonra uykusuzluğa dayanamazsınız, sonsuza kadar uyup
    kalırsınız.

BUNU YAZMAK GEREK

İstanbul’un işgalini bu romandan okuyun

Bugün İstanbul’un kurtuluş günü.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethedilen İstanbul 465 yıl sonra bir başka Osmanlı padişahı tarafından İngilizlere teslim edilmişti.

Ama çok geçmeden verilen büyük kurtuluş savaşından sonra 6 ekim 1923’te Atatürk’ün askerleri Şükrü Naili paşanın komutasında İstanbul’a girerek işgali sona erdirdi.

Böylelikle İstanbul bir anlamda yeniden fethedilmiş oldu.

İstanbul’daki işgal yılları ile ilgili tarih kitaplarında pek çok bilgi var.

30 yıl öncesinden meslektaşım, sevgili arkadaşım Fügen Ünal Şen gayretli bir çalışma sonrası işgal yıllarının bilinmeyen olaylarını derleyip bunu heyecanlı bir roman olarak ortaya koymuş.

“Tut elimden İstanbul” adlı roman bir çırpıda okunan, sürükleyici heyecanlı ve bilgi dolu bir roman.

Bu güzel günü mutlu geçirmek için bugünden kitabı alabilir ve günün heyecanını kitabın sayfalarında yaşayabilirsiniz.

Benden önermesi, okudum çok keyif aldım.

HOŞUMA GİDEN ŞEYLER

Sonunda muhalefet ayağa kalktı ama yanlış yerde kalktı

Gazeteci Erdem Beliğ zaman bu hafta yine çok güzel aforizmalar göndermiş.

Başlayalım okumaya;

Tuzun bile koktuğu AKP iktidarı devrinde, dinî ve millî duyguları istismar eden bir grup madrabaz, “şehit kokusu” ismini koydukları bir parfüm satmaya başlamış.. Zannediyorlar ki burna gelen pis kokuları esans ve parfümle engelleyebilecekler! Oysa etraflı bir seçim temizliği şart!

★★★

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Türk işadamları ve diplomatlardan rüşvet almakla suçlanıyor… CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e bu durum sorulduğunda Özel, “jest” demekle yetindi! Jest ve mimikleri etkin bir biçimde kullananlar bizim bildiğimiz oyuncu oluyordu ama şimdi ülke yönetiyorlar!

★★★

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren Allah’tır!” diye bir fetva vermiş… Bunu duyunca nedense aklıma “Allah’ın belası” diye bir söz vardı ya o geldi!

★★★

Seçmenin AKP iktidarına son vermesi için palazlandırdığı CHP’nin milletvekillerinin bir kısmı Genel Merkezden gelen bir talimatla AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Meclis açılışında ayağa kalkarak karşıladı… Bu muhalefet ne zaman ayağa kalkar diye soruyorduk ya işte kalktı! Ama her zamanki gibi yanlış yerde.

★★★

Abdülhamit dizisindeki Tahsin Paşa rolüne hayat veren Bahadır Yenişehirlioğlu’nun AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde diz çökmesi olay olmuş! Ne var bunda? O hiç değilse yalancı paşa… Hakiki paşaların, Teğmenler Hadisesinde sus pus olmaları bu diz çökmeden daha az mı onur kırıcı?

★★★

Yomra İlçe Müftüsü, Nasreddin Hoca kostümü giyerek camide çocuklara şeker dağıtıp, dini eğitim veriyormuş… Yoo, haklarını teslim edelim.. Nasreddin Hoca’dan bile komikler!

★★★

Yurdu açlık çekerken zat-ı devletli başkan,

Gitti şov yaptı tüm New York’u konvoyla gezdi…

Biz alışkandık ancak gösteriş reklamından;

Bir saat kaldı maruz, yetti onlar da bezdi!

ÇOK GÜLDÜM

Pazar için 4 güzel fıkramız var

Bu hafta Yıldırım Tuna 4 fıkra göndermiş. Gelin birlikte okuyalım;

Burası güzel

Uluslararası bir yardım kuruluşundan Ortadoğu’daki savaş bölgesinde savaştan etkilenen çocukların eğitimi ile ilgili çok cazip bir iş teklifi aldım. Bu yüzden o bölgede çalıştığını bildiğim bir arkadaşımı aradım, “Yahu TV’ler çok korkunç şeyler gösteriyor, gazeteler de çok kötü şeyler yazıyor ama abartıldığı gibi bir yer değil” dedi. “Basit tedbirler alıp aklını da kullanırsan yaşaman için eğlenceli bir yer olabilir” diye de ekledi.
“Harika” dedim rahatlayarak, “Sen orada ne iş yapıyorsun?”
“Halka günlük ekmek dağıtım kamyonunun kuyruğundaki ağır makineli tüfek tetikçisiyim!”

Pilot olma aşkı

Orduya pilot olma aşkıyla katılmak isteyen delikanlı ön elemeyi geçemeyince  “Pilot olamayacağını” söylemişler ve “Başka hangi konuda yetiştirilmek istediğini” sormuşlar üzgün delikanlıya.
“Uçaksavar nişancısı” diye cevap vermiş başını öne eğerek.
“Neden bu sefer uçaksavarı seçtiniz ?..”
“Valla..”
 diye cevap vermiş delikanlı dişlerini sıkarak, “Ben pilot olamazsam artık kimsenin de olmasına izin vermem,  anında indiririm!”

Muhabir

Afyonkarahisar’dan Şebinkarahisar’a worcestershire sosu götüren Bedford Astramax kamyon Kemikli Dede mevkiinde klasik bir Plymouth Roadrunner otomobil ile çarpışınca kamyon aşağı savrulur, otomobildeki iki hematoloji uzmanı yaralanır, ama bunlardan biri heamatobium kaynaklı şiştozomiyaz hastasıdır ve miyokart enfarktüsü geçirmektedir.
Yoldan geçen bir muhabir bu olaya şahit olunca hemen yazı İşleri müdürünü arar “Patron, çok önemli bir olayın içerisindeyim” der heyecanla.
“Evet? Ne oldu? Anlat?”
“Valla çok önemli de. Abi anlatılacak gibi bir şey değil ya!”

Nezaket

İki arkadaş, karlı ve soğuk bir havada otobüs beklerken oradan geçen bir limuzin üzerlerine buzlu zifos sıçratmış, “Kahretsin” demiş biri, “Amerika’da olsaydı böyle olmazdı!”
“Ne alakası var oğlum?” 
diye cevap vermiş diğeri sinirli bir sesle üzerindeki buzlu çamuru temizlemeye çalışırken.
“Ne olurdu biliyor musun?” diye devam etmiş birincisi, “Bir limuzin gelip seni ıslatsa, zengin adam kenara çekip özür diler, arabasına alır, seni evine götürür, bir kadeh içki hazırlar, önce sıcak bir banyo, sonra sana akşam yemeği ısmarlar, sıcak yatağında uyumana izin verir ve ertesi sabah seni istediğin yere
bırakırdı!”

Diğeri alaycı sesle itiraz etmiş; “Olmaz öyle şey!  Yoksa senin başına böyle bir şey mi geldi?”

Öteki üstelemiş “Valla aynısı olmuş oğlum! Benim değil ama ablamın!”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları