Devrim nasıl olacak?
Çiğdem Toker; TOBB üyesi bir işadamı Bakan Albayrak'a bir dosya vermiş. Bir yıl önce üretimi durduran, eleman çıkaran yerli ve milli bir tıbbi cihaz şirketinin dosyasıymış bu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu yıl 2.5 milyon yeni istihdam hayata geçirileceğini açıkladı. 2.5 milyon kişinin iş sahibi olması demek bu.
Albayrak, TOBB ile Aile Bakanlığı'nca düzenlenen “İstihdam Seferberliği 2019” programında “Bugün Türkiye istihdam alanında devrimi yaşadığı bir gün” de demiş. Gerçekten “devrim” demiş midir diye, birkaç kaynaktan kontrol ettim. Demiş. Peki neymiş devrim?
Yeni istihdam edilecek işçilere İşsizlik Sigortası Fonu'ndan teşvik düzenlemesiymiş.
Tabii dinleyiciler arasından kimse, daha birkaç gün önce Ergene'de “İşsizlikten bunaldım, bana mezar yaptırmayın, sadece mezar taşı olsun” notuyla intihar eden 34 yaşındaki S.G.'den söz edememiş.
Ama salonda ilginç bir şey olmuş.
TOBB üyesi bir işadamı Bakan Albayrak'a bir dosya vermiş. Bir yıl önce üretimi durduran, eleman çıkaran yerli ve milli bir tıbbi cihaz şirketinin dosyasıymış bu. (Bugüne dek bu köşede zaman zaman bilgi ve haber olarak dile getirdiğimiz sorunlardan da söz ediyor.)
Bakan Albayrak'a verilen o dosyadan birkaç bilgi aktaracağım:
ŞEHİR HASTANELERİ YERLİ ALMIYOR
– Daha önce kamu alımları 81 il bazında yapılıyordu. Sağlık Bakanlığı'nın yüzde 80 ihtiyacını biz yerli üreticiler karşılıyorduk. Sonra Sağlık Bakanlığı ihtiyaçlarını merkezi ve toplu alımlarla karşılamaya başladı. Bu da üreticileri kapanma sürecine soktu.
● Milli bir kuruluş olan DMO'ya cihaz satamıyoruz.
● Halkın parasıyla yurtdışına anahtar teslim hastaneler yapan TİKA da yerli ürün almıyor.
● Şehir hastanelerini yapan holdingler zaten 3 global ithal firmayla iş yapıyor. Yerli firmaları masaya dahi oturtmamıştır. Onlarca şehir hastanesinde bir tane yerli ürün yoktur.
● 10 yıldır kendi ülkesinin ürettiği tıbbi cihazı satın almayan tek ülkeyiz.
● Mağduriyetlerimizi pek çok siyasetçi ve bürokrasiye anlatsak da ya doğru kişiye ulaşamadığımızdan ya da birilerinin engel olmasıyla sonuç değişmemektedir.
Bakan Albayrak, bu dosyanın gereği için talimat verir mi, şimdiden bilmiyoruz.
Ama -eğer intiharlar duyulmuyorsa- bu dosya istihdam vaadinin gerçek tablosu hakkında yeterince fikir veriyor. Üretim durmuşken, yeni alınacak işçinin ücretinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmasından bu aşamada nasıl bir devrim bekleniyor?
KOLİN'İN AYRILIŞI SİCİL'DE
İstanbul Havalimanı'nın 25 yıl boyunca işletmesini üstlenen İGA A.Ş.'de Kolin ortaklıktan ayrıldı. Bir süredir konuşulan bu ayrılık dünkü Ticaret Sicil Gazetesi'nde de yayımlandı. Kolin İnşaat'ın yüzde 20 hissesini Kalyon devraldı. Bu arada Kolin yalnızca İGA A.Ş.'den değil, bir önceki yazıda duyurduğumuz CMLKK Liman şirketinden de ayrıldı. 26 Şubat tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'ne göre Kolin'in buradaki hissesini de Kalyon devraldı.
Bu arada pazartesi günkü yazımızda yer verdiğimiz İstanbul Havalimanı ortaklarınca kurulan CMLKK Liman şirketindeki asıl amacın Kanal İstanbul projesi olabileceğine dair okur mesajları alıyorum.
Önemli ve araştırmaya değer.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları