Tarih:
28.12.2013
Adalete güven ve Roboski
Mehveş Evin; Yolsuzluk operasyonunu örtbas etmek için yargıya bu kadar aleni müdahale edilmesi, her şeye rağmen şaşırtabiliyor.
Mahkemelerde yazan yazının tersine, ne yazık ki Türkiye’de adaletin, mülkün temeli olmadığını... Yani devletin veya düzenin esasında adalet olmadığını zaten biliyorduk.Yolsuzluk operasyonunu örtbas etmek için yargıya bu kadar aleni müdahale edilmesi, her şeye rağmen şaşırtabiliyor.
Oysa Hrant Dink davasından Balyoz’a, ÇHD’li avukatlardan KCK’ya, halen yürümekte olan nice davada adalete güven, gün be gün eridi.
Bir de açılamayan davalar, soruşturulamayan suçlar var...
Mesela Roboski katliamı: İki yıl önce bugün, Irak sınırından kaçakçılığa giden 34 köylü savaş uçaklarının bombardımanıyla öldü.
O gün bu gündür Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı olayın sorumlularını tespit edemedi. Savcılar, dosyayı askeri savcılığa gönderdi. Meclis’te kurulan Uludere Alt Komisyonu, “devletin kastı yoktur” dedi.
“Asla vazgeçmeyeceğiz”
İlginçtir aynı devlet, aile başına 123 bin TL tazminat ödedi. Fakat aileler bu parayı almayıp, iade etti... İstedikleri para değil, adaletti...
Katliamın 500. günü olan 10 Mayıs’ta aileler, evlatlarını, yakınlarını kaybettikleri “0 noktası”na gidip anma düzenlemek istedi.
O güne kadar bölgede hiçbir önlem alınmamıştı. Ancak anma sebebiyle “mayın bölgesi” diyerek barikat kuruldu.
Bu defa da aileler, güvenlik güçlerinin engellemesine rağmen barikatları aştığı için kişi başına 3 bin TL cezaya çarptırıldı.
Yetmezmiş gibi “Uludere’ye adalet” pankartları yüzünden 7 yıl hapis ve 50 bin TL para cezasıyla yargılananlar var. Fakat ifade vermeyi reddettiler...
Kardeşi dahil, 11 yakınını kaybeden Ferhat Encü, nedenini şöyle anlatıyor: “Savcılığa gittiğimizde, katiller ortaya çıkarılmadığı sürece kimse bizi yargılama yetkisine sahip değil, dedik.”
Biraz samimiyet
Biraz samimiyet
Ferhat Encü, öldürülenlerin kaçakçılık yaptıkları için “hak ettiler” gibi açıklamalar yapıldığını... Yetkililerin ve medyanın hiçbir şey olmamış gibi davrandığını hatırlatıyor:
“Kürtlere ayrı hukuk uygulandığını ve iktidarın bizi mağdur ettiğini... Buna rağmen her şeyi göze aldığımızı göstermek istiyoruz. Neye mal olursa olsun, asla vazgeçmeyeceğiz!”
Bugün Roboski hakkında farklı yayın yapan medyayı “samimiyetsiz, ciddiyetsiz” bulduğunu söyleyen Encü’nün bundan sonrası için tek temennisi var:
“Gönül ister ki samimiyetle suçlarını itiraf etsinler. İkiyüzlülük yapmasınlar.”
Bu ülkede bazıları milyon dolarları kutu kutu götürürken... 50 lira harçlık kazanmak için yola çıkan 34 genç insan, hayatını yitirdi. Adalet isteyenler, ailelerin acılarını unutmasın, unutturmasın.
ÖBÜR DÜNYADA!
* Perşembe günkü yazımda Savcı Zekeriya Öz’ün tweet’ine atıfta bulunup “da-de” ekinin ayrı yazıldığını belirtmiştim.
ÖBÜR DÜNYADA!
* Perşembe günkü yazımda Savcı Zekeriya Öz’ün tweet’ine atıfta bulunup “da-de” ekinin ayrı yazıldığını belirtmiştim.
* Ancak Cadde ekinde tashih yaptığım zannedilerek alıntıladığım tweet düzeltilmiş ve doğru şekilde yazılmış! Bu yanlış müdahale için özür dilerim.
* Tekrar edelim: Cümlenin doğrusu “İftiranın kokusu öbür dünyada çıkmaz” olacaktı. Alıntı yaptığım cümlede ise yanlış yazılmıştı, yani “İftiranın kokusu öbür dünya da çıkmaz” denilmişti.
* Dikkatli okurların uyarıları için teşekkürler, yazımın orijinalini http://mehvesevin.tumblr.com/’da okuyabilirsiniz. Savcı Öz’ün tweet’ini caps’ledim...
Mehveş Evin - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları