Tarih:
25.03.2013
Akil adamlara neden karşıyım?
Mehveş Evin, Herkes anaların gözyaşı üzerinden siyaset yaptı. İş barışı tesis etmeye gelince, kadınlar yine unutuldu!
Karşıyım çünkü, “Akil Adamlar” ismi başta olmak üzere, adı listede geçenlerin tamamı erkeklerden oluşuyor!Kimsenin aklına “yahu bu ayrımcılıktır, neden akil insanlar demiyoruz? Neden toplumun yarısını temsil eden cinsiyeti es geçiyoruz?” demek gelmiyor.
BDP’li Pervin Buldan, Taraf’a “Komisyonda kadınların olması da önemli. Öcalan, görüşmemizde akil insanlar komisyonunda kadınların da mutlaka olması gerektiğini söyledi.”
“Da” değil... Öcalan öyle buyurduğu için de değil! Sahici, kalıcı bir barış, başka türlü mümkün olmayacağı, eksik kalacağı için komisyonda kadın-erkek eşitliği sağlanmalı.
Mandela kota koymuştu
Kadınlar, yıllarca süren çatışmalı, şiddet dolu ortamın en büyük mağdurları oldu. Herkes anaların gözyaşı üzerinden siyaset yaptı... İş barışı tesis etmeye gelince, kadınlar yine unutuldu!
Dünyada çatışma süreçlerinin nasıl bitirildiğinden bahsedilirken, hep Kuzey İrlanda ve Güney Afrika örnekleri
veriliyor ya...
Biliyor musunuz ki Nelson Mandela, apartheid’i sonlandıracak komisyona kadın kotası koymuştu? Evet, görüşmelerde masada oturanların yarısı kadındı!
Mandela, barış sürecine girerken kendisini ziyaret eden K. İrlanda heyetine de aynı öneride bulundu.
Altı ay önce, Kuzey İrlanda İnsan Hakları Komisyonu kurucusu Prof. Monica McWilliams’ın katıldığı bir yuvarlak masa toplantısında öğrendim bunları.
Farklı bir dilin inşası
McWilliams, kadınların neden barış sürecinde bulunması gerektiğini şöyle anlatmıştı:
“Mesele, kadın haklarını konuşmaktan ibaret değil. İnsan hakları, eğitim ve eşitliği konuşmak... Barış sürecinde gençlere kaynak yaratmak, şiddete bakışı değiştirmek, taraflar arasında uzlaştırıcı olmak ve geçiş sürecini sağlamak gibi gündem maddeleri vardı. Uzlaşma maddelerini kadınlar yazdı.”
Anlayacağınız G.Afrika ve K.İrlanda’da barış, masada kadınların eşit olarak temsil edilmesiyle mümkün oldu...
Türkiye bugüne gelebildiyse, Türk ve Kürt tarafında çaba harcayan kadınların rolü büyük. Çocuk ve gençlerle iletişim kurabilen, “erkek meclisi”nin dışında, savaş dilinden farklı bir dil inşa edebilen kadınlara, her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var!
İşte bu nedenlerle “Akil Adamlar”a itirazım var. Kadınsız akil değil ancak karar verici olursunuz , işte o kadar.
KİMLER AKİL İNSAN OLUR?
* Akil İnsanlar komisyonuna katkı verebilecek kadın çok. Barış İçin Kadın Girişimi, Barış Anneleri, Cumartesi Anneleri gibi yıllarını bu işe vermiş, deneyimli sivil kuruluşlardan neden yararlanılmasın?
* Şehit derneklerinin temsilcileri, nefret söylemine, ayrımcılığın her türüne karşı mücadele eden kuruluşlar dahil edilebilir.
* Akil İnsanlar’a, süs olsun diye ünlü isimleri seçmekten önce, toplumun farklı kesimlerini temsil edebilecek kişiler titizlikle, ortak karar verme mekanizmasıyla seçilmeli. “Tek adam”ların egolarıyla bu iş yürümez!
* Adı geçen Kadir İnanır ve Jülide Kural, sanatçı olarak önemli bir misyon üstlenebilirler, ayrı. Ama ciddi olarak barışı inşa edecek bir komisyondan söz ediyorsak, hayatını bu konuya adamış isimlere ihtiyacımız var.
* Toplum Gönüllüleri Vakfı gibi gençlerle çok başarılı çalışmalar yapan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de, Aleviler de, cemaat temsilcileri bu yapıda mutlaka yer almalı. Tek şartla: Kadın-erkek sayısı, eşit olacak!
Mehveş Evin - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları