loading
close
SON DAKİKALAR

Artvİn’e bomba atmaktan farkı yok

Mehveş Evin
Tarih: 07.04.2013

Sivil toplum örgütleri ve halk, Cerattepe ve Genya’da maden ocağı açılmasını protesto etmek için dün Artvin’de miting düzenledi...

Cerattepe ve dünyanın en yaşlı ormanlarının bulunduğu Genya’da iki kez iptal edilen madene ruhsatı verildi. Artvin isyanda

Bizler barış sürecine, ülkeye huzurlu günlerin gelmesine tüm dikkatimizi vermişken, yurdun bir diğer köşesi kan ağlıyor...

Abartmıyorum. Artvin, uzun zamandır maden ve HES şirketlerinin saldırısı altında. Aklınız hayaliniz alır mı bilmem, doğal güzellikleriyle eşsiz ilde tam 183 HES projesi planlanıyor. Türkçesi: Artvin’in ölüm fermanı hazırlanıyor. Sadece HES’lerde bitmiyor iş... Artvin’in bütün yüzölçümünün yüzde 65’ini kapsayan, bölgeyi tamamen yok edecek 358 maden ruhsatı ihaleye açılmayı bekliyor!

Maden kâbusu, Artvin’in üzerine 20 yıl önce çökmüş. Cerattepe ve Genya’da planlanan madenler, halkın çabalarıyla şimdiye dek durduruldu. Bu çok kritik, zira Cerattepe ve Genya madencilere teslim olursa, sıradaki 358 maden ruhsatının çıkması kolaylaşacak!

Ruhsat iki kez iptal edildi

Cerrattepe ve Genya’nın direnişi, destan gibi. Nasıl dolapların döndüğünü anlamak için sürece bakmak yeterli:
* İlk ruhsatın sahibi Cominco Madencilik, tepkilere dayanamayıp ruhsatını İnmet Mining’e sattı.

* 2009’da mahkeme, ruhsatın iptaline karar verdi. Bu şirket de “Artvinlileri ikna edemediği”ni açıklayarak kenti terk etti. Bu, bir maden tekelinin bir madeni terk ettiği ilk ve tek örnek!

* Fakat halkın ve mahkemenin kararları hiçe sayıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2012’de Cerattepe ve Genya için bu defa Özaltın Grubu’na maden ruhsatı verdi.

* 258 kurum ve kişi, ruhsatın iptali için dava açıp bizzat taraf oldu. Daha önce iki kez ruhsatın iptaline karar veren Rize İdare Mahkemesi, nasıl olduysa (!) bu defa talebi reddetti.

* Artvinliler, Trabzon Bölge idare Mahkemesi’ne başvurup yürütmeyi durdurma kararını elde etti. Ancak 14 Şubat’ta Rize mahkemesi, maden ruhsatını onayladı.

Perdenin arkasındakiler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın, Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan’ın soru önergesine verdiği cevap, maden işinde asıl oyuncunun Eti Bakır, yani Cengiz Holding’in olduğunu ortaya koydu.

Hatırlatalım: Eti Bakır Samsun tesislerinde geçen kasımda meydana gelen kazada, beş işçi ölmüştü. Platformun sağlam olmadığı ortaya çıktı.

2012 Şubat’ında Cengiz Holding’in inşa ettiği Adana Kozan’daki Gökdere Barajı faciasında 10 işçi hayatını kaybetti. Bugün olayla ilgili tek bir tutuklu kalmadı...

Daha gerilere gidelim: Karadeniz Sahil Yolu’nun mimarlarından Cengiz Holding’in bakır işletmesi, Murgul’a zehir akıtmıştı.

Bunlar olmamış gibi Cengiz Holding, en çok istihdam yaratan şirket payesiyle 2012 Aralık’ta, Konya’da Başbakan’ın elinden ödül aldı. Daha fazlasını anlatmaya gerek var mı?

EY HALKIM BiZi DUY!

Sivil toplum örgütleri ve halk, Cerattepe ve Genya’da maden ocağı açılmasını protesto etmek için dün Artvin’de miting düzenledi.

Karadeniz İsyandadır Platformu: Cerattepe ve Genya’nın madencilere teslim edilmesi demek, Artvin şehrinin doğası, insanları, tarihi, kültürüyle yok olması, haritadan silinmesi demek.

Şavşat Derelerin

Kardeşliği Platformu:

Artvin halkı kendisine bu süreçte hiçbir açıklama yapılmamasını, bölgenin yaşanmaz hale getirilmesine tahammül edemiyor. Projelerin hayata geçirilmesi halinde göç etmekten başka çaresi olmadığını biliyor.

NASIL KIYARLAR?


* Dünyanın en yüksek debili nehirlerinden Çoruh’un aktığı Artvin’in eşsiz bir eko-sistemi var.
* Dünyada doğa korumada öncelikli en önemli 25 sıcak noktadan biri, Kaçkar Dağları.
* Dünyada sadece 100 tane kalmış olan doğal ormanlardan biri Genya. Ve Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı Maçahel.
* Artvin, Kafkas eko-sisteminin Türkiye’deki tek uzantısı ve en önemli yırtıcı kuşların göç yolu.


Milliyet/Mehveş Evin



ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları