loading
close
SON DAKİKALAR

Başbakan’ı ofisine sokmuyorlar

Mehveş Evin
Tarih: 24.02.2014

Mehveş Evin; Tayland’daki olaylar giderek kızışıyor. Protestocular yaklaşık 1.5 aydır Başbakan Sinawatra’nın hükümet binasına girmesini engelliyor.

Tayland’daki olaylar giderek kızışıyor. Protestocular yaklaşık 1.5 aydır Başbakan Sinawatra’nın hükümet binasına girmesini engelliyor. Hafta sonu gösterilerinde beş yaşında bir kız çocuğu dahil, 3 kişi daha öldü. Olaylarda şu ana dek 19 kişi hayatını kaybetti, 761 kişi ise yaralandı...

Bangkok’ta Başbakan Yingluck Sinawatra’nın ofisine giden yollar, lastikler ve tellerle örülen barikatlarla çevrili...
Altı araç sokağın ortasında tersyüz edilmiş... Üzerlerine ölen, yaralanan protestocuların ve polisin eşyaları asılmış... Demokrasi Anıtı meydanı, ‘selfie’ çeken kadınlar, durumu inceleyen Budist rahipler, motosikletleriyle meydanı turlayan gençlerle dolu.

Peki ne oldu?

Geçen salı, birkaç haftalık sükunet bozuldu: Bangkok’un İstiklal’i olarak bilinen Khao San’a 1 km uzaklıktaki Phanfa köprüsünde ilk kez göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.

Çevik kuvvetin amacı, Başbakan’ın ofisini protestoculardan ‘temizlemek’ti. Kimin attığı halen netleşmeyen bir bombanın patlamasıyla bir polis öldü. Çıkan kargaşada polis, halka ateş açtı ve üç sivil hayatını kaybetti, yüzlercesi yaralandı... Sonuç olarak polis, işgali kıramadı.

Ancak şiddet olayları giderek artıyor. Hafta sonu, Trat ve Bangkok’ta eylemcilere yönelik iki saldırı oldu. Üç kişi öldü, yüzlerce yaralı var...



Başkent Bangkok’ta 30 Kasım 2013’ten beri devam eden hükümet karşıtı protestolar daha çok bayram havasında geçiyor. Hükümet ise bu tarihten beri adeta çalışamaz bir halde.



Bangkok işgaline dair bin bir çeşit tişört ve hediyelik eşya üreten Taylar, bunları sokak tezgâhlarında satıyor.


Başbakan paspas olmuş!

Dünyanın en önemli turizm ve ticaret merkezlerinden Bangkok’ta 30 Kasım 2013’ten beri hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Genç, yaşlı, kadın, erkek... Sivillerin katıldığı bu eylemlerin genelde bayram havasında geçtiğini bizzat görüp yazdım.

Siam Meydanı’nda geçen hafta izlediğim eylemde, muhalifler işi iyice ilerletmişti:

Ticari yetenekleriyle tanınan Taylar, Bangkok işgaline dair bin bir çeşit tişört ve hediyelik eşyası üretmiş, sokak tezgâhlarında satıyordu...

Taylar için ayak, kiri temsil ettiği için Başbakan Sinawatra ve ağabeyinin resimlerinin süslediği terlikler, paspaslar bile yapmışlar! (Taylar bizim gibi eve, hatta dükkâna bile ayakkabısını çıkarıp girer).

Bizim ancak fotoğrafını çekebileceğimiz böcek kızartma tezgâhları açılmış, bir başka köşede yorulan göstericilere masaj yapılıyordu. Not düşelim: Masaj, Taylar için bir yaşam şekli denebilir: Berberden, bakkaldan çok masaj salonu olan Bangkok’un turistik yerleri sokakta 15 TL’ye ayak masajı yaptıran yabancılarla dolu.

Halk, yere yaydığı kâğıtlara serilip muhalefet lideri Suthep’in barkovizyondan yayınlanan konuşmalarını saatlerce dinliyor.

Hükümet 1.5 aydır kilit

Bangkok’a ayak bastığım 3 Şubat günü, boykota rağmen genel seçim yapılmıştı... Ancak sonuçlar açıklanamadı, Yüksek Seçim Kurulu üyeleri istifa etti. Geçici hükümetin başbakanı Sinawatra koltuğu bırakmadı.

Bunun üzerine iktidar karşıtı protestoların lideri, Halkın Demokratik Reformu (PDRC) Genel Başkanı Suthep’in önderliğinde, başkentin kilit beş bölgesi ‘işgal’ edildi.

‘Bangkok Shutdown’ (Bangkok kapandı) olarak adlandırılan bu işgal vaziyeti halen sürüyor. Protestocuların işgal ettiği yerler, aynı zamanda Başbakan’ın ofisi ve bakanlıklara giden yollar üzerinde olduğundan, Tayland hükümeti 1.5 aydır çalışamaz halde!

Başbakan Sinawatra’nın ‘güvenli bir yer’de saklandığı söyleniyor ve açıklamalarını sadece Facebook’tan yapabiliyor. En son, ölen polisin cenazesinde kendini gösterdiği bildirildi.

Büyük yolsuzluklarla suçlanan Sinawatra hükümeti, özellikle pirinç sübvansiyonu programı nedeniyle büyük tepki görüyor. Ulusal Anti-Yolsuzluk Komisyonu’nun açtığı soruşturmada Başbakan 27 Şubat’ta ifade verecek.

Kırmızı gömlekliler atakta

Hükümet destekçisi ‘kırmızı gömlekliler’ ise suskunluklarını bozup “Bangkok’a çıkarma” yapacaklarını açıkladı. Bizdeki AK neferlere benzetilebilecek kırmızılıların devreye girmesiyle Bangkok’ta şiddet olayları önümüzdeki günlerde daha da artabilir.

Kendilerine ‘Diktatörlüğe Karşı Demokratik Cephe’ diyen Sinawatra taraftarları, seçimle gelen Başbakan’ın ancak seçimle gidebileceğini savunuyor.

Buna karşılık yolsuzlukta kötü bir şöhrete sahip olan Tayland’da, oyların bile para karşılığı verildiği ve Sinawatra rejiminin bu şekilde yıllardır iktidarda kalabildiği iddia ediliyor.

Barışçıl, silahsız gösteri yapılması için yapılan uyarılar ne kadar tutulacak, belli değil. Sadece aristokratların ve orta sınıfın değil, Budist rahiplerin ve son olarak çiftçilerin de desteklediği gösteriler, bundan sonra daha fazla şiddete sahne olabilir.

ŞİDDET BİLANÇOSU: 19 ÖLÜ

* 30 Kasım’dan bu yana süren ve ezici çoğunluğu Bangkok’ta olan protesto ve olaylarda şimdiye dek 19 kişi öldü, 761 kişi yaralandı.

* Cumartesi gecesi Tayland’ın kuzeydoğusundaki Trat şehrinde, protestoculara açılan ateş sonucu beş yaşında bir kız çocuğu başından vurularak hayatını kaybetti. 34 kişi yaralandı.

* Dün Bangkok’taki eylemde M79 bombalı saldırısı sonucunda 12 yaşında bir çocuk ve 40 yaşında bir kadın hayatını kaybetti. 22 yaralı var.

‘THAKSİN’ ŞİRKETLERİNE BOYKOT SÜRÜYOR

* Hükümet karşıtı protestoların lideri Suthep Thaugsuban geçici hükümetin sonuna geldiğini söyleyerek “Zafer yakın, sabırlı olalım” dedi.

* Suthep bu hafta içinde siyasi bir çözüm bulacaklarını açıklayarak şöyle dedi: “Yingluck hanımın peşindeyiz, ama ona zarar vermek için değil, nazikçe görevi bırakıp gitmesini söylemek için... Taylar yıllardır süren ‘Thaksin rejimi’nin artık bitmesini istiyor.”

* Sinawatra ailesinin sahip olduğu şirketlere boykot sürüyor. Bu şirketlerden biri, Yingluck Sinawatra’nın ağabeyi, eski başbakan Thaksin’in kurduğu AIS adlı telekomünikasyon şirketi.

* Protestocular bugün ve yarın Sinawatra ailesinin sahip olduğu yatırım ve medya şirketleri ile devlet binalarının önünde gösteri yapmaya hazırlanıyor. (Kaynak: Bangkok Post)

TURİZMİ ETKİLEDİ

* Protestolar, Tayland ekonomisini de olumsuz etkiliyor. 2013’ün 4’üncü çeyreğinde büyüme hızının yavaşladığı açıklandı. Tayland para birimi Baht da değer kaybediyor.

* Turizm Bakanlığı’nın tahminlerine göre ocakta ülkeye gelen turist sayısı bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 1 milyon daha az.

* Turizm gelirlerinin düşmesi Tayland için tarımdan üretime her şeyi olumsuz etkilemesi anlamına geliyor.

* Ancak protestoların en yoğun olduğu bölgelerde bile turistler gayet rahat dolaşabiliyor. Protesto alanlarından uzak duranlar ise ne olduğunun bile farkında olmadan tatil yapıyor.

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları