loading
close
SON DAKİKALAR

Brezilya neden sokakta?

Mehveş Evin
Tarih: 16.06.2014

Mehveş Evin; Şaka değil, dünyada gelir adaletsizliğinin en yaygın olduğu ülkede Kupa için 14 milyar dolar harcandı.

Brezilyalılar’ın dünya çapında bilinen iki büyük tutkusu vardır: Samba ve futbol... Peki ne oldu da halkın yüzde 61’i, Dünya Kupası’nı istemediğini söylüyor? Ne oldu da sokaklarda “bayram” gibi kutlanan maçların yerini, asker gibi davranan polislerle çatışmalar aldı?

Pew Araştırma Merkezi’ne göre, Brezilyalılar FIFA kupasının okul, sağlık ve diğer kamu hizmetlerine harcanmasını istedikleri paraları iç ettiğini düşünüyor. Şaka değil, dünyada gelir adaletsizliğinin en yaygın olduğu ülkede Kupa için 14 milyar dolar harcandı.

2013 yazından beri dinmeyen protestolar geçen ay 18 ayrı şehre yayıldı, milyonlar sokaktaydı. İlk düdüğün çalındığı perşembe günüyse, Sao Paulo’da üç işçinin yapımında öldüğü stadyumun yakınında, çok sert müdahaleler yapıldı.
Polisin plastik mermi ve gaza boğduğu sokaklarda aralarında tanınmış aktivistlerin olduğu 47 kişi tutuklandı, 37 kişi yaralandı, 9 yaşındaki bir çocuk dövüldü, yasal olmayan aramalar yapıldı, video ve fotoğraf çekenler hırpalandı. (Democracy Now)

Aylığın % 26’sı yola

Forbes’un analizine göre 2013’te Brezilya’da 46 milyarder var; bir önceki yıla göre yüzde 25’lik bir artışla... Toplam servetleri 190 milyar doları buluyor. Buna karşılık ülkede 16 milyon insan ayda 44 dolardan azla geçinmek zorunda!
Gerçi Brezilya, 2000’lerdeki hızlı büyümeyle birlikte fakirliği azaltmakta başarılı olmuştu. Ancak büyüme çok yavaşladı, enflasyon arttı.
Yüksek ve adaletsiz vergi sorunu var bir deÖ Ekonomist Ryan Berger, İngiliz ve Almanlar kadar yüksek vergi ödeyen halkın bunun karşılığında çok az hizmet alabildiğini söylüyor: “Bir kişinin toplu ulaştırmaya harcadığı para, aylık harcamasının yüzde 26’sı. 40 ülke arasında yapılan bir eğitim kalitesi araştırmada Brezilya, sondan ikinci. (The Atlantic)

Halk omuz omuza

Dünya Kupası protestoları, işte bu ortamda patlak verdi. Türkiye’de Gezi’de yaşananlara benzer bir durum, Brezilya’da da vardı: Gözlemciler, sokaklarda gayet heterojen bir kitlenin olduğunu, yerli halkın orta sınıfla birleştiğini söylüyor.
Her “polis devleti”nde olduğu gibi Brezilya’da da yasalar çiğneniyor. Rio’da tutuklanan aktivistlerin telefon ve bilgisayarlarına el kondu- yasal hiçbir dayanağı olmadan. “Organize suçlar” için yeni çıkarılan bir yasa sayesinde polis istediğini gözaltına alıp sorguluyor hatta cezalandırıyor. (Guardian) Nasıl, bu da çok tanıdık değil mi? Türkiye’deki kadar patetik olmasa da Brezilya medyası da sokağın nabzını tutamıyor. Pek çok gazeteci kolektifi bu protestolardan doğdu. Farklı dillerde yayın yapıyor, dünyadaki diğer sosyal medya gazetecileriyle birleşiyorlar.
Koltuklarımızda oturup maç keyfi yaparken, umarım Brezilyalılar’ın neye isyan ettiğini, neden sadece bizde değil dünyanın “hızlı gelişmeci” ülkelerinde sabırların taştığını düşünme fırsatınız olur...



Kara blok

* Brezilya protestolarında ninjaları andıran siyah kılıklı, maskeli kişiler dikkat çekiyor. Polisle çatışan, bankaları hedef alan, kamu mallarına zarar veren anarşist grubun temeli, ta Seattle protestolarına gidiyor.
* Black Bloc-Kara Blok, Almanya’da 1980’lerde kurum karşıtı bir hareket olarak başladı. 1999’da Seattle’da en büyük anti küreselleşme eylemiyle adını duyurdu.
* Anarşistlere katılanlar arasında sıradan orta ve orta-alt sınıftan gençler var.Günde sekiz saat laboratuvar teknisyeni olarak çalışıp favelalarda (gecekondu) yaşayan bir kadın, akşam olunca gaz maskesi ve eşyalarını kuşanıp sokağa çıkıyor.
* Hindustan Times’ın röportaj yaptığı kadın eylemcinin sözleri çarpıcı: “Kapitalist sistem cani, başkalarından fayda sağlamak üzerine kurulu. Bir ütopyanın peşinde değilim, sadece daha iyi toplu taşıma, okul, hastane istiyorum.”

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları