loading
close
SON DAKİKALAR

Çadırda ironi

Mehveş Evin
Tarih: 05.01.2015

Mehveş Evin; Simit Sarayı, Adalet Sarayı, Ak Saray derken. 21. Yüz-yılın başında Türkiye’de başgös-teren saray özen-tisinin sınırı yok.

Simit Sarayı, Adalet Sarayı, Ak Saray derken... 21. Yüz-yılın başında Türkiye’de başgös-teren saray özen-tisinin sınırı yok.
Kimi “ecdadı-mızdan kalma hedi-ye alma-verme” geleneğiyle taçlan-dırıldı, hangi paray-la, nasıl yapıldığı sorgulanamadı.
Kimi hukukun kurallarına göre değil, siyasetçilerin gündelik kaygılarına göre hareket ederek sadece bugünün değil, geleceğin adalet duygusuna da şerh düştü.
Kimi kentsel dönüşümün, vahşi kentleşmenin göbeğinde yer alan bir sembol oldu.
Yüksek duvarlarla korunan, şatafatlı sarayların karşısına ise korunmasız, kırılgan, ucuz bez parçaları dikiliyor:
Bir rüzgarla devrilebilecek, biraz yağmurda sırıl sıklam olabilecek, polisin bir gaz fişeği atmasıyla yanabilecek “çadır”lar...
Sığınmacının, afetzedenin, evsizin sığınağı çadır, hakkını aramak için sokağa çıkanların da sığınağı.

MALTEPE’DE BİR ÇADIR
TEKEL eylemlerinden Gezi’ye, Kuzey Ormanları’ndan ODTÜ’ye, Validebağ’dan Suruç’a... Yoksu-lun, çevrecinin, memurun, işçinin, “öteki”nin direniş sembolü çadır.
İstanbul Maltepe Hastanesi’nin önünde 1 ay önce bir çadır kuruldu. Sendikalı oldukları için işten çıkarılan 98 işçi yılbaşı gecesi dahil, her gün bu çadırda nöbet tutuyor.
Çadırlarına “Direniş Sarayı” adını vermişler. Nefis bir ironi!
Hastanede temizlik, hasta bakımı gibi işlerde çalışan
ve atılan işçilerin çoğu kadın.
Dev Sağlık İş’e üye olunca “performans düşüklüğü” gerekçesiyle işten çıkarıldılar.
İşçilerin işe iade davası ne sonuç verecek bilmiyoruz. Ancak bu insanların yoksulluk kıyısında hakları için verdikleri mücadele çok kıymetli.
Yıllardır asgari ücretle çalışıyor, açlık sınırının 1225 TL’ye dayandığı bir ülkede en fazla 1100 TL maaş alıyorlar. Ek işlerde ömürlerini tüketiyorlar.
Ve en temel haklarını korumak için sendikaya gi-dince kapının önü-ne koyuluyorlar!

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Tamam, para pul önemli. Peki insanlık, hizmet kalitesi ve sağlık değil mi? Maltepe hastanesi direnişlerinin başlattığı kampanyanın ilk cümlesi herşeyi anlatıyor: Çalışanlarına kötü muamelede bulunan bir hastane hastalarına nasıl davranır?
Başına gelen bilir: Canınız kucağınızda, bir hastaneye yattığınızda kendinizi çok savunmasız, bilgisiz ve çaresiz hissedersiniz...
Size veya sevdiğinize iyi bakıldığını, ihmal edilmediğini ve emin ellerde olduğunu bilmek herşeyden önemlidir. Sadece doktorlar değil, hemşiresinden hasta bakıcısına, sağlık persone-linin tümü hayati önem taşır...
Diyelim ki sokağa atılan işçilerin yıllarca verdiği emeği önemsemiyor, vahşi kapitalizmin bir gereği kabul ediyorsunuz.
Peki sırf hastane üç beş lira kar etsin diye tecrübesiz, eğitimsiz veya saatlerce mesai yapmaktan yorgun ve bıkkın bir personeli tercih etmesini affedebilir misiniz?
İnşaat ve maden sektöründe taşeronun, güvencesiz işlerde çalıştırılmanın korkunç yüzünü gördük. Benzerini sağlıkta da yaşıyoruz.
Saraylar’dan aşağılara bakanlar, derme çatma çadırların derdini anlamak istemez. Zaten parası olduğu için beş yıldızlı sağlık hizmeti ayağındadır. Ancak tarihe yazılacak olan, o derme çatma çadırlardaki direniştir .
İmza kampanyasına katılmak için: https://www.change.org/p/ maltepe-üniversitesi-hastanesi-haksız-yere-işten-attığı-işçileri-
işe-geri-alsın

GÜZEL ŞEYLER KÖŞESİ

-Daha etkin, verimli ve yetkin bir meclis için bugünden adaylarınızı önerip, destekle-yebilirsiniz.

- Gerçek Demokrasi Platformu , 2015 için seçim portalı hazırladı. c18 http://secimharitasi.com/ secim-2015 adresinde interaktif uygulamalar da bulunuyor.

- En son seçim anketleri nin de takip edilebildiği portal, daha adil, özgürlükçü, katılımcı bir demokrasi için herkese
çağrı yapıyor.

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları