Tarih:
04.12.2012
Gazetecilere DJ kampı!
Mehveş Evin yazıyor...
İki ay önce Made projesinin dijital girişimcilik kısmı, Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde düzenlendi. Projenin gönüllüsü olarak Türkiye basını açısından ‘Çince’ye benzeyen yeni dijital kavramları, yöntemleri ve iş yapma biçimini yazarak aktarmaya çalıştım.Ekimdeki Start-up Weekend, dijital ortamda haber içerikli yeni bir site kurmak veya geliştirmek için bir çeşit çalışma atölyesiydi. Şimdiyse gazetecilerin, iletişimcilerin daha çok ilgisini çekecek yeni bir etkinlik geliyor.
Etkinliğin adı Made DJ Camp ama bildiğiniz DJ’yle veya kampla alakası yok! DJ, data journalism yani veri gazeteciliğinin kısaltılmışı. Kamp kısmında doğruluk payı var: 26-27 Ocak tarihlerinde Santralistanbul’da, konunun uzmanlarıyla gayet samimi ve verimli bir ortamda, aktif katılım isteyen bir atölye bu.
Veri gazeteciliği nedir?
Veri gazeteciliği nedir?
Önce “Veri gazeteciliği ne ola ki?” diyenlere kısa bir hatırlatma: Veri gazeteciliği, özellikle Wikileaks sonrasında epey tartışılıyor. Gazetecilikte yepyeni bir alan olduğundan dünyada bazı iletişim fakültelerinde ders olarak okutulmaya başlandı.
Amaç, büyük yığınlarla dijital ortamda biriken bilgiyi doğru kullanmayı, tasnif etmeyi, bilginin doğruluğunu teyit etmenin yollarını öğrenmek. İngiltere’den gelecek Made ekibi de katılımcılarla bu konudaki gelişmeleri ve teknikleri aktaracak.
‘Daha şeffaf bir toplum için gazetecilik‘ anlayışıyla şekillenen DJ Camp’e konuyla ilgilenen herkes başvurabilir. Sadece gazeteciler değil, iletişim alanında faaliyet gösteren herkesin, sivil toplum, eğitmen ve öğrencilerin de yararlanabileceği bir çalışma olacak.
Kimler koçluk yapacak?
Kimler koçluk yapacak?
Ne var ki katılımcı sayısı 30’la sınırlı. İngilizce bilmek önkoşul değil ama konuları kavrayabilmek açısından orta seviyede dil bilgisi ister.
DJ Camp için İstanbul’a gelen uzmanları merak ediyorsanız: The Guardian medya grubunun online yayıncılık uzmanı, Talk About Local (Yerel Konuşalım) CEO’su Sarah Hartley... (Sarah’yla yaptığım röportaj:
http://cadde.milliyet.com.tr/2012/11/20/YazarDetay/1608746/seffaf-bir-toplum-icin-gazetecilik ) Ayrıca veri gazeteciliği alanında dünya çapında ün yapmış Central Lancashire Üniversitesi (UCLan) Öğretim Üyesi Megan Knight.
Hartley ve Knight, katılımcılara veriye dayalı haberciliğin püf noktalarını aktarıp aynı zamanda bu bilgileri uygulama imkanını da sunacak.
Made Türkiye Hafta Sonu’na katılan bir gazeteci olarak tavsiyem, kaçırmayın!
Sarah Hartley, 5-7 Ekim’deki MADE Türkiye Start Up Weekend’e de katıldı.
Sarah Hartley, 5-7 Ekim’deki MADE Türkiye Start Up Weekend’e de katıldı.
Made DJ camp sözlüğü
Made: Açılımı, Media and Digital Enterprise. Türkçesi, Medya ve Dijital Teşebbüs. İnternet haberciliği girişimlerini yaygınlaştırmak amacıyla İngiltere’de, UClan Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde kuruldu.
Made: Açılımı, Media and Digital Enterprise. Türkçesi, Medya ve Dijital Teşebbüs. İnternet haberciliği girişimlerini yaygınlaştırmak amacıyla İngiltere’de, UClan Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde kuruldu.
DJ camp: Dijital Journalism Camp, 26-27 Ocak 2013 tarihlerinde Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde gerçekleşecek.
Destekçiler: IPI (Uluslararası Basın Enstitüsü) destekli, Google sponsorluğunda. Katılım 100 TL.
Ardında kim var: Made, University of Central Lancashire Gazetecilik ve Medya İletişim bölümünde, François Nel’in liderliğinde başlatıldı. İngiltere’den sonra Türkiye’de uygulanıyor.
Başvuru için: http://uclanmade.blogspot.com/2012/04/how-to-apply-for-made-uk-weekend-for.html
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları