loading
close
SON DAKİKALAR

Her şey nasıl başladı?

Mehveş Evin
Tarih: 28.05.2014

Mehveş Evin; Sadece Türkiye’de değil, dünyada yankı bulan Gezi Parkı direnişinin birinci yıldönümündeyiz...

Sadece Türkiye’de değil, dünyada yankı bulan Gezi Parkı direnişinin birinci yıldönümündeyiz...
Aslında Gezi direnişi, Taksim yayalaştırma projesi ve Topçu Kışlası’nın tepeden indirilmesiyle başladı. Bugün, “12 tane ağaç taşınacaktı” söylemini kullanan iktidar unutmuş olabilir ama biz unutmadık. İstanbul Kent Almanağı’na bakıp hatırlayalım:
1999: İstanbul 1 Numaralı Anıtlar Kurulu, Taksim Meydanı, AKM, Tarihi Su Maksemi ve Taksim Gezi Parkı’nın bir bütün olarak korunması gerektiği yönünde karar verdi.
2009: Beyoğlu kentsel Sit Alanı’na ilişkin Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı yürürlüğe girdi. Planda Taksim Meydanı’na ilişkin yer altı ulaşım projesi ve Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nın ihya kararı yer almıyordu.
2011: 71 yıl önce yıkılan Topçu Kışlası 2 No.lu Anıtlar Kurulu tarafından korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillendi. Bu proje ve Taksim Meydanı projesi, 12 Haziran genel seçimlerinden önce Başbakan Erdoğan’ın seçim programındaki çılgın projelerden biri olarak yerini aldı.

Temel 2012’de atıldı
2012: İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin oybirliğiyle onayladığı Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi, İstanbul 2. No.lu Koruma Kurulu tarafından onaylanan plan değişikliğiyle yasal zemin kazandı. Taksim Yayalaştırma Projesi, Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından askıda ilan edildi ve kasım ayında Tarlabaşı ve Cumhuriyet Caddesi bariyerlerle kapatıldı. İnşaat fiilen başladı.
-Taksim platformu, Topçu Kışlası projesine karşı toplanan 50 bin imzayı İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na teslim etti. (18 Aralık 2012, bianet)
- Topçu Kışlası projesi, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan incelemeler sonucunda uygun bulunmayarak, reddedildi. (17 Ocak 2013, bianet)
- Karara rağmen Gezi Parkı’nı Asker Ocağı Caddesi üzerinden karşıya bağlayan ve Prof. Henri Prost tarafından tasarlanan 70 yıllık yaya köprüsü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkıldı. (12 Şubat 2013)

27 Mayıs’ın tanığıyım
- Nisan 2013’e gelindiğinde Taksim projelerine karşı 80 bin imza toplanmıştı. Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Taksim Platformu ve Taksim Dayanışması ile birlikte Taksim için “Ayağa Kalk” çağrısı yaptı: “Çünkü bilimin, hukukun, Koruma Kurulu’nun ve halkın önerileri, talepleri yok sayıldı... Bürokratlardan oluşan “Yüksek Koruma Kurulu”yla kanunlar delindi. Mahkeme sürüyor, bilirkişi raporu henüz açıklanmadı!” (13 Nisan 2013 tarihli yazımdan)
Artık gelenek haline gelen “yaptım oldu” anlayışıyla, Gezi Parkı’na dozerler girdiğinde tarih 27 Mayıs 2013’ü gösteriyordu. Ağaç nöbeti böyle başladı. İktidarın söylemi ve polis şiddeti yüzünden milyonları sokağa döken bir direnişe dönüştü.
27 Mayıs’ta, nöbet tutan 30-40 kişinin karşısına çevik kuvvet, belediye çalışanları ve inşaat firması taşeronu dikildiğinde Gezi Parkı’ndaydım. Ne yaşandığının tanığıyım.
Gezi Parkı ve Taksim neredeyse 1 yıldır polislerin kamp yerine dönüştü. Dünyada eşi benzeri olmayan bir polis devleti manzarası!
Oysa Taksim ve Gezi halkındır. Ne yapılırsa yapılsın, hangi ceberut yöntem bulursa bulunsun, öyle olmaya da devam edecek.

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları