Tarih:
02.06.2014
İş cinayetlerinin tüm sorumluları cezalandırılmalı
Mehveş Evin; En yakınlarını iş cinayetlerinde kaybedenler, her ayın ilk pazarı Galatasaray Meydanı’nda 'Vicdan ve Adalet Nöbeti' tutuyor...
Soma’nın acısı sürerken her gün yeni bir iş cinayetinin haberi geliyor. Son olarak tartışmalı Maslak 1453 inşaatında bir, Kartal’daki Metsan Nexus gökdelen inşaatında üç işçi düşerek hayatını kaybetti.Kimbilir kaç milyon liraya daire pazarlayan şirketler, ‘üç beş kuruş’ sayılacak en basit güvenlik önlemlerini bile almadığı için bu ölümler oluyor. Soma vesilesiyle herkesin haberdar olduğu muazzam rantı elde eden madenlerde de durum aynı.
Ve ne yazık ki bu gidişle ölümler, katlanarak artmaya devam edecek!
Adalet Arayanlara Destek Grubu’nun her yıl çıkardığı almanağa göre, 2012’de 878 olan iş cinayeti kurbanlarının sayısı 2013’te 1235’e çıktı...
İş cinayetlerinde bir yılda yüzde 35’e varan artışın bu yıla nasıl yansıyacağını Soma’dan hesap edin.
Üstelik bu rakamlara, meslekleri yüzünden sağlıkları bozulup ölenler ve basına yansımayan ‘kaza’lar dahil değil!
Madem fıtrat
En yakınlarını iş cinayetlerinde kaybedenler, her ayın ilk pazarı Galatasaray Meydanı’nda “Vicdan ve Adalet Nöbeti” tutuyor... Dün Soma için tutulan nöbete katılıp ailelerle konuşma fırsatını buldum.
Davutpaşa’dan Ostim patlamasına, Esenyurt AVM çadır yangınından Kozlu maden faciasına, ‘Arka Sokaklar’ dizi setinden Esenyurt Doğa Med hastanesine... Sayısız ihmallerin sonucu olan cinayetlerde evlatlarını, kardeşlerini, eşlerini, anne-babalarını kaybetmiş, hukuk mücadelesini sürdüren acılı insanların söylediği şuydu:
“Kaza değil, kader değil. Hepsi önlenebilir kazalardı... Sermaye sorumluluğunu yerine getirmiyor, devlet denetim yapmıyor, bilirkişi müessesi çürümüş, sendikalar ayrı alem, hakim ve savcılar da en alt sınırdan ceza verme yarışında...”
“Fıtrat” söylemine karşı Kur’an’ı hatırlatıyorlar: “Sen önlemini al, gerisini bana bak, demiş zaten... Madem fıtrat, devletin en tepesindekiler niye koruma ordusuyla dolaşıyor?”
Olası kast kararı
Hepimiz biliyoruz ki sorumlular cezalandırılmadığı ve gerekli önlemler alınmadığı sürece, daha çok insanımız iş cinayetlerinde hayatını kaybedecek. Ama 300, ama 1 can gidecek... Ne farkı var?
İş cinayetleri açısından son derecede önemli bir karar, Muğla’dan geldi. Milas-Güllük’te Akfen’in atık su tesisinde 7 işçi, 50 liralık maskeleri bile olmadığı için metan zehirlenmesinden ölmüştü (17 Haziran 2013). Mahkeme “taksir” dese de Yargıtay “olası kast” diye kararı bozdu.
Umarız bu karar, en sevdiklerini sorumsuzluklar zinciri yüzünden kaybeden, mahkeme mahkeme hak arayanlar için bir umut olur.
SOMA İÇİN MESAJLAR
* İdris Çabuk (Davutpaşa faciasında eşini yitirdi): “Tecrübem, ekranda söylenen hiçbir şeye inanmasınlar. Valisinden belediye başkanına, bakanından sendikacısına, fark etmez. Kanun yazılı, onların sözleriyle olmuyor. Taner Yıldız, Zonguldak’ta TTK yöneticlerinin neden yargılanmadığını cevaplasın önce.”
* Erdinç Eroğlu (Doğa Med Hastanesi’nde ihmaller zinciri yüzünden oğlunu kaybetti): “Soma’da ölen işçilere aylık bağlanması, lütuf değil kanuni hak. Ceza ve tazminat davalarıyla da ilgisi yok. Bilirkişi müessesi de ayrı bir rant odağı.”
Mehveş Evin - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları