Tarih:
17.08.2015
İster kabul edin, ister etmeyin!
Mehveş Evin; Erdoğan, 'İster kabul edin, ister etmeyin' diyerek Türkiye’nin yönetim sisteminin değiştiğini açıkladı. 'İster kabul et, ister etme' bu fiili duruma hukuki çerçeve uydurmak kaldı...
Erdoğan, “İster kabul edin, ister etmeyin” diyerek Türkiye’nin yönetim sisteminin değiştiğini açıkladı. “İster kabul et, ister etme” bu fiili duruma hukuki çerçeve uydurmak kaldı...Sistemin “fiili” durumu herkesin malumu. Peki Türkiye’nin sosyal, ekonomik, eşitlik ve özgürlüklerdeki fiili durumu ne?
“İster kabul edin, ister etmeyin”, Türkiye’nin karnesi hiç parlak değil!
2015’in ilk altı ayını değerlendiren twitter şeffaflık raporunda, Türkiye açık ara dünya şampiyonu oldu. Hükümetin kişisel tweet’lere müdahale oranı, listede ikinci gelen Rusya’yı bile 10’a katladı.
Türkiye’den twitter’a, “kişisel hakları ve ulusal yasaları ihlal etmek” suçundan 408 mahkeme kararı, 310 resmi kaldırma talebi iletildi.
Peki Çin ve İran dışında twitter’a erişim yasağı getiren üçüncü ülke hangisi dersiniz? Tabii ki Türkiye.
Ya 2014’te Facebook’ta içerik kaldırmada ikinci, 2013’te Google’da siyasi içerik kaldırmada birinci olan ülke acaba hangisi? Hay bin şeytan! Türkiye...
Gelir adaletsizliğinde rekor
İster kabul edin, ister etmeyin: 175 ülkede yolsuzluk oranlarını inceleyen Uluslararası Şeffaflık Endeksi’nde Türkiye, “dramatik” bir düşüşle 64’üncü sıraya indi. (Aralık 2014)
Ekonomik açıdan geliştik, büyüdük mü demiştiniz? Kimin büyüdüğü ortada: Dünya Bankası’nın son verilerine göre, Türkiye gelir eşitsizliğinde Avrupa birincisi, dünya beşincisi. (2012 rakamları baz alınarak 2014’te yayınlanan rapor).
OECD’nin 2015 raporunda da gelir dağılım adaletsizliği sıralamasında üçüncülük, Türkiye’ye nasip oldu. Türkiye, en üstteki ve alttaki yüzde 10’luk dilimler arasındaki uçurumda da dördüncü.
Bitmedi. Aynı rapora göre çocuk yoksulluğunda dünya birincisi bir ülkede yaşıyoruz.
2014’teki resmi verilere göre en yüksek işsizlik sıralamasında dünya üçüncüsü olan Türkiye, gizli hesaplardaki müşteri sayısı itibariyle 34 ülke arasında 9’ncu sırada.
İster kabul edin, ister etmeyin… Korkunç boyutlardaki gelir ve servet eşitsizliğine işaret eden bu rakamlar, sistemin geldiği fiili noktayı gösteriyor.
Cinsiyet eşitliği yerlerde
Keşke bu kadarla bitse... BM ve Polis Akademisi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, yüzde 35 oranıyla Türkiye, dünyada en çok çocuk evliliğinin görüldüğü 7. ülke konumunda.
OECD raporuna göreyse “çocuk yaşta evlilikte” Gürcistan’ın peşinden Avrupa ikincisiyiz.
İster kabul edin, ister etmeyin: Dünya Ekonomik Forumu’nun 2014 raporunda Türkiye, OECD ülkeleri arasında toplumsal cinsiyet eşitliği açısından en düşük ülke olmaya devam ediyor.
Avrupa ve merkez Asya kategorisinde bulunan Türkiye,ekonomik katılım ve fırsat eşitliği açısından da son sırada.
2012 ve 2013 yıllarında ortalama okullaşma süresi 7,6 yıl.
Okul öncesi eğitimde Türkiye, 40 OECD ülkesinin arasında son sırada.
Liste daha çok uzayıp gider.
İster kabul edin, ister etmeyin: Türkiye’de sistem fiili olarak değişmiştir ve ortaya çıkan manzara budur.
HUKUKTA 101’İNCİLİK
Prof. Dr. Erhan Erkut ‘un, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın dünya ve (OECD) sıralamasına göre Türkiye’nin yeri:
İnsani gelişmişlik endeksinde 90,
Küresel cinsiyet uçurumunda 120,
Basın özgürlüğünde 154,
Kadınların iş dünyasına katılımında 134,
Terörizmin iş dünyasına maliyetinde 129,
Enflasyonda 125, hukuki haklar endeksinde ise 101.
Mehveş Evin - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları