loading
close
SON DAKİKALAR

Kadının hayatını kurtaracak yelek

Mehveş Evin
Tarih: 14.12.2014

Mehveş Evin; İşadamı Korgün Şengün, akıllı kumaş sayesinde hayat kurtaran bir yelek üretti.

İşadamı Korgün Şengün, akıllı kumaş sayesinde hayat kurtaran bir yelek üretti. Şengün, ilk etapta “kurşun ve bıçak darbesi geçirmeyen” yeleğin 100 tanesini tehdit altındaki kadınlara vermesi için devlete hediye etmek istiyor...

Korgün Şengün’ün şiddet mağduru kadınlara tasarladığı yelek, aslında halimizin ne kadar trajik olduğunu ortaya seriyor: Son UNICEF raporunun vurguladığı gibi, adli pasiflik ve cezaların uygulanmaması, aile içi şiddeti tetikliyor... Sadece 2014’ün ilk 10 ayında 255 kadın, çoğunlukla silah veya bıçakla öldürüldü. Katillerin büyük çoğunluğu, kocalarıydı. Daha evvel “panik butonu” gibi teknolojik uygulamalar tartışıldı fakat başarılı olamadı. Şengün ise başka bir teknolojiyle hayat kurtarma derdinde: Zihniyeti değiştiremiyorsak, bari kadınlara saldırı anında kendilerini koruyacak bir “zırh” verelim!

Kadınlara özel, yelek tasarlama fikri nereden çıktı?
Kadın cinayetleri, gittikçe artan, kadınların kendini koruyamadığı bu şiddet düşündürücü. Devletin gayreti var ama güvenlik güçleri ve kanun, genelin içinde... Halbuki olay olmadan önce bir şey yapmak lazım.

Şiddet gören kadınların sadece bir kısmı polise başvurabiliyor. Ve buna rağmen öldürülüyorlar...
Depremden kaçmaya çalışmak gibi, kolay değil. Karşınızda silahlı bir adam olduğunda ne yapacaksınız? Bir vesileyle, ayrılan çiftler bir araya gelince ne olacağı belli.

“Kadınları devlet koruyamıyor, koruyucu yelekle dolaşsınlar” demek çok trajik değil mi?
Devletin bir kuralı var, kanunlar içinde uygulamakla sorumlu. Sizi bire bir koruyamaz. Örnekleri var. Çağlayan adliyesinin ortasında bir kadının kocası, koruması olarak gelen polisi de öldürdü. Hem kadını hem polisi. Bu durumda ne yapacaksınız? Teknolojiyle bir yere kadar. Mesela bas butona geleceğim diyor. Polis gelene kadar ne olacak? Bu yelek önleyici bir yöntem olabilir...

‘9 mm’lik silahla denendi’

Bu yelek, kadınları ölümden koruyabilir mi?
Yüzde 100 korur diyemem. Ama can kurtarma olasılığı çok yüksek. Test yaptık, beş metreden 9 mm’lik silahla denedik. Başarılı oldu. Bu suçların çoğunda ruhsatsız, kolay ulaşılabilen silahlar kullanılıyor. Genelde 7.65, ama biz daha büyüğü olan 9’la denedik. Şunu rahatlıkla diyebilirim: Üst batın vakalarında ki çoğu öyle, 100 içinden 90’ı bu yelekle kurtulur. Bu kadınlara, profesyonel çelik yelek verseniz adam zaten görecek, başka yere ateş edecek.

Dünyada başka örneği var mı?
Var, profesyonel kullanımda Amerikan ve Türk ordusu tekstil teknolojisini kullanıyor. Ama dizaynları bambaşka, robocop gibi. Buna patent kanununda ‘faydalı model’ deniyor. Yani bir buluşu başka bir ihtiyaca göre uyarlamak. “Para amid elyafin multiaksiyel” teknolojisi deniyor. Ama bugüne kadar günlük hayata adapte eden yok.

Madem öyle, ticari olarak da başarılı olabilecek bir ürün...
Bu işte hiçbir ticari kaygım yok. Bana “Polis teşkilatına ver” dediler. Kusura bakmayın ama umurumda değil. Çünkü onlar profesyonel, bu işi yapıyorlar. İş hayat kurtarmaya gelince çok düşündük. Bu kumaşla nasıl bir model yaparsak, hem kadınlar rahat kullanır, hem dışarıdan anlaşılmaz, diye.

Yelekleri hibe mi edeceksiniz?
Devlete hediye etmek istiyorum! 100 tanesi hazır, hemen verebilirim. 100 tane daha üretiriz. Bize maliyeti 500 dolar civarında. Belki STK’larla çalışabiliriz. Dağıtımı zor; hem kime vereceğiz? Bunu yapamayız. 200 tane verdik sonra ne olacak? Devlet belki bir hesap açar, dileyen bağış yapar ve toplam ihtiyaca göre üretiriz. Bir sosyal sorumluluk projesi çıkabilir.

Diyelim ki böyle bir şey olmadı...
O ay iki kadınımızın hayatını kurtarsak... Ben çok mutlu olurum!

CANKOR YELEĞİN ÖZELLİKLERİ

“Cankor” adı verilen yelek, her türlü günlük kıyafetin üzerine veya içine giyilebiliyor.

Dışarıdan bakıldığında herhangi bir yelek gibi duran “cankor”un içine, 40 kat özel bir kumaş yerleştiriliyor.

“Para amid elyafin multiaksiyel” kumaş, üzerine düşen mermi veya bıçak darbesi gibi noktasal yükleri birçok yöne dağıtarak tahrip gücünü azaltıyor.

Testlerde beş metre uzaklıktan 9 mm ile ateş edilmiş. Nedeni şu: Beş metre, bir merminin hızının en yüksek noktasına ulaştığı mesafe. 9 mm de ağırlık açısından en fazla taşınabilen silah.

Cankor’un toplam ağırlığı 1 kilo 800 gram , yani hafif ve kullanımı rahat. Buna karşılık profesyonel yelekler 5-11 kilo arasında.

6 PATENTLİ

MKS DevO şirketinin CEO’su Korgün Şengün’ün asıl işi kimya sanayii. Evde kullanılan her temizlik ürününün hammaddesini üreten tek Türk firmasının sahibi. Yılda yaklaşık 100 bin ton polimer teknolojisi satan firma, pek çok büyük şirkete (Unilever, Procter, Hayat, Nur) hammade yapıyor. Şirketin tekstil teknolojileri birimi ve “Salty Sardine” adında bir akıllı giyim markası var. Türkiye’de alanında tek. Leke tutmaz, nefes alan, antimikrobiyel kumaş üretiyorlar. Altı adet dünya patenti bulunan firma, su tasarrufu için de “akıllı” çözümler üretiyor.

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları