loading
close
SON DAKİKALAR

Kafayı ''yeni dünya''ya açma zamanı

Mehveş Evin
Tarih: 06.09.2014

Mehveş Evin; Tam çevirisi yok ancak 'açık, özgür ve güvenli' bir internet forumu diyebiliriz.

O elinizden düşürmediğiniz cep telefonları, ayrı yaşamayı düşünemeyeceğiniz bilgisayar ve her türlü kişisel verinizi sakladığınız elektronik aletler var ya...
Hepsi, kim olursanız olsun, izlenip takip edilebiliyor. Bu bilgileri devletler ve kurumlar çeşitli amaçlar için kullanıyor: Bazen şantaj, bazen satış, bazen de siyasi ve askeri hamleleri için...
Ancak internette giderek ivme kazanan “açıklık ve şeffaflık” talepleri kontrol altına alınmak isteniyor.
Alternatif Bilişim Derneği, internet sorunlarına çözüm bulmak için bu hafta Bilgi Üniversitesi’nde “Internet Ungovernance Forum-IUF” düzenledi.
Tam çevirisi yok ancak “açık, özgür ve güvenli” bir internet forumu diyebiliriz.
IUF, aynı tarihlerde yine İstanbul’da yapılan “Internet Governance Forum (IGF)- İnternet Yönetişim Forumu”na bir alternatif olarak düşünülmüş.
Zira “yönetişim” forumu, internetin en önemli sorunlarına değinmiyor. Dahası, sorunların asıl kaynağı olan devlet ve büyük şirketler “gereğinden fazla” temsil ediliyor.

Snowden ve şeffaflık
“Özgür internet” ve kişisel hakların korunmasını tartışmak, şimdi her zamankinden önemli...
Türkiye’nin içindeki dinleme skandalları bir yana, ABD ve Almanya’nın devleti dinlediğini daha yeni öğrendik. Bunu yayımlayan, NSA’den bilgi sızdıran Edward Snowden’la temasa geçen Der Spiegel oldu.
Snowden IUF’nin kapanışında video konferansla bağlanacaktı ancak son anda “teknik” gerekçelerle iptal edildi. Başta ABD yönetimi olmak üzere, pek çok kişiye göre bir “hain” olan Snowden, bir o kadar insanın gözünde de kahraman.
Washington Post’ta yayımlanan haberde bir NSA yetkilisi, Snowden’ın sızdırdığı bilgilerin IŞİD’in işini kolaylaştırdığını belirtmiş.
Aslında Snowden’ın “suçu”, istihbarat birimlerinin ne kadar dikkatsiz çalıştıklarını sergilemesi. “Snowden yüzünden IŞİD kriptolu haberleşme yapıyor” demek, NSA’nın kendi aczinin bir ifadesi.

Sistemi temelinden sarsanlar
Bu noktada internet özgürlüğünün sadece teknolojiyi ilgilendirmediğini kavramak ve ona göre hareket etmek bize düşüyor.
Alternatif Bilişim Derneği’ne göre “ifade özgürlüğü, gözetim ve mahremiyet, aşırı ticarileşme ve süper tekeller, korumacı, yasakçı, muhafazakâr yaklaşımlar ve Türkiye’deki korkunç yönetişim örnekleri” çok hayati sorunlar.
Julian Assange ve Snowden gibileri, mevcut sistemin temellerini sarstı. Bu sarsıntının artçıları sürerken, hem hak ve mahremiyetimizi korumak hem de yeni dünyayı anlamak için kafaları açmanın zamanı geldi.

MİLYARLARCA MESAJ DEPODA

Snowden’ı dinlemeden önce, Wired dergisinin son sayısında yayımlanan bir mülakatı okudum.

En çok merak ettiğim, bu kadar üst düzeyde çalışan bir NSA çalışanının bilgi sızdırmaya nasıl karar verdiğiydi...

Yazıda, CIA’nın hedef bulma ve toplu gözetleme için topladığı bilgileri son derecede özensiz kullandığı, Bush’un “korkunç” Ortadoğu politikasından sonra Obama’nın da fos çıkması anlatılıyor.

Snowden, İsrail istihbaratına tüm Amerikalı Arap ve Filistinlilerin “ham konuşmalarını”n teslim edilmesi ve siyasilerin porno izleme alışkanlıklarının bir şantaj aracı olarak kullanılmasına şahit olmuş.

Ancak Snowden için bardağı taşıran son damla, Utah’ta keşfettiği devasa “bilgi depolama merkezi” olmuş: Milyarlarca telefon konuşması, faks, email, bilgisayardan transferler ve cep mesajlarının bazıları sonsuza dek saklanabiliyor...

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları