loading
close
SON DAKİKALAR

Kanla imzalanan Marmaray hayali

Mehveş Evin
Tarih: 03.11.2013

Mehveş Evin; Keşke Marmaray projesi, gerçekten İstanbul’u rahatlatsa. Keşke daha kansız, daha ucuz ve etkili çözümler üretilebilse.

Marmaray tüneli, ne yapıldı, ne edildi, 29 Ekim’de açıldı. İstanbul trafiğini rahatlatacak, toplu taşımayı raylara alıp kolaylaştıracak herhangi bir projeyi küçümsemem, karşı çıkmıyorum, aksine destekliyorum. 

Sorun, gösteriş merakı yüzünden tünelin aceleye getirilmesi. Elektrikler kesildi; insanlar tünelde yürütülüp canları tehlikeye atıldı, tabii ki eleştirilecek... 

Ama Marmaray’da yaşanan aksilikler yüzünden asla “oh olsun” demem. Niye diyeyim? Olan yine bize, yani İstanbullulara olmuyor mu? 

Keşke Marmaray projesi, gerçekten İstanbul’u rahatlatsa... Keşke daha kansız, daha ucuz ve etkili çözümler üretilebilse...

 

Daha pratik çözümler

Evet, mega projeleri genel olarak sorunlu buluyorum. Çünkü yurttaşların asıl ihtiyaçlarını karşılamaktansa, büyük paralar harcanıp geçici çözümler yaratılıyor. Çok daha ucuz ve pratik çözümler dururken büyük şirketlere, kişisel güç ve menfaat ilişkilerine kazandıracak projeler “olmazsa olmaz” gibi sunuluyor. Sonuç aynı: Ortada bir master plan olmadığından, İstanbul harita üzerinde karar alınan, her gün altyapı sorunu büyüyen bir mega bataklığa dönüşüyor. Bu projelerin güvenliği ve çevreye verdiği zararın sorgulanması bir yana, hangi şartlarda yapıldığını öğrenince ister istemez uşkuya kapılıyorsunuz.

Harakirinin şakası olmaz

Marmaray’ın 29 Ekim’e yetişmesi için proje müdürlerinin, Japonlara “intihar edeceklerini belirten yazılı bir not” hazırlayıp imzalamaları gibi... Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan, metni kendi kanıyla imzalamış.

Anlayacağınız Japonlar için son derecede hassas, dalgası geçilmeyecek bir konu olan harakirinin de cılkını çıkarmış olduk. Çünkü mesele harakiri yapmak ya da yapmamak değil, Başbakan’ın emirlerini zamanında yerine getirip, hışmına uğramamak!

DENiZ TAŞIMASI KARLI DEĞiL

* Marmaray’ın 13.5 kilometrelik bölümü açıldı. Üsküdar ile Sirkeci arası dört dakikaya indi deniyor, çok güzel. Özellikle şehrin güney aksında gidip gelenler için büyük rahatlık. Ancak asıl trafik yoğunluğu ve artışı kuzeyde, yani güzergah sorunlu.

* Üsküdar-Kabataş’ı zaten 5 dakikada denizden geçebiliyorsunuz. Bostancı-Bakırköy arası deniz otobüsüyle 45 dakika, Marmaray’la 37 dakika sürecek. Buna rağmen ısrarla deniz taşımacılığı etkili kullanılmıyor.

* Neden? Yeterince karlı değil de ondan... Oysa Marmaray’a ayrılan bütçenin (şimdilik 9.3 milyar TL) çok çok azını vapur, motor gibi hatlara ayırıp İstanbul’u acayip rahatlatabilirsiniz!

* Marmaray’ın tarihi yarımadaya yapacağı baskı, denizin dibindeki konumu nedeniyle kirliliği artıracak olması gibi başka sorunlar da dile getiriliyor.

“00 KUŞAĞI”NA DiKKAT!

* Çocukların insan-dışı canlılara gösterdiği ilgi muazzam. Her çocuk parklarda, ormanlarda koşturmayı ve hayvanlarla ilişi kurmayı sever, tabii tersini büyüklerden öğrenmediği sürece!

* TEMA Vakfı, MEB ve Türkiye Okul Öncesi Eğitimini Geliştirme Derneği işbirliğiyle İstanbul’da 500 okulda doğa eğitimi verdi. “Minik TEMA” programına katılan öğrencilerin çevreyle ilgili farkındalık oranları yüzde 90’a çıkmış.

* Peki çevreye karşı sorumluluk hissi ve farkındalığın acaba ne kadarı, yetişkin hayatlarına taşınacak? Geleceğin İstanbul’u, bizim kuşaklarımızda olduğu gibi, onları da doğadan zorla soğutacak mı? Bakarsınız ‘00 kuşağı, herşeyi değiştirir...

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları