Tarih:
25.02.2013
Kaza yaşanmadı ama 126 bin varil kayıp!
Mehveş Evin, ''Nükleere karşı 36 yıldır mücadele veren Tieske’ler, Mersin için bakın ne diyor!''
Monica ve Eckhard Tieske, Almanya’nın çiftçi direnişçileri... Nükleere karşı 36 yıldır mücadele veren Tieske’ler, Mersin için bakın ne diyor!Şu tesadüfe bakın ki bizler, Almanya’daki nükleer atık tesislerini gezerken, ABD’nin Hanford Nükleer Santralinden sızıntı haberi geldi.
Oregon eyalet sınırında, yeraltındaki altı tanktan sızan radyoaktif maddenin ne kadarının Columbia nehrine karıştığı bilinmiyor. Büyük ihtimalle bilinse de açıklanmayacak! Politikacılar “insana zararı yok” diyerek paniği engellemeye çalışsa da gerçek etkinin ne olduğunu kimse bilmiyor.
Şu tesadüfe bakın ki aynı günlerde, Hindistan’ın başı da Tamil Nadu eyaletindeki Kudankulam nükleer reaktöründeki sızıntıyla dertte. Elbette inkar ediliyor, “her şey güvenli” deniyor.
Anlayacağınız, nükleer tesisler dünyanın her yerinde sorun yaratmaya devam ediyor. Yani Hindistan ve ABD sızıntıları tesadüf falan değil! En yüksek teknolojilerle işletilen tesislerdeki uzmanlar bile “yüzde 100 güvenli” diyemiyor.
Her yerde “X” var
Dün Almanya’nın Gorleben kasabasında teftiş ettiğimiz bir geçici, bir de nihai nükleer atık deposunu yazmıştım.
İlginçtir; Gorleben’in bulunduğu Lüchow-Dannenberg bölgesi, artık enerjisinin tamamını yenilenebilir enerjilerden karşılıyor. Çoğu evin çatısında güneş panelleri var.
Ancak evlerin çoğunun önünde, sarı bir X işareti göze çarpıyor. Anlamı şu: Şirket tonlarca zehirli atığı, Castor denilen çelik kaplar içinde taşıyacağı günü saklıyor. Zira her nakil, bölgede büyük protestolara neden oluyor. X işareti, işte o makus günü hatırlatmak için...
Halk, buna rağmen haber alıp bazen kendini tren raylarına zincirliyor, bazen traktörlerle yolu kapatıyor.
Direnişi çiftçiler yaptı
Bu anlamlı direnişin tarihi, 36 yıl öncesine dayanıyor. Bizzat protestolara katılan, bunun için bir “Çiftçiler Birliği” kuran organik çiftçi Eckhard-Monica Tietke’nin evine konuk oluyoruz.
Tietke ailesinin Lüchow’daki geçmişi, tam 449 yıl öncesine dayanıyor. 1977’de hükümet, bölgedeki Gorleben’i nükleer atık deposu olarak açıkladığından beri direnişteler. Hiçbir eylemi kaçırmıyorlar. 2009’da 500 traktörle Berlin’e gidişleri ise dünyada yankı buldu.
Monica Tieske, siyasetçilerin söylediklerine inanmadıklarını, çünkü sorunların yaşandığını anlatıyor: “Evet, henüz Gorleben’de kaza yaşanmadı ama... Asse’de tam bir fiyasko oldu. Yeraltına gömülen varillerin bulunduğu alanı su bastı! Ve hala 126 bin varil bulunamıyor...
İnsanoğlunun karşılaşabileceği en zehirli maddenin saklanması için herhangi bir yerin değil, en iyi yerin seçilmesini talep ediyoruz.” Tieske’ye, Akkuyu’daki halka ne diyeceğini sorunca tereddütsüz “Asla vazgeçmeyin” diyor: “Nükleere evet diyerek, neden vazgeçtiğinizi unutmayın. Çocuklarınızı düşünmek zorundasınız. Evet, direnmek çok güç gerektiriyor. Ama bazı şeylerden feragat etmemiz şart.”
Bu piramit, demiryolu eylemlerinde kullanılıyor. Betondan yapılan
piramite dört çiftçi kolunu sokup kendini içeriden zincirliyor.
Kırmadan açmak imkânsız!
NÜKLEERCİ VEKİLİN ÇOCUKLARI DA EYLEMDE!
Monica Tieske’ye çiftçi deyip geçmeyin... Yılların tecrübesi onu neredeyse bir “nükleer uzman” haline getirmiş.
* Almanya’daki 1030 tuz alanından Gorleben’in seçilmesi bilimsel değil, siyasi bir karardı. Zira burası, eski Doğu Almanya sınırına yakındı... Ve kullanılmış yakıt çubuklarından uranyum üretimi hedeflendiği söyleniyordu.
* Bugün bu tehlike kalmadı. Ama nihai depo alanı neredeyse tamamlandı. Bu bizi çok kızdırıyor. Bilimsel olarak, uluslararası düzeyde yeniden tartışılmalı: Tuz, depolamak için en iyi yer mi? En güvenli yol nedir?
* 1980’de şirketin Gorleben’deki delme sahasını işgal ettik. Lüchow-Dannenberg’de 500 traktörlük eylemler yapıldı. Bizi adi suçlular haline getirmeye çalıştılar. Kendi arazimizi işgal eden şirketi protesto ettiğimiz için bile dava açtılar.
* Dünyanın her yerinden destekçilerimiz var, Almanya’nın önde gelen 15 avukatı bizi savunuyor. Onların desteğiyle bu davalarla başa çıkabildik.
* 36 yıldır direniyoruz. Buradaki geçici depoda yüzden fazla Castor varili var. Ama bu süreçte, plutonyum işleme tesisi kurulmadı. İki yeni nükleer santralin kurulmasını engelledik. İşte bunlar bize güç veriyor.
* Başta kamplaşma vardı, artık yok. Nükleer atık tesisini kurmak için uğraşan Federal Meclis Vekili Kurt Dieter Grill’in çocukları, bugün bizimle eyleme katılıyor.
* Nükleer direniş, Lüchow-Dannenberg’deki siyasi yelpazeyi değiştirdi. Yüzde 80 Hıristiyan Demokratlar hakimdi. Oyları azaldı. Sosyal Demokratlar ve Yeşiller’den de oluşan renkli bir koalisyonumuz var.
Mehveş Evin - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları