Tarih:
20.05.2012
Kazıkçı taksiciler trafikten men edilsin
İstanbul taksilerinin kötü şöhreti artık dünyaya nam saldı. Taksiciler sadece turistleri değil kendi vatandaşlarını da gözünün içine baka baka kazıklıyor. İşte başıma gelen olay...
Bundan 2.5 yıl önce, Sultanahmet ve Taksim bölgesinde ‘turist kılığı’na girmiş ve başıma gelenleri yazmıştım. Taksicilerin nasıl kazıkladığını, üzerinde oynanan taksimetreyi de çekerek belgelemiştik! Yazının üzerine, taksicilerin dolandırıcılıklarını anlatan onlarca eposta aldım ve bir kısmını yayımladım. Yurt dışında yaşadığı için iyi Türkçesi olmayan veya yanındakilerle yabancı dilde konuşanlar da kötü niyetli taksicilerin kurbanı oluyordu...Amanın, kıyamet koptu! Koptu da ne oldu? GPS’le taksicilerin izleneceği sistem hayata geçirilmedi. Sultanahmet ve Taksim’de köşe başlarında, sokak kenarında bekleyen taksicilereyse kimse dokunmadı. Oysa trafiği bu kadar yoğun noktalarda değil park edip beklemek, duraklasanız polis tepenizde biter!
İşte dolandırıcı TDT 26
Pek çok taksiciden, bu araçların polise günlük rüşvet vererek (rayici de bildireyim: hafta içi 7, hafta sonu 10 lira!) ‘turist avlama’ yetkisine sahip olduklarını bizzat dinledim. Sahi, Beyoğlu ve Fatih Belediyeleri çakal taksicilerle neden uğraşmıyor, biri açıklamalı!
Ama konumuz polise rüşvet değil, taksicilerin turistleri nasıl kazıkladığı! Bu durum o kadar utanç verici boyutlara ulaştı ki yabancı bir misafir İstanbul’a geldiğinde ilk iş “Aman sokaktan taksiye binmeyin” diye tembih ediyorum. Heyhat! Bu defa benim başıma geldi! Üstelik ne başka bir dilde konuşuyorduk, ne de yabancı biri vardı yanımızda...
Geçen çarşamda, ‘Yedi’ ekibiyle Harbiye’de Kenter Tiyatrosu’ndan çıktık. Hepimiz mutlu ve heyecanlıydık. Tiyatro sonrası yemek için istikamet Maçka Küçükçiftlik’teki Dot Cafe. TDT 26 plakalı taksiye bindik. İsveç’te yaşayan arkadaşımız, öne geçti.. Gideceğimiz yeri söyleyip koyu bir sohbete daldık.
Ara yollardan Maçka’ya dönmek varken, taksici Taksim’den dolandı... Hadi tamam, yolu bilmez, olur böyle şeyler diye sustum... Lütfi Kırdar’a gelince tekrar bir yanlış dönüş yaptı, neyse ki son dakika müdahalesiyle döndürdük... Bıraksaydık, arkadaş Beşiktaş’a inip oradan Eminönü’ne uzanıp Maçka’ya çıkardı Allah bilir! Derken geldik. Arkadaşım parayı şoföre uzattığı anda, taksimetredeki o acayip rakamı gördüm ve beynimde şimşek çaktı...
Ne özür, ne geri adım!
Fakat o da nesi? Taksimetrede tuhaf rakamlar belirmiş, ‘24 61 2’ yazıyor! Taksici bizden, Harbiye-Maçka için 24 TL lira istiyor! Taksimetreyi nasıl ‘kırdırdıkları’nı gayet iyi bildiğimden avazım çıktığı kadar bağırıp taksimetreyle oynadığını, onu şikayet edeceğimizi, her gün bu yolu kullandığımı ve 10 TL’den bir kuruş fazla vermeyeceğimizi söylüyorum.
Fakat taksici, hem suçlu, hem güçlü! Parasını alacakmış! Efendim, Taksim’den geldiğimiz için bu kadar tutmuş! İstersek şikayet edebileceğimizi fakat 20 TL’yi geri vermeyeceğini söylüyor. Bu arada oynadığı taksimetreyi kaş göz arasında sıfırlıyor... Kavga kızışıyor. Mesafeyi tekrar gitmeyi, aynı para yazarsa, iki mislini ödeme teklifimizi de kabul etmiyor. Sonuçta daha fazla tatsızlık yaşamamak için sadece 5 TL’mizi kurtarıp, yani 15 TL ödeyip iniyoruz.
Anlayacağınız, İstanbul’un taksi şoförleri artık turistleri kazıklamakla yetinmiyor. İstanbul’u pek tanıdımadığınıza hükmettikleri anda gözünüzün içine baka baka yalan söylüyor, taksimetreyle oynuyor, dolandırcılık yapıyorlar...
TDT 26 plakalı aracın şoförü, artık bir istisna değil. İstanbul, onun gibi yüzlerce çakal taksici yüzünden yabancıların kabusu. Bu işi çözmek kimin sorumluluğundaysa, artık bu rezilliğe son versin!
HAFTANIN GÜZELLİKLERİ
HAYDE HORON: Kazım Koyuncu’nun çocukları, bugün ‘özgürlük ve aşk için’ aynı saatte el ele verip horona duracak. Bu yıl 7.’si düzenlenen Dünya Horon Günü, Artvin’den Çanakkale’ye, Sivas’tan Hatay’a, hatta Çin, ABD ve Kanada’da bile kutlanacak! Horona durulan ülke ve şehirleri www.kazimkoyuncu.com’da bulabilirsiniz.
BİR ZAMANLAR AMED: Diyarbakır’ın çok kültürlü yapısını konu alan sergi, 22 Mayıs’ta Diyarbakır Kitap Fuarı ile açılıyor. ‘Eski Diyarbakır’da Kültürel Çeşitlilik’ sergisinde 20’nci yüzyılın başından 200’den fazla fotoğraf, hem kaybolan zamanların, hem kaybolan mimari dokunun tanıkları.
TOG BAZAR: Hadi bakalım, “Eğitim şart”, “En önemlisi gençler” diyenleri görelim! Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), gönüllü çalışan gençlerin sosyal sorumluluk projelerine aktarılmak üzere etkinlik düzenleniyor. TOG Bazar’a özel tasarlanan tişörtleri alanlar, genç kadınlar için düzenlenen kadın hakları eğitimine katkıda bulunacak.Yer: 22 Mayıs, Esma Sultan Yalısı. Giriş: 25
Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları