loading
close
SON DAKİKALAR

Newsweek de tarihe karıştı

Mehveş Evin
Tarih: 25.12.2012

Mehveş Evin yazıyor, ''Gıpta ettiğimiz yabancı dergilerin sonunun bu kadar çabuk geleceğini düşünmemiştim...''

On yıl önce, Aktüel dergisinin yayın yönetmeniydim. Dergicilik, 2001 krizinden sonra ağır darbe almıştı. Dergiler, gazeteler el değiştiriyor, yayın politikaları da bundan nasibini alıyordu. Tirajı artırmak için 90’lı yılların numaralarının işlemeyeceğini biliyordum. Ancak kimselerin yazamadığı haberleri yayınlayarak bir çıkış yakalayabilirdik. Patronsa ‘Asmalı Konak’ tipi bir dergi istiyordu benden... Evet, aynen böyle tarif etmişti gönlünde yatan dergiyi. Oysa iletişimde yeni bir çağ başlamıştı; internete girmek için sırada beklediğimiz günler çok kısa bir zamanda geride kalmış, herkes her şeye ulaşabilir olmuştu. Türkiye’de haber dergiciliğin son demlerini yaşadığımızın o zamanlar farkına vardım.

Dijital Newsweek

Buna rağmen, o zamanlar gıpta ettiğimiz yabancı dergilerin sonunun bu kadar çabuk geleceğini düşünmemiştim. Ne de olsa biz 10 bin tirajın peşinde koşarken onlar milyonlar satıyordu! Fotoğraf dergisi Life’ın kapanması, bir işaretti. 
Haber dergiciliğinin önemli markası Newsweek’in ömrüyse 2013’ü görmeye yetmedi. 1933’ten beri yayınlanan ve 20’nci yüzyılın en önemli olaylarını not düşen dergi, dün son ‘basılı’ dergisini yayınladı. Bundan böyle dijital ortamda devam edecek Newsweek.

Tina Brown yönetimindeki dergi, kararını ekim ayında açıkladı. Hem dergi sektörünün durumu, hem de Newsweek özelinde yaşanan sorunlar, masaya yatırıldı. Yılda 40 milyon dolar zarar eden dergi, Obamalı ‘gay’ kapağı ve İslam fobisinin tartışılmasına neden olan kapağıyla kaybettiği ilgiyi canlandırmaya çalışsa da olmamıştı...

Bu trend tersine dönmez

Brown, kararını şöyle savunuyordu: “Müthiş yıkıcı inovasyonların yaşandığı bir dönemi değiştiremezsiniz. Hiç kimse bu trendi tersine çeviremez. Arkasını da dönemez.” Brown, haklıydı: Bırakın web sitelerinin hızını, sosyal medyanın gelişimi herkesin kendi dergisini yapmasına olanak sağlıyordu. Geleneksel medyanın yaptıkları eskiyor, geride kalıyordu.

Tek sorun ‘yıkıcı yeni dönem’ değildi. Yazı işlerindeki gerginlik ve uyumsuzluk, maddi sıkıntılar ve Brown’ın kurduğu Mediabeast ile Newsweek’in sancılı birleşimi de rol oynadı bu sonda. Ancak Newsweek, yayını sonlandıran ne ilk, ne de son dergi olacak. Medya uzmanları, aynı sonun er ya da geç gazeteleri de vuracağını söylüyor: Reklam gelirleri başka mecralara kaydıkça basın yayında küçülme, hatta kapatmalar önümüzdeki 10 yılda kaçınılmaz olacak.

Bu sorulara cevap bekliyoruz

Yüksek mimar Korhan Gümüş’ün dün Taraf’ta yayınlanan yazısı, Haliç’teki boynuzlu köprüye dair çok önemli soruları gündeme getirdi.Gümüş, Proje Koordinatörü Ali Ulvi Altan’ın verdiği röportaja istinaden şöyle soruyor:

1. Vatandaş Tarihi Yarımada’da kurul izni olmadan bir çivi bile çakamazken Süleymaniye Camii’nin altından çıkan tünel projesiz ve kurul onayı olmadan mı inşa edildi? Metro istasyonlarının bulunduğu yerler de projesiz ve onaysız mı kararlaştırıldı? Eğer tünellere kurul izin verdiyse, arada metro katarı için bir feribotun mu çalıştırılması öngörüldü?

2. Tüneller kazılırken ve metro istasyonları belirlenirken bunların projelerine kimler danışmanlık yaptı? Proje hizmetlerini hangi mimarlar, plancılar verdi? Bu projeleri yapan, yönetimlere bu konuda para karşılığı danışmanlık yapan, raporlar veren kişi ve kuruluşlar neden kamuoyundan gizleniyor? Bunları bilmeye hakkımız yok mu?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları