Tarih:
11.11.2012
Nihayet farklı bir program
Mehveş Evin yazıyor; ''TRT Türk'te yayınlanan 'Kazan Dairesi', seyirciyi kültür-sanatın arka sokaklarında dolaştırıyor''...
TRT Türk’te yayınlanan ‘Kazan Dairesi’, seyirciyi kültür-sanatın arka sokaklarında dolaştırıyor: Reggae DJ’inden sokak sanatçılarına, asıl yaratıcılık ve mücadele bambaşka yerlerde.Kültür ve sanatın magazinle karıştırıldığı, ikinci plana atıldığı ülkelerde ilginç işlere, yapımlara denk gelmek bir o kadar zor... Genç bir sanatçının adını duyurması veya ilgilendiği alanda ilerleyebilmesi için hakikaten büyük çabalar gerekiyor.
Hep aynı isimler, spot ışıklarının altında... Bu nedenle sanat meraklıları için farklı sesler dinlemek, farklı renkler ve arayışları çıkarıp bulmak, ciddi bir uğraş.
TRT Türk’te bir süredir yayınlanan ‘Kazan Dairesi’, bu anlamda bir ilk. İstanbul’da alternatif arayış ve uğraşlar içinde olan sanatçıları tanıtan program, kurgusu, müziği ve görüntüle-riyle de gerçekten değişik bir bakış açısı sunuyor.
Ara sokaklarda hayat
‘Kazan Dairesi’, jeneriğinden içeriğine, ‘funky’ bir program : Şehrin parlak ışıklarından ziyade ek çoğumuzun dönüp bakmadığı ara sokaklarına, atölyelere, gizli kahramanlara çeviriyor dikkatimizi. İstanbul’un müthiş enerjisininin sırrı bu işte!
İlk bölüm, hayatını jonglörlük yaparak kazanan Gökhan Nasif’le açıldı. İstanbul gibi bir şehirde aslında jonglörlerin ne kadar çok takipçisinin olduğunu bilseniz, şaşarsınız: Jonglör festivali bile var. Aynı bölümde müzik grubu Kolektif İstanbul da vardı. Sahnede doğaçlama müzik yapan grup üyelerinin, işlerini yaparken çevirdikleri muhabbet de bir o kadar eğlenceliydi.
Sokak sanatı: Garkist
Çok sevdiğim bir başka bölüm, İstanbullu sokak sanatçıları ‘garkist‘ hakkındaydı. Beyoğlu’nun ara sokaklarında, Karaköy’deki duvarlarda gözüme çarpan, kimin yaptığını hep merak ettiğim bu işler, grafiti ve stencil yöntemiyle yapılan sokak resimleri. Ancak garkist, sadece duvar resmi yapmıyor, sokak sanatı çok daha geniş bir kavram... Detay için: http://garkist.wordpress.com
Reggae müzik yapan DJ Ras Memo, Caz Ağacı, Genç Fotoğraf İnsiyatifi, Kamusal Sanat gibi ana akım medyanın görmediği, ama ciddi takipçi kitlesi olan genç sanatçıları, ‘Kazan Dairesi’ sayesinde keşfettim... Son programda, gelecekte adını çok sık duyacağımız olağanüstü yetenekli ressam Gökhan Deniz vardı. Genç bir ressamın nasıl çalıştığını, nasıl yaşadığını ve kafasında neleri kurguladığını anlayabilmek açısından muazzamdı.
‘Kazan Dairesi’nin sonunda ‘Ardiye’ adında küçük bir bölüm var. Dünyadan video klip’ler, özgün sinemadan örnekler seçilip gösteriliyor. Umarım TRT-Türk’ün ‘Kazan Dairesi’ gibi genç, dinamik ve alternatif bir programa açtığı yer, başka TV kanallarına da ilham verir... Gerçek hayat ve yaratıcılık bambaşka yerlerde akıyor.
Kazan Dairesi, her Cumartesi saat 22’de TRT Türk’te.
BU TABLODA TUHAFLIK VAR
Kamu Harcamaları İzleme Platformu, üç yıldır kamu harcamalarını izleyerek ve milletvekillerine mektup yazarak, neye ne kadar para harcandığını takip etmiş. 57 STK’nın üye olduğu platform, herkesin üşendiği fakat hepimizin ilgilendiği harcamaların çetelesini çıkarmış:
* Kamu harcamalarından sosyal yardım, sosyal hizmetler, güvenlik ve sağlık harcamalarına ayrılan pay, 2011’de yüzde 13. AB ülkelerinde 2009’da bu oran yüzde 29.5.
* Yoksullar için yapılan harcamaların, GSYH’ya oranı yüzde 1.33. (2011)
* Askeri harcamaların GSYH’ye oranı, yüzde 2.35. Türkiye, dünyada en yüksek askeri harcama yapan 14’üncü ülke.
* Platform soruyor: Bu kadar yüksek askeri harcama gerekiyor mu ?
* Askeri harcamalar yüzde 5 oranında azaltılsa, 12.5 milyon sigortasız vatandaşın genel sağlık sigortalarını devlet ödeyebilir. Aynı zamanda 1 milyon yoksul haneye ayda 295.5 TL düzenli gelir verilebilir.
* Bu arada en düşük harcamalar gençlere, engellilere, sosyal hizmete ve adalete!
Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları