loading
close
SON DAKİKALAR

Olimpiyatlar bizde olsaydı

Mehveş Evin
Tarih: 30.07.2012

Mehveş Evin yazdı: Bizimkiler, Olimpiyatlar'ı üstlenseler 'şanlı Osmanlı tarihi'ni sahnelemeye kalkar, Anadolu Ateşi'yle taçlandırırdı!

Londra 2012 Olimpiyat Oyunları açılışını izlemediyseniz, çok şey kaçırdınız! Malum, İstanbul da 2020 için adaylığını koydu. Töreni biraz da bu gözle izledim...

- Evet, yönetmen Danny Boyle’un şovu-kısaltılmış olmasına rağmen-fazlasıyla uzundu... İngiltere’nin “mutlu” köy hayatından sanayi devrimine geçişini olimpiyatla bağlantılandırmak zorlama oldu.

- İngiliz pop kültürü ikonlarının peş peşe sıralandığı tören, ilk 1.5 saat evrensellikten ve Olimpiyat ruhundan uzak, devasa bir “Brit-şov”u andırıyordu... Korkum o ki bu şovu izleyen bizimkiler, eskaza Olimpiyatlar’ı üstlenseler “şanlı Osmanlı tarihi”ni sahnelemeye kalkar, Anadolu Ateşi’yle taçlandırırdı!

- Her şeye rağmen İngilizler, böylesine bir törende bile Kraliçe’lerini ti’ye alabildiklerini gösterdiler: James Bond eşliğinde helikopterden atlayan Kraliçe’nin dublörü, etekleri başına çıkacak ve uzun paçalı donu gözükecek şekilde sahaya indi.

God Save The Queen

- Hani neredeyse Sex Pistols’ın Kraliçe ve monarşiye hakaret eden “God Save The Queen” parçası çalacaktı! O kadar uzun boylu değil, ama Sex Pistols’ın başka bir parçası çalındı. Buna benzer bir şeyin Türkiye’de olabileceğini, mesela sistemi eleştiren Grup Yorum’un veya Şivan Perwer’in bir parçasının çalınabileceğini düşünemiyorum.

- Bir ara stadyum, gençlerin tekno partisine bağlayan dev bir dans gösterisine dönüştü. Maksat eğlendirmekse, evet halk eğlendi! Acaba bizde olsa Türkiye gençliği nasıl tasvir edilirdi ? Ne de olsa Başbakan’ın ideali “dindar” gençlik, sporcu veya eğlenen bir gençlik değil.

- Olimpiyat ruhu ve renkleri, 205 ülkenin sporcularının stadyuma girmesiyle başladı. Galiba bizim kafilede, diğerlerinin aksine antrenörler önde, sporcular arkadaydı ! Türkiye’den ilk kez bu kadar kalabalık bir katılımın olması ve kadın sporcuların çokluğu, sevindirici.

- Suudi Arabistan’ın Olimpiyatlar’a ilk kez kadın sporcu göndermesi takdir ediliyor. Bu sporculardan biri, zafer işareti yaparak geçti. Demek ki ne örtü ne şeriat, kadının özgürlük mücadelesinin önüne geçemiyor... Peki kadın sporcuların kafilenin en arkasında yürümesine kaç puan?

Meşale şiir gibiydi

- Londra 2012 Olimpiyat açılışının en büyüleyici ve orijinal bölümü, meşaleydi. Thomas Heatherwick’in tasarımı, bir çiçeğin taç yaprakları gibi tasarlanmıştı. Oyunlara katılan 205 ülkeyi simgeleyen bakır kaplardan ateşlenip, göğe yükselirken tek bir meşaleye dönüştüğünde olağanüstü şiirsel bir görüntü ortaya çıktı.

- Bu arada 11 İsrailli atletin 1972 Münih Olimpiyatları’nda öldürülmesinin 40’ıncı yıldönümü. Olimpiyat Komitesi’nin sporcular için bir dakikalık saygı duruşu önerisini kabul etmemesi tartışmalara yol açtı.

- Hem açılışı, hem de yarışları sunan TRT spikerleri ne gelince... Maalesef yeterli değil. İnsan Cüneyd Koryürek, Kenan Onuk gibi değerli yorumcuların eksikliğini böyle zamanlarda daha çok hissediyor.

Melek'in ölümü devletin ayıbı

- Melek Karaaslan, bir tuvaletin üstüne bağlanmış, 30 kiloya düşmüş ve belleğini yitirmiş şekilde bulundu.

- Kocası ve kocasının ailesi tarafından yıllarca işkence gören bu gencecik kadının varlığını, hastaneye kaldırıldığında öğrendik.

- Ancak Melek’in haberleri gazetelere yansıdığında artık çok geçti - bu zavallı kadıncık, üç gün önce son nefesini verdi.

- Cenazesini bile “normal” gömemediler Melek’in. İşkence yüzünden eklemleri kilitlenmiş, cenin pozisyonunda kalmıştı...

- Melek’e işkence eden, öldüren o ailenin tüm fertleri teşhir edilmeli, yargılanmalı. Bakan Fatma Şahin, bu davanın bizzat takipçisi olmalı!

- Eğer devlet, Melek’e yapılanlara sessiz kalırsa aileiçi şiddetle mücadele, gülünç bir imaj gösterisinden öteye gidemez.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları