Tarih:
08.08.2015
Orfoz alarmı
Mehveş Evin; Kaş-Kekova sürdürülebilir turizm projesinin önünde ciddi sorunlar var. Özel çevre koruma müdürlüklerinin lağvedilmesi herkesin ortak derdi. Tüm kararlar merkeze (kaymakamlığa) bağlandığı için koruma bölgelerini denetleyecek birim yok.
Savaş, barış, operasyon, şeref, intikam, sözde koalisyon tartışmaları arasında haftaları devirirken turizm geliri temmuzda önceki yıla göre yüzde 13.8 oranında düştü. (TÜİK)Misal, ülkenin kalan en doğal tatil bölgesi Kaş’ta yerli turist olmasa iş yok...
Oysa jet-ski’lerin biteviye vızırtısı, beş yıldızlı sevimsiz otellerin banalliği, yoğun yapılaşmanın çirkinliği ve atık kirliliğinden şimdilik uzak kalmayı başarabilen Kaş-Kekova’da “sürdürülebilir turizm” için büyük çaba harcanıyor.
Doğu Akdeniz’in biyolojik çeşitlilik bakımından en zengin noktalarından sayılan Kaş, antik tarihi zenginliği kadar doğal sporlar bakımından da bir cennet.
Ancak nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının yanı sıra orfoz, lahoz ve fangri balık nüfuslarının sayısında ciddi azalmalar tespit edildi.
Denizin oksijeni sayılan deniz çayırlarının tekne çıpaları yüzünden hırpalanması da hiç hayra alamet değil...
Son yıllarda Kızıldeniz’den balon ve papağan balığı gibi istilacı türlerin gelmesi çeşitliliği tehdit ediyor.
Havaalanı ve yol baskısı
WWF Türkiye, Doğu Akdeniz’in biyolojik çeşitlilik bakımından en zengin alanlarından biri olan Kaş-Kekova’da 2002’den beri çalışıyor.
Özel çevre koruma alanı ilan edilen bölge, 2008’de WWF’in Akdeniz’de altı ülkede uyguladığı sekiz deniz koruma alanından biri oldu.
Yerel ve merkezi yönetimler, tur tekneleri ve balıkçılıkla uğraşanları bir araya getiren WWF, “deniz yönetim planı” hazırlanmasına önayak oldu.
Ancak Kaş-Kekova sürdürülebilir turizm projesinin önünde ciddi sorunlar var. Özel çevre koruma müdürlüklerinin lağvedilmesi herkesin ortak derdi. Tüm kararlar merkeze (kaymakamlığa) bağlandığı için koruma bölgelerini denetleyecek birim yok.
1- Yol baskısı. Demre’de planlanan yeni havaalanı, “turizm gelişim bölgesi” ilan edilen Kaş-Kalkan’ı mass turizme açabilir.
2- 2-B arazilerinin yapılaşmaya açılması. Orman olarak vakıflara verilen işletmelerin ranta kurban gitmesi söz konusu.
3- Tekne atıkları deniz ve kıyı ekosistemini olumsuz etkiliyor. Kontrol ve denetleme sivil inisiyatiflere bırakılmış.
Bu balığı asla yemeyinApple-tab-span" style="white-space: pre;">
Bu balığı asla yemeyinApple-tab-span" style="white-space: pre;">
Oysa Kaş-Kekova’yı değerli kılan, turist çeken tarafı, doğal ve tarihi güzelliklerinin korunması... 1970’lere kadar postanın eşek sırtında taşındığı Kaş, coğrafi özellikleri sayesinde korunabildi.
Ancak gözü aç insanlar sınır tanımıyor.
Kaçak avlanma en büyük sorunlardan biri. Sahil Güvenlik yetkilileri, balıkçılar ve doğal sporlarla uğraşanlardan aldığım bilgiye göre, türlerin kaybına asıl neden olan, yasak bölgelerde geceleri zıpkınla dalış yapan “yamyamlar”. İstense denetlenebilir, ceza getirilebilir.
Ancak yetkisizlik yüzünden kimse bir şey yapamıyor.
Bu durumda iş yine tüketiciye düşüyor: Kesinlikle hiçbir yerde orfoz yemeyin!
Orfoz satan işletmelerin, yasa dışı balıkçılığı teşvik ettiğini bilin ve iştahınıza hakim olun.
Kaş-Kekova koruma haberlerini sosyal medyada takip etmek için: #mybluemed
Mehveş Evin - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları